Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2021-08-03 13:57:06
Az állam helyett egy, a Fideszhez köthető közalapítványé lett az épület. Az üzemeltetést egy olyan Nkkft. végzi, amelynek csupán résztulajdonosa egy állami cég.

Korábban nem egy cikkben foglalkoztunk már a lassan kibontakozó szombathelyi kultúrharccal. Ennek egyik “csatamezője” az egykori Megyei Művelődési is Ifjúsági Központ, vagyis az MMIK. Az épület eddig öszvér megoldással működött, az ugyanis az állam tulajdona volt, az üzemeltetést azonban a városi kulturális intézmény, az AGORA látta el.

Februárban jelentették be, hogy az államhoz kerül az üzemeltetés is.

Korábban az Állami Vagyonkezelő gyakorolta a tulajdonosi jogokat, ám a hétfői közgyűlés elfogadott határozati javaslatból az derül ki, hogy nem csak az üzemeltetés kerül át egy másik, csupán részben állami céghez, de a tulajdonos is megváltozik. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető. 

A jelenleg lelakott épület pedig hamarosan 600 millió forintból újulhat meg, és jut megint 20 + 170 millió forint a benne rendezendő programokra. 

Az MMIK-ban már fel is bukkantak azok az arcok, akik a helyi Fidesz holdudvarához tartoznak. 

A Nemzeti Művelődési Intézet nemrég hirdette meg foglalkoztatási programját, amelynek keretében közel 2000 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség közösségi színtereken és közművelődési intézményekben - áll az NMI honlapján.

Információink szerint ebben a programban alkalmazzák többek között azt a volt MMIK-ás dolgozót is, aki a 2019-es önkormányzati választási kampányban az AGORA akkori igazgatójával, Parais Istvánnal járt kopogtatni a Fidesznek.

 

Úgy tudjuk, hogy szintén ebben a programban kapott állást Hetényi Norbert is, aki korábban “üveggyöngyért” bérelte a fideszes városvezetés alatt a Savaria Mozi büféjét. Forrásunk szerint Hetényi lesz az, aki a ház könnyűzenei koncertjeit szervezi majd és az MMIK büféjét is üzemeltetheti.

Az MMIK NKft. szándéknyilatkozatot adott ki arra vonatkozóan, hogy az épület leendő üzemeltetőjeként szándékában áll a Mesebolt Bábszínház, a LORIGO Táncsport Egyesület, a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, valamint az Ungaresca Néptáncegyüttes számára továbbra is teret biztosítani az épületben. 

Az átadás-átvételre augusztus 15-én kerül sor. 

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.