Több, mint 15 millió forintot nyomott át fideszes havernak könyvkiadásra a szombathelyi önkormányzat az elmúlt ciklusban

ugytudjuk.hu 2019-06-13 13:59:00
A biznisz olyan jól ment, hogy Farkas Csaba később feleségét is bevette.

Izgalmas kimutatást került a szerdán ülésező szombathelyi Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elé, a 2014-től tartó időszakban Szombathely által támogatott, illetve megrendelt könyvekről. Az adatokból kiderül, hogy a könyvkiadási ágazat nagy nyertese városunkban a Fideszhez ezer szállal köthető Farkas Csaba. Farkas 2014-ben önkormányzati képviselőnek is indult a Fidesz támogatásával, Derkovitson. A körzetet végül Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) nyerte 913 szavazattal, Farkas 660 vokssal a második lett.

Az eredetileg élelmiszeripari végzettséggel rendelkező Farkas a 2010-es helyi hatalomváltás után kezdett megjelenni a helyi közéletben, előbb úgy, mint a Szülőföld Könyvkiadó Kft. vezetője és a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület elnöke. A cég és szervezeti vezető egyre több helyre tette be a lábát az elmúlt időkben. Ő lett a Hende Csaba polgári estjeinek is helyet biztosító Őrvidék Ház igazgatója, a kulturális közösségfejlesztő projekteket megvalósító Cselekvő Közösségek helyi mentora, de a kulturális ügyekért is felelős Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságába is helyet kapott Fideszes külső delegáltként.

Farkas Csaba jó szolgálatot tesz a Fidesznek, amelyet a párt igyekszik is meghálálni, mint az láttuk több pozícióval is, de magánvállalkozását is igyekeztek bőségesen támogatni. A bizottság elé kerülő anyagból kiderül, hogy az általa vezetett Szülőföld Könyvkiadó 

  • 2014-ben 1.800.000 Ft, 
  • 2015-ben 575.000 Ft, 
  • 2016-ban 700.000 Ft, 
  • 2017-ben szintén 700.000 Ft, 
  • 2019-ben 5.875.000 Ft támogatást kapott könyvmegjelenésre. 
Tehát összesen 9.650.000 Ft-ot.

További könyvmegrendelést kapott a kft a várostól 

  • 2016-ban 209.999 Ft, 
  • 2017-ben 1.342.891 Ft értékben. 
A Szülőföld Könyvkiadó tehát csak ebben a ciklusban 11.202.890 forintot kapott a várostól könyvekre.

Csakhogy a Farkas Csaba által elnökölt Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület is kapott 2016-ban hasonló támogatásokat. Három könyv megjelentetéséért összesen 3.100.000 Ft-ot.

Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő lapozgatja Jagadics Péter könyvét, ami a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg

Úgy látszik, hogy ez az összeg is kevés volt a Fidesz számára, ugyanis Farkas Csaba felesége, Farkas Gabriella által vezetett Signal 971 Kft (amely ugyanarra a gencsapáti címre van bejelentve, mint a Szülőföld Kiadó Kft) is jelentős támogatásban részesült az évek alatt. 2014-ben 160.020 forint értékű könyvmegrendelést kapott Szombathelytől, míg A Híres szombathelyi nők című könyvsorozat támogatásaként 2015-ben a Signal 1.300.000 Ft-ot. (Korábban a sorozathoz tartozó könyveket a Szülőföld Kiadó adta ki.) 

Ez alapján a Farkas Csaba és felesége által vezetett cégek és szervezetek 2014-től 2019-ig

összesen 15.762.910 forintot kaptak a várostól csak könyvekre. 

Mind ehhez tegyük még hozzá, hogy az általuk elindított Híres szombathelyi nők című sorozatot 2017-től átvette a Kerényi Dtp&Design Stúdió Bt. Ők csak ezért a sorozatért 2017-ben és 2018-ban összesen 2.130.000 forint további támogatást kaptak. Ki tudja, hogy miért adta ki Farkas ezt a sorozatot a kezéből, amikor láthatólag továbbra kincsesbányának bizonyult a széria kiadása?

Szólj hozzá!

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.

Aláírást gyűjtenek Gönyűn a Postakocsi Fogadó megmentéséért

A West Hungaria Bau a tulajdonos, de nem csinál semmit a lassan széteső, Mária Terézia-korabeli épülettel.

18 fok, iskolák költözése: drámai intézkedések a Győri Szakképzési Centrumnál

Október 15-től Bercsényit bezárják, a tanulók a Baross iskolába költöznek, a Barossba járók a Deákba, ahol délelőtt az egyik iskola, délután a másik diákjai tanulhatnak. A Gábor Lászlót is érintheti az átszervezés.

400 forintba fog kerülni egy óra a győri Dunakapu mélygarázsban

Nőnek a parkolóházak és mélygarázsok díjai.

Petíció indult a győri uszodák kinyitásáért

Közben az Aqua Sportközpont nagymedencéjét már leeresztették.

Simon Róbert Balázs mindent is csinált múlt héten, csak a szentiváni fórumra nem ment el

Kommentben próbálták felhívni erre a figyelmet hétösszegző videója alatt a szentiváni civilek, de törölték a kommentjeiket.

LMP: A szélenergia ügyében meg tudjuk győzni Orbán Viktort

2016 óta gyakorlatilag tilos szélturbinákat építeni Magyarországon.

Átadták az Audi kibővített győri szerszámgyárat

Az Audi Hungaria Zrt. szerszámgyárának 3,8 milliárd forintos bővítését a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta a beruházásösztönzési program részeként.

Kiadó a szombathelyi MSH büféje

Nettó 166 ezer 400 forintos havidíjról indul a licit.