106 nap múlva ismét leszállt a JFK-re ugyanaz a gép, ami egyszer már landolt

KORG . 2021-12-06 06:29:10
Goncourt-díjat ért a repülőgép sztorira felfűzött logikai mutatvány.

Mint a cukrot, úgy kapkodták el tavaly egy francia matematikus-nyelvész, Hervé Le Tellier Anomália című könyvét, amely pár hete került a hazai könyvesboltokba. Ráadásul a könyv, illetve írója, kiérdemelte az egyik legmagasabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-ot is.

De mi olyat tudhat egy matematikus, amellyel szinte lesöpri a hivatásos literátorokat?  Hiszen már mindent megírtak, többször is, nagyon nehéz újat kitalálni. Nos, ezzel ő is tisztában volt, így a járt úton taposott egy új ösvényt.

A sztori alapja a sci-fiből ismert időkapu, amit a krimi elemeivel kever. Mintha egyszerre hatna ránk egy dózis Dosztojevszkij és egy másik, Roald Dahl-tól. Ezt megspékeli a szakmájából hozott metafizikai elmélkedéssel, de úgy, hogy fogyasztható tudományos keretbe ágyazza.

Az olvasóval történő játéka során a mai valóságot és valós szereplőit – a nyugati nagy államok vezetői, médiaközpontok, globális szervezetek nevei – izgalmas fikciókba keveri. Fanyar humora is megvillan, például az olyan bölcseletekben, mint: „a gondolati szabadság az interneten már csak azért is totális, mivel bizonyosságot nyert, hogy az emberek nem gondolkodnak".

Ezek után lássuk a medvét.

2021. március 21-én az Air France 006-os Párizs-New York járata 240 utassal a Boeing 787-es fedélzetén hatalmas viharba kerül. Jégeső sorozza a gépet, de túlélik a turbulenciát és rendben leszállnak a JFK repülőtéren. Ugyanez a gép, ugyanezen utasokkal 106 nap múlva ismét leszáll.

Kitör a para. Az USA beveti a 42-es protokollt, amit az ikertornyok lerombolása után dolgoztak ki valószínűtlen helyzetek kezelésére. Mintha a feldobott pénz nem esne le. És most ez állt elő. Akcióba lép az FBI, a CIA, az összes védelmi szervezet, tájékoztatják az elnököt, „akinek olyan a haja, mint a sárga pemzli". Az utasokat egy támaszponton elzárják, fogalmuk sincs arról, hogy már létezik egy „márciusi másolatuk".

Tellier tizenegy utast választ ki, közte bérgyilkost, jogásznőt, sikeres építészt, a pilótát, átlagos családot, afrikai popzenészt és Victor Miesel francia írót, aki megírja Anomália című művét és öngyilkos lesz. Victor műve akkora siker lesz, hogy nem sokkal halála után megkapja a Goncourt-díjat...  

A zárlat tökéletes, de a közösségi média szagot fog. Megjelenik egy kép a repülőről, és pár nap alatt konteók sora önti el a netet. Az elnök úgy dönt, nyilvánosságra hozzák a rendkívüli eseményt, de előtte tájékoztatja a kínai elnököt.  Aki nagyon megdöbben...

Az író ezután eljátszik a „kettőzés" gondolatával. Mi történne, ha összefutnánk tükörképünkkel? Aki mi vagyunk, de mégis másként, mert nem klón, hanem „egy idősíkban eltolt önmagunk". Tellier szakmája is előjön. Vajon mi okozta az anomáliát?

Isteni csodatevés/cselekvés? Féreglyuk? Gigantikus mesterséges intelligencia (számítógép) szimulációja? A fedélzeti kamerák kimutatják az anomália pillanatát, de ez sem ad magyarázatot. Ahogy terjed a történet híre, úgy reagálnak az egyházak, a szervezetek, az egyes emberek.

Az gyorsan kiderül, hogy a tizenegy főszereplő életében ott a másik 7 milliárd emberé, s ha őket „szimulálták", akkor lehet, az egész világ csupán egy szimuláció. „Lehet egy teszt, tesztelnek minket. Nem a vízcseppeket külön-külön, hanem az egész óceánt. Átmegyünk ezen a teszten? És ha nem, akkor mi lesz, lekapcsolnak?"

A regény csúcspontja a márciusi és a júniusi járat utasai, vagyis önmaguk találkozása katonák, titkos ügynökök, pszichológusok gyűrűjében. A szerző itt erős jellem ábrázolásokkal él, kitérve a civilizáció olyan valós problémáira, mint a klímaváltozás, a földi javak féktelen felélése.

Egyik hőse az önmagával való találkozás után azt mondja, hogy „Néhány óra alatt értelmét veszti minden, aminek eddig értelme volt a világon". Mások viszont megbékéltek és elfogadják, hogy új személyazonossággal éljenek majd tovább.

Kivéve a bérgyilkost, aki biztos, ami biztos, megöli márciusi önmagát. Ebből is látható, hogy akadnak még anomáliák. 

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.