A körmendi polgármester egyesülete 15 milliót kaszál a kormány civileknek szánt támogatásából

Nagy Donát 2021-07-29 09:17:00
Ez volt a maximálisan adható állami összeg, és meg is kapják Bebesék.

A napokban volt hír, hogy a magyar kormány nem kéri a Norvég Alapból Magyarországnak járó 77 milliárd forintot, miután nem tetszettek neki a civil rész felügyeletére kiválasztott szervezetek. Azaz a kormány inkább lemondott az egyesületnek szánt pénzről, mivel nem saját maga oszthatta ki azt.

Most viszont számos Fidesz-közeli civil szervezet kapott állami támogatást a 4 milliárdos keretösszegű „Városi Civil Alap” nevű, most először kiírt pályázat keretében – írja a Telex. Összességében 700-nál is több szervezet nyert, egyenként legfeljebb 15 millió forintot.

A pályázat nem konkrét projektek támogatásáról szólt, hanem „civil közösségi tevékenységekről” általában. Azaz ebből a keretből gyakorlatilag az alapműködés, vagy bármi más is finanszírozható, persze le kell valahogy papírozni.

A lap szerint a kritikai, közéleti és jogvédő tevékenységet folytató civileknek például nem jutott támogatás, viszont több, a Fideszhez ideológiailag és személyileg is közel álló szervezet rajta van a listán.

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület például simán behúzta a maximálisan adható 15 millió forintot.

A bezsebelt pénz miatt nem is szégyenlősek, az egyesület nevére rákeresve nincs semmi kertelés: egyszerre a Fidesz Körmend régi weboldala jelenik meg, ami gyorsan fel is ajánlja a helyi Fidesz Facebook-oldalát. Utóbbi egyébként rendkívül aktív, és vegyesen osztja meg a kormányzati propagandát a kamuoldalak híreivel, de néha a NER-es körökben jól ismert megmondóemberek bejegyzései, uszításai is tovább osztásra kerülnek.

Az egyesület egyébként nem hiába mutatkozik sokat Bebes István polgármesterrel. Ugyanis 2019-ben a Fidesz-KDNP, a Fidelitas, a MAGOSZ Vas Megyei Szervezete és a Nyugdíjas Polgári Egyesület Körmendi Szervezete mellett ők is nyilatkoztak arról, hogy a kampányában segíteni fogják az azóta polgármesterré választott Bebest.

Fotó: Bebes István Facebook-oldala

Persze úgy korrekt, ha azt is megírjuk, a fellelhető oldalak szerint az egyesület nevében 2020-ben néhányan egyszer valóban elültettek pár fát a Hősök Parkjában (erről egyébként Bebes a saját honlapján tett közzé bejegyzést), illetve szintén tavaly a Vadászlak körül is végeztek egy kis tereprendezést (amiről szintén a polgármester töltött fel képeket, ezúttal a Facebook-oldalán). Azóta idén tavasszal három facsemetét ültettek el. Mindezek egyébként becsülendő munkák, ennél több tevékenység nyoma viszont nemigazán lelhető fel az interneten. Ne feledjük, most 15 millió forintot kaptak.

Az egyesület tagja még egyébként Dr. Szabó Barna is, akinek neve a város képviselőtestületéből lehet ismerős, ő ugyanis szintén fideszes képviselő.

A Céginformáció oldala szerint az egyesület utolsó pénzügyi beszámolója 2018-ban készült el.

Címlapfotó: Bebes István Facebook-oldala

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.