Önkéntes életmentőket keres a győri lelkisegély szolgálat

ugytudjuk.hu 2021-10-09 12:56:18
Egyre súlyosabb problémákkal szembesülnek a fiatalok.

Önkéntesek jelentkezését várja az Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat Győrben. 

Farkas Imre, a telefonos szolgálatot működtető Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség elnöke az Új Szónak beszél arról, hogy gyorsan, szinte naponta változnak a fiataloknak gondot okozó területek.

„Iskolai nehézségek mellett mindig jelen voltak a párkapcsolati problémák, de egyre fiatalabbak jönnek ezzel a témával. Már 12 évesen olyan szerelmesek tudnak lenni, hogy majd’ megőrülnek, aztán csalódnak. Egyre fiatalabb korban létesítenek testi kapcsolatot is, majd megfutamodnak, főleg a fiúk, a lányok meg magukra maradnak a bajukkal. Aztán ott van a csonka családok helyzete és jelentős a családon belüli problémák aránya is"

– hangsúlyozta az elnök, majd kifejtette, hogy a megoldások megtalálásában ma hátrányt jelent, hogy az iskolában nincs olyan jellegű osztályfőnöki óra, mint korábban, amikor az osztályfőnök egy időszerű témát körbejárt a diákokkal egyfajta osztálypszichológusként.

„Az időt ma adminisztratív feladatok, formaságok viszik el. Ha van iskolapszichológus, a gyermek probléma esetén sem veszi igénybe. Mert fél attól, hogy az igazgató megtudja, hogy értesítik a szüleit, fél attól, hogy nevetség tárgyává válik az iskolatársai körében. Ezért jobb az anonimitás, ahol nem kell a nevét megmondania, nem kell adatokat közölnie a betelefonálónak"

– közölte Farkas Imre.

A mostani legnagyobb problémaként a koronavírus okozta bezártságot említette, ami miatt családok mentek tönkre, miután szabály szerint egymás idegeire mentek.

„Amikor a veszekedéskor a tizenéves gyerekek azt hallják a szüleiktől, hogy »ha ezek a rohadt kölkök nem lennének, akkor itt hagynánk ezt az egész világot«, teljesen elbizonytalanodnak. Nem értik, hogy őket hagynák itt, az országot hagynák itt, vagy öngyilkosok akarnak-e lenni. Aztán inkább a szüleiket védve a gyerekek szövetkeznek, összeszedik a fellelhető gyógyszereket, és megisszák. Ez a legrosszabb eset, amit meg kell akadályozni. Ilyen helyzetben fordul elő az, hogy a gyermek azzal hívja fel a szolgálatot, hogy fáj-e, ha meghal az ember..."

A kérdésre, hogy miért jó jelentkezni önkéntesnek, összetett a válasz. Egyrészt, mondja Farkas Imre, minden emberben van egy bizonyos fokú segítőkészség, de eszközei nincsenek hozzá. Ők egy sokrétű eszközrendszert adnak mindenki kezébe, ingyen.

Először is egy negyvenórás önismereti képzést kapnak az elbeszélgetésen megfelelt jelentkezők, ami saját problémáik megoldásában segít. Ez piaci alapon úgy 400 ezer forint lenne.

Utána kapnak 40 órában egy olyan pszichológiai tudást, amellyel képesek felismerni az öngyilkossági jellemzőket. Képesek egy mondatból, egy elejtett szóból, kinyilvánított érzelemből azonosítani, hogy itt baj van, segítségre szorul a hívó. Aztán a tudás mellet a közösséghez tartozás érzését is megkapják az önkéntesek.

„Mi huszonhat éve működünk. Amíg ez a segélyszolgálat nem létezett, Győrben és vonzáskörzetében évente tíz-tizenkét gyermeköngyilkosság volt évente. Ez öt év alatt lement egyre-kettőre. Azóta is nagyjából így alakul. Sok életet mentünk meg. Azért fontos ennek a rendszernek a fönntartása. Ha egy gyereket mentünk meg, az egész rendszer értelmét nyerte”

– jegyzi meg az elnök.

Most győri és a vonzáskörzetben élő, 20 és 70 év közötti, érettségizett segítőket keresnek. Még a hétvégén lehet jelentkezni az elnok@imsz.hu vagy az efka77@gmail.com e-mail címen. Érdeklődni a +36 30 969 122 számon van lehetőség.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.