Önkéntes életmentőket keres a győri lelkisegély szolgálat

ugytudjuk.hu 2021-10-09 12:56:18
Egyre súlyosabb problémákkal szembesülnek a fiatalok.

Önkéntesek jelentkezését várja az Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat Győrben. 

Farkas Imre, a telefonos szolgálatot működtető Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség elnöke az Új Szónak beszél arról, hogy gyorsan, szinte naponta változnak a fiataloknak gondot okozó területek.

„Iskolai nehézségek mellett mindig jelen voltak a párkapcsolati problémák, de egyre fiatalabbak jönnek ezzel a témával. Már 12 évesen olyan szerelmesek tudnak lenni, hogy majd’ megőrülnek, aztán csalódnak. Egyre fiatalabb korban létesítenek testi kapcsolatot is, majd megfutamodnak, főleg a fiúk, a lányok meg magukra maradnak a bajukkal. Aztán ott van a csonka családok helyzete és jelentős a családon belüli problémák aránya is"

– hangsúlyozta az elnök, majd kifejtette, hogy a megoldások megtalálásában ma hátrányt jelent, hogy az iskolában nincs olyan jellegű osztályfőnöki óra, mint korábban, amikor az osztályfőnök egy időszerű témát körbejárt a diákokkal egyfajta osztálypszichológusként.

„Az időt ma adminisztratív feladatok, formaságok viszik el. Ha van iskolapszichológus, a gyermek probléma esetén sem veszi igénybe. Mert fél attól, hogy az igazgató megtudja, hogy értesítik a szüleit, fél attól, hogy nevetség tárgyává válik az iskolatársai körében. Ezért jobb az anonimitás, ahol nem kell a nevét megmondania, nem kell adatokat közölnie a betelefonálónak"

– közölte Farkas Imre.

A mostani legnagyobb problémaként a koronavírus okozta bezártságot említette, ami miatt családok mentek tönkre, miután szabály szerint egymás idegeire mentek.

„Amikor a veszekedéskor a tizenéves gyerekek azt hallják a szüleiktől, hogy »ha ezek a rohadt kölkök nem lennének, akkor itt hagynánk ezt az egész világot«, teljesen elbizonytalanodnak. Nem értik, hogy őket hagynák itt, az országot hagynák itt, vagy öngyilkosok akarnak-e lenni. Aztán inkább a szüleiket védve a gyerekek szövetkeznek, összeszedik a fellelhető gyógyszereket, és megisszák. Ez a legrosszabb eset, amit meg kell akadályozni. Ilyen helyzetben fordul elő az, hogy a gyermek azzal hívja fel a szolgálatot, hogy fáj-e, ha meghal az ember..."

A kérdésre, hogy miért jó jelentkezni önkéntesnek, összetett a válasz. Egyrészt, mondja Farkas Imre, minden emberben van egy bizonyos fokú segítőkészség, de eszközei nincsenek hozzá. Ők egy sokrétű eszközrendszert adnak mindenki kezébe, ingyen.

Először is egy negyvenórás önismereti képzést kapnak az elbeszélgetésen megfelelt jelentkezők, ami saját problémáik megoldásában segít. Ez piaci alapon úgy 400 ezer forint lenne.

Utána kapnak 40 órában egy olyan pszichológiai tudást, amellyel képesek felismerni az öngyilkossági jellemzőket. Képesek egy mondatból, egy elejtett szóból, kinyilvánított érzelemből azonosítani, hogy itt baj van, segítségre szorul a hívó. Aztán a tudás mellet a közösséghez tartozás érzését is megkapják az önkéntesek.

„Mi huszonhat éve működünk. Amíg ez a segélyszolgálat nem létezett, Győrben és vonzáskörzetében évente tíz-tizenkét gyermeköngyilkosság volt évente. Ez öt év alatt lement egyre-kettőre. Azóta is nagyjából így alakul. Sok életet mentünk meg. Azért fontos ennek a rendszernek a fönntartása. Ha egy gyereket mentünk meg, az egész rendszer értelmét nyerte”

– jegyzi meg az elnök.

Most győri és a vonzáskörzetben élő, 20 és 70 év közötti, érettségizett segítőket keresnek. Még a hétvégén lehet jelentkezni az elnok@imsz.hu vagy az efka77@gmail.com e-mail címen. Érdeklődni a +36 30 969 122 számon van lehetőség.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.