„Úgy hallgatom a Beatlest, mint Halász Juditot" – Budapest egyik legrégibb hanglemezboltjában jártunk

Székely Zoárd 2021-12-01 15:08:00
Ahol kultúrmisszióvá vált a jazz.

Budapest a régiségek városa – ez csupán egy jelző a számtalan közül, amivel illethetnénk a fővárost, ám az antikváriumok, régi bútorok és hanglemezek szerelmesei egészen biztosan megtalálják a kedvükre való portékát. Az Oktogontól néhány lépésnyire, a Teréz körút 8. szám alatt található a város egyik legkülönlegesebb színfoltja, ahol leginkább jazz és blues bakelitek között válogathatunk, de más zenei műfajok sem maradnak kínálat nélkül. A Newport Records tulajdonosával, Bálint Ferenccel beszélgettünk.

Hogyan csöppent a hanglemezek világába? Talán régi álma volt, hogy egyszer saját boltot nyisson?

Dehogy, alapvetően antikváriumban szerettem volna dolgozni. 18 évig csak könyvekkel foglalkoztam, mivel korábban csak az irodalom és a képzőművészet érdekelt. 1972-ben, érettségi után kerültem a Rózsavölgyi Zeneműboltba, ahol három éven keresztül ajánlottam nyugati jazz-lemezeket a vásárlóknak. 1990 októberében kezdtem el dolgozni a 2000 Lemezboltban, aminek a 2000 nevű irodalmi folyóirat volt a támogatója, majd 1995 októberében „költöztem" a Newport Recordshoz.

Fotók: Székely Zoárd

 Miként teltek az első évek és honnan szokta beszerezni az eladásra szánt lemezeket?

A 70-es években csak három boltban lehetett használt hanglemezeket vásárolni Budapesten, ezek közül a Rózsavölgyi volt a legismertebb, ahol dolgoztam és úgymond mintapéldaként mi is árultunk rocklemezeket, például Beatlest. Akkoriban minden lemez 350 forintba került, az első fizetésem pedig (szombati pótlékokkal, nyelvvizsgával) 1250 forint volt, így nagyjából három lemeznyit kerestem egy hónapban. Az elmúlt 30 évben egyébként havonta jártam Prágába, Bécsbe, Párizsba és onnan hoztam haza az árut – nyilván olcsóbb boltokból és piacokról, illetve olyan városokba utaztam, ahol volt ingyen szállásom, hiszen ez a szakma sajnos nem bír el egy szállodát. Persze nagyon ügyes és nyugodt úriembereknek még sikerülhet, de én nem ezek közé tartozom. Emellett jó ideje már budapesti és egyéb városi börzéken is megfordulok, a járványhelyzet miatt pedig nem is tudtam utazgatni mostanában.

Fotók: Székely Zoárd

 Mi indította el a jazz iránti rajongást és hogyan viszonyul a különböző zenei műfajokhoz?

Fiatalkoromban ugyebár a rockzene tiltott műfajnak számított, a jazzt viszont megtűrte a kultúrpolitika, sőt támogatták is a magyar előadókat. Világéletemben a komolyzene állt hozzám a legközelebb, rengeteg koncertre jártam és könnyedén megszerettem ezt a nyugati-afroamerikai stílust. Ez a bolt egyébként is egyfajta kultúrmisszió: 50 éve hallgatok jazzt és bluest, a rockzenét viszont csak elviselem. Ha valaki a jazz iránt érdeklődik és lenne pár kérdése, szinte mindent el tudok mondani róla – persze a rockzenés kérdésekre is tudok válaszolni, csak arra épp allergiás vagyok. (nevet) Valahogy úgy hallgatom a Beatlest, mint Halász Juditot: nem mozdít meg bennem semmit. Viszont egy százszor játszott Mozart zongoraszonátát vagy Bach szólószonátát sokkal több érzéssel lehet megtölteni.

Fotók: Székely Zoárd

 Külsősként könnyű elképzelni, hogy tömegével állnak otthon a bakelitlemezek Önnél. Mennyire tényszerű ez a megállapítás?

Nos be kell valljam, én vagyok az egyetlen, ebből a szempontból szabad lemezboltos, akinek nincs otthon gyűjteménye. Nagyon kevés saját lemezem van, az is mind komolyzene. Nincsenek értékes darabjaim, pláne nem üzleti szempontból, hiszen sosem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek. Itt a boltban viszont az átlagnál ritkább és értékesebb darabokat lehet megtalálni, mert elég biztos kézzel nyúltam a jazz műfajába, így igyekszem valóban minőségi lemezekkel bővíteni a kínálatot.

Fotók: Székely Zoárd

 Nagyjából hány lemez található a boltban jelenleg?

Nagyjából 1000 körülre saccolnám a mostani mennyiséget, de ennél több nem is szokott előfordulni nálam. Ma már amúgy is inkább hobbilemezboltként működtetem a helyet, csak heti kétszer, szerdán és pénteken vagyunk nyitva, de ha valakinek bármilyen kérése-kérdése lenne, megtalál a Facebookon, vagy a többi elérhetőségemen.

Szólj hozzá!

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.