Megfigyelési botrány: 2050-ig titkosították a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakat

Bazsó Bálint 2021-09-20 12:37:00
A testület kormánypárti tagjai semmit nem bíztak a véletlenre. Viszont pozitívum, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők megtisztelték jelenlétükkel a bizottság ülését.

Határozatképes volt a Nemzetbiztonsági bizottság, ugyanis a testület kormánypárti tagjai és a meghívottak, Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál államtitkár is eljöttek az ülésre, ám a megfigyelési pontra vonatkozó adatokra a Belügyminisztérium a maximális, 2050-ig terjedő titkosítást kérte ki - közölte Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, az ülést követő hétfői sajtótájékoztatóján.

"Ami viszont nem hangzott el, az nem minősített információ. Nem hangzott el válasz arra a kérdésre, hogy történt-e Magyarország részéről ilyen jellegű beszerzés az utóbbi években, nem kaptunk a belügyminiszter úrtól egyértelmű cáfolatot arra sem, hogy megfigyeltek-e politikusokat, újságírókat ezzel a bizonyos eszközzel"

- mondta.

Mint kiderült: a bizottság ellenzéki tagjai ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeztek, ám ez nem kapott elegendő támogatást.

Ez azért lett volna fontos, hogy betekinthessenek a bizottság tagjai a szakszolgálatok nyilvántartásában lévő, adott ügyre vonatkozó iratokba és meghallgathatták volna a Nemzetbiztonsági szakszolgálatok munkatársait - mondta Stummer János.

Mint kiderült: Pintér Sándor nyitott volt arra, hogy a bizottság kihelyezett ülést tarthasson a szakszolgálatnál a következő hetekben és ott tájékozódhassanak a titkos információgyűjtésről.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja az ülés egyetlen pozitívumának nevezte a jelenléti ívet, vagyis azt, hogy ezúttal a kormánypárti képviselők is megjelentek a bizottsági ülésen.

Ugyanakkor hozzátette: ez így egy hitvita, hiszen a ténymegállapító vizsgálat nélkül csak nagyon nehezen lehetne kideríteni az igazságot: 

"Nem kaptunk érdemi válaszokat, vagy amiket kaptunk, azokat érdemben nagyon nehéz ellenőrizni" 

- mondta. Értékelése szerint: ennek az ügynek a végére csak a kormányváltás tehet pontot.

"Ha megnézzük a kormánypárti képviselők nyilatkozatait, akkor a ködösítés és egymásra mutogatás mellett azzal érvelnek, hogy a nemzet érdekében szükséges bizonyos emberek ellen kémszoftvereket használni"

- közölte Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja.

"Az a mi problémánk, vagy kérdésünk, hogy mennyi esetben helyettesíthető be a nemzet érdeke Orbán Viktor érdekével"

  • folytatta a politikus.

Több mint 50 ezer megfigyelt?

A Pegasus-ügy júliusban robbant ki egy nemzetközi újságírói csapat munkájának eredményeként. A projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. Többek között megfigyeltek újságírókat, üzletembereket, így például Páva Zoltánt, aki jelenleg az Ezalenyeg.hu nevű hírportált üzemelteti. Információk szerint mintegy 300 magyar megfigyelt lehet.

Pegasus-botrány: Többször is feltörték egy ellenzéki médiatulajdonos telefonját

Idén tavasszal több alkalommal is feltörték a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel Páva Zoltán telefonját, aki korábban az MSZP-ben politizált, most pedig az ellenzéket nyíltan támogató Ezalenyeg.hu nevű hírportált üzemelteti - számolt be róla a Direkt36.

Lapinformációk szerint a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek állnak. Korábban a Direkt36-nak egy egykori magyar titkosszolgálati tiszt azt mondta, hogy információi szerint a nemzetbiztonsági szervek 2018-tól kezdték el használni a Pegasust. Az NSO egy volt alkalmazottja pedig a tényfeltáró projekt egyik partnerének szintén megerősítette, hogy Magyarország megvásárolta a Pegasus szolgáltatást.

Az ügy kirobbanása óta a magyar kormány képviselői közül senki sem tagadta egyértelműen sem azt, hogy a magyar állam az NSO ügyfele, ahogy azt sem, hogy valóban célba vették azokat az embereket, akikről eddig beszámoltunk.

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.