Megfigyelési botrány: 2050-ig titkosították a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakat

Bazsó Bálint 2021-09-20 12:37:00
A testület kormánypárti tagjai semmit nem bíztak a véletlenre. Viszont pozitívum, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők megtisztelték jelenlétükkel a bizottság ülését.

Határozatképes volt a Nemzetbiztonsági bizottság, ugyanis a testület kormánypárti tagjai és a meghívottak, Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál államtitkár is eljöttek az ülésre, ám a megfigyelési pontra vonatkozó adatokra a Belügyminisztérium a maximális, 2050-ig terjedő titkosítást kérte ki - közölte Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, az ülést követő hétfői sajtótájékoztatóján.

"Ami viszont nem hangzott el, az nem minősített információ. Nem hangzott el válasz arra a kérdésre, hogy történt-e Magyarország részéről ilyen jellegű beszerzés az utóbbi években, nem kaptunk a belügyminiszter úrtól egyértelmű cáfolatot arra sem, hogy megfigyeltek-e politikusokat, újságírókat ezzel a bizonyos eszközzel"

- mondta.

Mint kiderült: a bizottság ellenzéki tagjai ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeztek, ám ez nem kapott elegendő támogatást.

Ez azért lett volna fontos, hogy betekinthessenek a bizottság tagjai a szakszolgálatok nyilvántartásában lévő, adott ügyre vonatkozó iratokba és meghallgathatták volna a Nemzetbiztonsági szakszolgálatok munkatársait - mondta Stummer János.

Mint kiderült: Pintér Sándor nyitott volt arra, hogy a bizottság kihelyezett ülést tarthasson a szakszolgálatnál a következő hetekben és ott tájékozódhassanak a titkos információgyűjtésről.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja az ülés egyetlen pozitívumának nevezte a jelenléti ívet, vagyis azt, hogy ezúttal a kormánypárti képviselők is megjelentek a bizottsági ülésen.

Ugyanakkor hozzátette: ez így egy hitvita, hiszen a ténymegállapító vizsgálat nélkül csak nagyon nehezen lehetne kideríteni az igazságot: 

"Nem kaptunk érdemi válaszokat, vagy amiket kaptunk, azokat érdemben nagyon nehéz ellenőrizni" 

- mondta. Értékelése szerint: ennek az ügynek a végére csak a kormányváltás tehet pontot.

"Ha megnézzük a kormánypárti képviselők nyilatkozatait, akkor a ködösítés és egymásra mutogatás mellett azzal érvelnek, hogy a nemzet érdekében szükséges bizonyos emberek ellen kémszoftvereket használni"

- közölte Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja.

"Az a mi problémánk, vagy kérdésünk, hogy mennyi esetben helyettesíthető be a nemzet érdeke Orbán Viktor érdekével"

  • folytatta a politikus.

Több mint 50 ezer megfigyelt?

A Pegasus-ügy júliusban robbant ki egy nemzetközi újságírói csapat munkájának eredményeként. A projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. Többek között megfigyeltek újságírókat, üzletembereket, így például Páva Zoltánt, aki jelenleg az Ezalenyeg.hu nevű hírportált üzemelteti. Információk szerint mintegy 300 magyar megfigyelt lehet.

Pegasus-botrány: Többször is feltörték egy ellenzéki médiatulajdonos telefonját

Idén tavasszal több alkalommal is feltörték a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel Páva Zoltán telefonját, aki korábban az MSZP-ben politizált, most pedig az ellenzéket nyíltan támogató Ezalenyeg.hu nevű hírportált üzemelteti - számolt be róla a Direkt36.

Lapinformációk szerint a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek állnak. Korábban a Direkt36-nak egy egykori magyar titkosszolgálati tiszt azt mondta, hogy információi szerint a nemzetbiztonsági szervek 2018-tól kezdték el használni a Pegasust. Az NSO egy volt alkalmazottja pedig a tényfeltáró projekt egyik partnerének szintén megerősítette, hogy Magyarország megvásárolta a Pegasus szolgáltatást.

Az ügy kirobbanása óta a magyar kormány képviselői közül senki sem tagadta egyértelműen sem azt, hogy a magyar állam az NSO ügyfele, ahogy azt sem, hogy valóban célba vették azokat az embereket, akikről eddig beszámoltunk.

Szólj hozzá!

Hivatalos: elmarad a központi szilveszteri buli Szombathelyen

Ahogy azt kedden megírtuk: a járvány miatt nem lesz városi szilveszteri ünnepség.

Orbán: 10 százalékkal emeljük a katonák fizetését

A miniszterelnök ezt mai Facebook-bejegyzésében jelentette be.

Németh Zsolt, Bana Tibor és Rába Kálmán felköszöntötték a sárvári mentőállomás dolgozóit

A képviselők egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a mentők emberfeletti munkáját.

Szombathely felkészült a havazásra

A SZOVA kollégái már a havazást megelőzően az utakon lesznek

Több változtatás jön az Instagramra a fiatal felhasználók védelme miatt

Az a vád érte a vállalatot, hogy ártanak a gyerekeknek, de a cég vezetői nem akarnak változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben.

Ungár Péter: Az otthongondozásnak nincs alternatívája, ezért meg kell becsülni

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint az egész ápolási díj rendszere olyan kevés embert érint, hogy a díj emelése nem terhelné meg jelentősen a költségvetést.

Kamion ütközött autóval Győrújbarátnál

A 82-es főúton történt a karambol.

14 éves csúcsot döntött az infláció

Brutális áremelkedés figyelhető meg az élelmiszerek nagy részénél.

Baleset történt Nagysimonyiban

A Kossuth Lajos utcában félpályán halad a forgalom.

Elterelik a Gyöngyös patak egy szakaszát Sárváron

A belvárosban átmenetileg megszűnik a vízutánpótlás.

Max Verstappen apja szerint fia nem úgy akar világbajnok lenni, hogy kilöki Hamiltont

A világbajnoki címről döntő Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap 14 órakor rajtol.

Ez a cég szállítja a notebook-okat a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei diákoknak, tanároknak is

Veszprém megyével együtt 10 ezer eszköz jut a régiónk oktatásának.

Néhány évtizeden belül csökkenni kezdhet a Föld népessége

Évszázadok óta nem volt példa arra, ami a kutatók szerint a 21. század második felében fog bekövetkezni.

Napsütéssel, majd havazással köszönt a szerda

Napközben 5 fokot is mérhetünk.

van még itt cikk a témában:

Elhozza-e a Völner-botrány a Fidesz bukását?

Vagy épp ellenkezőleg? Előremenekül a Fidesz és megmenti a kampányát? Mekkora kárt okozhat a kormánypártoknak a botrány, profitálhat-e ebből az ellenzék, miért nem kell óriási változásokat várni a lemondástól, végül miért épp most tört ki a hónapok óta húzódó ügy?

Cseh Katalin az Európai Bizottsághoz fordul Völner Pál ügyében

Levélben tájékoztatja a Momentum politikusa Didier Reynderst, a testület jogérvényesülésért felelős biztosát a korrupciógyanús esetről.

Ungár Péter: Kásler a megérdemelt 500 ezer forint helyett töredéknyi, bruttó 75 ezer forintos juttatást ígér

Az LMP valódi megbecsülést követel a szociális szféra minden egyes dolgozója számára.