„Úgy hallgatom a Beatlest, mint Halász Juditot" – Budapest egyik legrégibb hanglemezboltjában jártunk

Székely Zoárd 2021-12-01 15:08:00
Ahol kultúrmisszióvá vált a jazz.

Budapest a régiségek városa – ez csupán egy jelző a számtalan közül, amivel illethetnénk a fővárost, ám az antikváriumok, régi bútorok és hanglemezek szerelmesei egészen biztosan megtalálják a kedvükre való portékát. Az Oktogontól néhány lépésnyire, a Teréz körút 8. szám alatt található a város egyik legkülönlegesebb színfoltja, ahol leginkább jazz és blues bakelitek között válogathatunk, de más zenei műfajok sem maradnak kínálat nélkül. A Newport Records tulajdonosával, Bálint Ferenccel beszélgettünk.

Hogyan csöppent a hanglemezek világába? Talán régi álma volt, hogy egyszer saját boltot nyisson?

Dehogy, alapvetően antikváriumban szerettem volna dolgozni. 18 évig csak könyvekkel foglalkoztam, mivel korábban csak az irodalom és a képzőművészet érdekelt. 1972-ben, érettségi után kerültem a Rózsavölgyi Zeneműboltba, ahol három éven keresztül ajánlottam nyugati jazz-lemezeket a vásárlóknak. 1990 októberében kezdtem el dolgozni a 2000 Lemezboltban, aminek a 2000 nevű irodalmi folyóirat volt a támogatója, majd 1995 októberében „költöztem" a Newport Recordshoz.

Fotók: Székely Zoárd

 Miként teltek az első évek és honnan szokta beszerezni az eladásra szánt lemezeket?

A 70-es években csak három boltban lehetett használt hanglemezeket vásárolni Budapesten, ezek közül a Rózsavölgyi volt a legismertebb, ahol dolgoztam és úgymond mintapéldaként mi is árultunk rocklemezeket, például Beatlest. Akkoriban minden lemez 350 forintba került, az első fizetésem pedig (szombati pótlékokkal, nyelvvizsgával) 1250 forint volt, így nagyjából három lemeznyit kerestem egy hónapban. Az elmúlt 30 évben egyébként havonta jártam Prágába, Bécsbe, Párizsba és onnan hoztam haza az árut – nyilván olcsóbb boltokból és piacokról, illetve olyan városokba utaztam, ahol volt ingyen szállásom, hiszen ez a szakma sajnos nem bír el egy szállodát. Persze nagyon ügyes és nyugodt úriembereknek még sikerülhet, de én nem ezek közé tartozom. Emellett jó ideje már budapesti és egyéb városi börzéken is megfordulok, a járványhelyzet miatt pedig nem is tudtam utazgatni mostanában.

Fotók: Székely Zoárd

 Mi indította el a jazz iránti rajongást és hogyan viszonyul a különböző zenei műfajokhoz?

Fiatalkoromban ugyebár a rockzene tiltott műfajnak számított, a jazzt viszont megtűrte a kultúrpolitika, sőt támogatták is a magyar előadókat. Világéletemben a komolyzene állt hozzám a legközelebb, rengeteg koncertre jártam és könnyedén megszerettem ezt a nyugati-afroamerikai stílust. Ez a bolt egyébként is egyfajta kultúrmisszió: 50 éve hallgatok jazzt és bluest, a rockzenét viszont csak elviselem. Ha valaki a jazz iránt érdeklődik és lenne pár kérdése, szinte mindent el tudok mondani róla – persze a rockzenés kérdésekre is tudok válaszolni, csak arra épp allergiás vagyok. (nevet) Valahogy úgy hallgatom a Beatlest, mint Halász Juditot: nem mozdít meg bennem semmit. Viszont egy százszor játszott Mozart zongoraszonátát vagy Bach szólószonátát sokkal több érzéssel lehet megtölteni.

Fotók: Székely Zoárd

 Külsősként könnyű elképzelni, hogy tömegével állnak otthon a bakelitlemezek Önnél. Mennyire tényszerű ez a megállapítás?

Nos be kell valljam, én vagyok az egyetlen, ebből a szempontból szabad lemezboltos, akinek nincs otthon gyűjteménye. Nagyon kevés saját lemezem van, az is mind komolyzene. Nincsenek értékes darabjaim, pláne nem üzleti szempontból, hiszen sosem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek. Itt a boltban viszont az átlagnál ritkább és értékesebb darabokat lehet megtalálni, mert elég biztos kézzel nyúltam a jazz műfajába, így igyekszem valóban minőségi lemezekkel bővíteni a kínálatot.

Fotók: Székely Zoárd

 Nagyjából hány lemez található a boltban jelenleg?

Nagyjából 1000 körülre saccolnám a mostani mennyiséget, de ennél több nem is szokott előfordulni nálam. Ma már amúgy is inkább hobbilemezboltként működtetem a helyet, csak heti kétszer, szerdán és pénteken vagyunk nyitva, de ha valakinek bármilyen kérése-kérdése lenne, megtalál a Facebookon, vagy a többi elérhetőségemen.

Szólj hozzá!

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.

Tóba hajtott egy autó Mosonszolnoknál

A tűzoltók kivontatták a vízből a gépkocsit.

Fucsovics Márton kiesett az Australian Open nyitókörében

Maratoni csatában kapott ki szerb ellenfelétől.

Baleset történt az M1-es autópályán Győrnél, három ember megsérült

Az érintett útszakaszon torlódásra és lassú haladásra kell számítani.

Videó – Összeverekedett két rab a börtönben

Egy Győr-Moson-Sopron megyei intézet kamerái rögzítették a balhét.

3,5 millió dollárért vásárolt be Pokémon kártyákat egy Youtuber, aztán kiderült, hogy hamis mind

Közel 1 milliárd 100 millió forintnak megfelelő dollárt tett le értük az asztalra.

Hétfőn jön a hidegfront

Viharossá fokozódik a nyugati-északnyugati szél.