Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2021-08-03 13:57:06
Az állam helyett egy, a Fideszhez köthető közalapítványé lett az épület. Az üzemeltetést egy olyan Nkkft. végzi, amelynek csupán résztulajdonosa egy állami cég.

Korábban nem egy cikkben foglalkoztunk már a lassan kibontakozó szombathelyi kultúrharccal. Ennek egyik “csatamezője” az egykori Megyei Művelődési is Ifjúsági Központ, vagyis az MMIK. Az épület eddig öszvér megoldással működött, az ugyanis az állam tulajdona volt, az üzemeltetést azonban a városi kulturális intézmény, az AGORA látta el.

Februárban jelentették be, hogy az államhoz kerül az üzemeltetés is.

Korábban az Állami Vagyonkezelő gyakorolta a tulajdonosi jogokat, ám a hétfői közgyűlés elfogadott határozati javaslatból az derül ki, hogy nem csak az üzemeltetés kerül át egy másik, csupán részben állami céghez, de a tulajdonos is megváltozik. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető. 

A jelenleg lelakott épület pedig hamarosan 600 millió forintból újulhat meg, és jut megint 20 + 170 millió forint a benne rendezendő programokra. 

Az MMIK-ban már fel is bukkantak azok az arcok, akik a helyi Fidesz holdudvarához tartoznak. 

A Nemzeti Művelődési Intézet nemrég hirdette meg foglalkoztatási programját, amelynek keretében közel 2000 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség közösségi színtereken és közművelődési intézményekben - áll az NMI honlapján.

Információink szerint ebben a programban alkalmazzák többek között azt a volt MMIK-ás dolgozót is, aki a 2019-es önkormányzati választási kampányban az AGORA akkori igazgatójával, Parais Istvánnal járt kopogtatni a Fidesznek.

 

Úgy tudjuk, hogy szintén ebben a programban kapott állást Hetényi Norbert is, aki korábban “üveggyöngyért” bérelte a fideszes városvezetés alatt a Savaria Mozi büféjét. Forrásunk szerint Hetényi lesz az, aki a ház könnyűzenei koncertjeit szervezi majd és az MMIK büféjét is üzemeltetheti.

Az MMIK NKft. szándéknyilatkozatot adott ki arra vonatkozóan, hogy az épület leendő üzemeltetőjeként szándékában áll a Mesebolt Bábszínház, a LORIGO Táncsport Egyesület, a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, valamint az Ungaresca Néptáncegyüttes számára továbbra is teret biztosítani az épületben. 

Az átadás-átvételre augusztus 15-én kerül sor. 

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.