Olyan kérdést kapott Áder János, hogy Ungár Péter válaszolt helyette

Székely Zoárd 2021-11-29 17:30:20
A köztársasági elnök szerint a szélenergia helyett jobb befektetés az atomerőmű.

Az ENSZ 26. klímakonferenciájáról, a budapesti Planet 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóról, a klímaváltozás elleni küzdelemről, a megújuló energiaforrásokról, az atomenergiáról, valamint a magyar zöldpolitika eredményeiről és hiányosságairól kérdezte az Index Áder János köztársasági elnököt.

A lap többek között hangsúlyozta, hogy a résztvevők négyszáz különgéppel érkeztek Glasgow-ba, amire Áder János így reagált:

„A kéthetes konferencia teljes szén-dioxid-kibocsátását – nemcsak az oda- és visszautazásokét, hanem az ott-tartózkodásokét is egybeszámítva – Kína két perc alatt bocsátja ki."

Álszentség: négyszáz magánrepülőgéppel érkeztek a résztvevők Glasgowba a nemzetközi klímacsúcsra

November 1-jén elkezdődött Glasgow-ban az ENSZ COP26 klímakonferencia, amelyen a világ országainak vezetői tanácskoznak arról, hogyan kellene visszatérni a 2015-ben Párizsban megcélzott keretek közé, és 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedés mértékét, írja a Telex. Illusztráció Fotó: Pixabay A cikk szerint a felmelegedés egyik fő oka a légi forgalom, ami a szén-dioxid-szennyezés komoly hányadáért felelős.

A 26. klímacsúcsot értékelve a köztársasági elnök szerint ő inkább a kritikusok közé tartozik, de pozitívumnak tartja, hogy megállapodás született az Egyesült Államok és Kína delegációi között.

„Szintén biztató, hogy létrejött az erdőkoalíció: a több mint száz aláíró szándéka szerint 2030-tól csak annyi fát termelnek ki, amennyit telepítenek. Csendben kérdezem, miért kell ezzel 2030-ig várni?”

– fogalmazott.

Áder a Nemzetközi Energiaügynökség véleményével ért egyet, amelyben több alkalommal leírták, hogy a párizsi klímacélok atomenergia használata nélkül nem érhetők el.

„A paksi atomerőművet az egyik legbiztonságosabbnak tartják Európában: bízzunk a negyven éve, generációról generációra halmozódó tudásban, amivel egy új erőművet is kellő biztonsággal üzemeltethetünk”

– mondta.

A köztársasági elnök szerint az előállított áramunk 70 százaléka már most szén-dioxid-mentes, ennek kétharmadát az atomenergia, egyharmadát a megújuló energiaforrások biztosítják.

„Paks 2 megépülésével és a naperőművi kapacitás tervek szerinti növelésével 2030-ra az áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz. Könnyebb lenne eljutni a párizsi célokig, ha más országok is itt tartanának”

– tette hozzá Áder.

Az államfő megosztotta, hogy a közlekedés kibocsátása Magyarországon nagyobb ütemben növekedett, mint az uniós átlag, és ennek jelentős részét az átmenő forgalom teszi ki.

„A tömegközlekedésben a dízel járművek cseréje elektromosra valamelyest csökkenti a kibocsátást, de nagy kérdés, hogy mi történik az árufuvarozással: a kamionos szállítás egy részét a vasútra kell terelni, az elektromos meghajtású kamionok hatótávolságának növelése azonban egyelőre komoly kihívás."

Áder szerint klímaügyben „eddig is többet tettünk, mint a legnagyobb kibocsátók”.

„Tesszük a dolgunkat, de a lehetőségeink arra, hogy a globális célt elérjük, meglehetősen korlátozottak a méretünknél és a kibocsátásunknál fogva, és ez nem önfelmentés”

– hangsúlyozta.

A Fertő-tavi gigaberuházásról és a Velencei-tó helyzetéről szólva Áder János azt mondta:

„A Fertő tavi beruházás részleteit kevésbé ismerem, a Velencei-tóra vonatkozó javaslatcsomag véglegesítése zajlik, november vége a határidő. A szakértők alapos munkát végeztek, helyszíni bejárással és tudományos anyagok tanulmányozásával javaslatokat tesznek, ezt hamarosan nyilvánosságra hozzuk."

Volt azonban egy kérdés, amire nem adott egyértelmű választ a köztársasági elnök, erre Ungár Péter hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

Arra a kérdésre, hogy „hazai szinten mennyire teljesül a szennyező fizet elve?",

„először Áder János elmond a szennyező fizet elvéről két tényszerű állítást. Majd beszél arról, hogy máshol ezt az elvet nem igazán veszik komolyan, Magyarországon van kvótarendszer, és Kínában és Lengyelországban több átmeneti idő kell. Arról, hogy hazánkban melyik szennyező fizetett és mennyit nem sikerült beszélnie."

– írta a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője, majd felsorolja, hogy

  • a Coca-Cola a világ legnagyobb műanyagszennyezője, mégis nem fizet a szennyező fizet elv alapján, de adókedvezményeket kap,
  • az ExxonMobil egy klímaváltozás okozásból profitáló nagyvállalat, mégis nem fizet a szennyező fizet elv alapján, de adókedvezményeket kap,
  • a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Viresol szennyvizet engedett az Őzse-völgyi patakba, nem fizetett a szennyező fizet elv alapján, de állami támogatást kap. 

Ungár: a kormány adókedvezményekkel tömi a környezetszennyező cégeket

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője mai Facebook-bejegyzésében azt írta: Friss hírek szerint az ügyészség megszüntette a környezetkárosításért indított eljárást a Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó Viresol Kft-vel szemben, mely hosszú időn keresztül egyszerűen kiengedte a súlyosan egészségkárosító szennyvizét - fogalmazott Ungár.

„Tehát a kérdés fennmarad: a podcastok, a Paks 2 propaganda, a szélenergia-fóbia, és a kormányszerelem mellett fogunk valaha arra a kérdésre választ kapni, hogy ha már a Fidesz szerint a szennyező fizet elv alapján kell fizetni a klímaváltozás mérséklésének költségeit, akkor melyik szennyező fizetett az elmúlt 12 évben és mennyit?"

– zárta a bejegyzését Ungár Péter.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

 

 

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás

Szólj hozzá!

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.