Gyakorlatilag magánkézbe került a szombathelyi MMIK

Farkas Bazsi 2021-08-03 13:57:06
Az állam helyett egy, a Fideszhez köthető közalapítványé lett az épület. Az üzemeltetést egy olyan Nkkft. végzi, amelynek csupán résztulajdonosa egy állami cég.

Korábban nem egy cikkben foglalkoztunk már a lassan kibontakozó szombathelyi kultúrharccal. Ennek egyik “csatamezője” az egykori Megyei Művelődési is Ifjúsági Központ, vagyis az MMIK. Az épület eddig öszvér megoldással működött, az ugyanis az állam tulajdona volt, az üzemeltetést azonban a városi kulturális intézmény, az AGORA látta el.

Februárban jelentették be, hogy az államhoz kerül az üzemeltetés is.

Korábban az Állami Vagyonkezelő gyakorolta a tulajdonosi jogokat, ám a hétfői közgyűlés elfogadott határozati javaslatból az derül ki, hogy nem csak az üzemeltetés kerül át egy másik, csupán részben állami céghez, de a tulajdonos is megváltozik. Az MMIK a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. 

Az alapítvány Védnöki testületében többek között Lezsák Sándor, L.Simon László és Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő ül. 

De összefonódás van az új tulajdonos, Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. között. 

Az Opten szerint 4 tulajdonosa van az MMIK Nkkft-nek. Ezek egyik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány. A másik három pedig a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A négy tulajdonos közül, mindössze a Nemzeti Művelődési Intézet egy az egyben állami intézet. A Baross Imre Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon Lászlóhoz, a Magyar Teátrum Társaság pedig Vidnyánszky Attilához köthető. 

A jelenleg lelakott épület pedig hamarosan 600 millió forintból újulhat meg, és jut megint 20 + 170 millió forint a benne rendezendő programokra. 

Az MMIK-ban már fel is bukkantak azok az arcok, akik a helyi Fidesz holdudvarához tartoznak. 

A Nemzeti Művelődési Intézet nemrég hirdette meg foglalkoztatási programját, amelynek keretében közel 2000 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség közösségi színtereken és közművelődési intézményekben - áll az NMI honlapján.

Információink szerint ebben a programban alkalmazzák többek között azt a volt MMIK-ás dolgozót is, aki a 2019-es önkormányzati választási kampányban az AGORA akkori igazgatójával, Parais Istvánnal járt kopogtatni a Fidesznek.

 

Úgy tudjuk, hogy szintén ebben a programban kapott állást Hetényi Norbert is, aki korábban “üveggyöngyért” bérelte a fideszes városvezetés alatt a Savaria Mozi büféjét. Forrásunk szerint Hetényi lesz az, aki a ház könnyűzenei koncertjeit szervezi majd és az MMIK büféjét is üzemeltetheti.

Az MMIK NKft. szándéknyilatkozatot adott ki arra vonatkozóan, hogy az épület leendő üzemeltetőjeként szándékában áll a Mesebolt Bábszínház, a LORIGO Táncsport Egyesület, a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, valamint az Ungaresca Néptáncegyüttes számára továbbra is teret biztosítani az épületben. 

Az átadás-átvételre augusztus 15-én kerül sor. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.