"Nem fog megremegni a kezem, amikor Önt bilincsbe kell verni" - megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka

Bazsó Bálint 2021-09-20 13:23:00
Rögtön kétnapos üléssel szórakoztathatják magukat a parlamenti munkáért rajongók.

Orbán Viktor szokásához híven napirend előtti felszólalásában nyitotta meg az Országgyűlés őszi időszakát. A paprikás hangulat természetesen nem maradt el, a miniszterelnök beszédét követően több ellenzéki vezető is elszámoltatást és "bilincset" ígért, ám a kormánypártok válasza sem maradt el. 

Orbán: "Sajnos Gyurcsány Ferenc már nincs közöttünk"

- mondta a miniszterelnök, utalva arra, hogy a volt miniszterelnök már elhagyta a termet.

A miniszterelnök felszólalására adott frakcióvezetői és viszontválaszok ezzel véget is értek, így - ahogy a képviselők nagy része - mi is távozunk a helyszínről.

Köszönjük a figyelmet!

Orbán Viktor: Jakab Péternek van felmentése, hiszen ő csak bohóckodni jár ide

A viszontválaszra emelkedő miniszterelnök szürreálisnak nevezte a helyzetet, szerinte ugyanis az ellenzéki képviselőket sem a tények, sem a múlt nem számít itt. 

"Valaki arról beszél, hogy csökken az átlagnyugdíj, valaki szerint összeomlik a gazdaság. Velünk szemben ülőket nem érdekli a valóság"

- mondta, majd hozzátette:

"Egyedül Jakab Péternek van felmentése, hiszen róla mindenki tudja, hogy bohckodni jár a parlamentbe, de legalább van testőre"

Szerinte Jakabró az az ember, hogy akit börtönnel fenyeget, azokkal később összeáll. Mint például Gyurcsány Ferenc, akinek most a hóna alá jár demokráciát tanulni, mondta, igen derülten.

Közölte: Fudanra nem tér ki részletesen, mert úgyis lesz népszavazás.

Kövér: "Azt a betyárját"

Kövér László belejött a műfajba, ezúttal Jakab Péter felszólalását kommentelte így. 

Kocsis Máté és Simicskó István percei következnek

A két kormánypárti képviselő kétszer nyolc percben köszöni meg a miniszterelnöknek a részletes, hiteles tájékoztatást. 

Jakab Péter: "Nem fog megremegni a kezem, amikor Önt bilincsbe kell verni"

Utolsó ellenzéki pártvezetőként Jakab Péter emelkedett szólásra: szerinte a miniszterelnöknek nem sikerült kipihennie magát, pedig "a luxusjachtjukat is nagyobbra cserélték".

A jobbikos politikus szerint addig fogják provokálni a magyar népet, amíg bele nem szaladnak egy nagy pofonba, legközelebb jövő tavasszal - mondta. 

Értékelése szerint kétmillió ember él a léminimum alatt, egymillió ember él minimálbérből, a nyugdíjasok nyomorognak, miközben elszállt az infláció. 

hozzátette: ezek után van bőr a képükön megkérdezni, hogy emeljük-e a minimálbért? 

"Hát ha duplájára emelnénk, az is kevés lenne. Ön annyit tudott elérni, hogy a román minimálbér megelőzte a magyart"

- folytatta, majd közölte:

"Nem fog megremegni a kezem, amikor önt bilincsbe kell verni"

- mondta Jakab Orbánnak.

Keresztes László Lóránt: a kormány kormányzás helyett az ellenzék ellen gyűjt aláírásokat

Az LMP politikusa arról beszélt: nem beszélt Orbán Viktor a közvagyon kilapátolásáról, az önkormányzatok kivéreztetéséről, a közszolgáltatások "lerohasztásáról", nem beszélt a Fudan egyetemről.

Szerinte a magyar kormány "idegen érdekek oltárán áldozza fel a magyar érdekeket, példaként a Fudan Egyetemet és a Budapest-Belgrád vasútvonal építését. 

Úgy vélte: propagandát folytat a kormány, kormányzás helyett pedig az ellenzék ellen gyűjt aláírásokat. 

Tóth Bertalan: "nem hallottunk a járvány miatt meghalt 30 ezer magyarról"

"Nem hallottunk a járvány miatt meghalt 30 ezer emberről, nem hallottunk arról, hogy ápolók és orvosok ezrei hagyták el a magyar egészségügyet" - kezdte felszólalását az MSZP frakcióvezetője.

Szerinte miközben a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább nőttek, a magyarok hatvan százaléka nem részesül a gazdasági növekedésből, a nyugdíjak az infláció miatt elértéktelenednek, lakhatási válság van és nincs bérlakásépítés.

Kövér nagyot megy: még Semjén Zsoltra is rászólt

Igazi repülőrajtot vett a házelnök: Szabó Tímea felszólalását követően Semjén Zsoltra is rászólt, mint mondta:

"A miniszterelnök-helyettesnek sincs megengedve, hogy bekiabáljon, amíg más beszél"

Szabó Tímea: féljen is Karácsony Gergelytől!

A Párbeszéd politikusa szerint Orbán Viktor nem beszélt Pegasus-botrányról, amit ma harminc évre titkosítottak. 

Nem hallottunk a több ezer milliárd forintos kiszervezésekről - utalt a közalapítványokra a képviselő. 

"Nem hallottunk a Fudan egyetemről sem"

- folytatta. Hozzátette: ön nem egy tisztességes világot épített az elmúlt tizenegy évben, hanem egy alvilágot” – mondta Szabó.

Karácsony Gergelyről szólva azt mondta: a kormánypártok nem véletlenül félnek a főpolgármestertől, hiszen tudják, hogy Karácsony kormányra jutása után elszámolnak vele. 

"Ő az egyetlen aki össze tudja fogni azt a tömeget, akik elzavarják magukat" 

- mondta Szabó, a kormánypárti képviselők derültsége közepette.

Megfigyelési botrány: 2050-ig titkosították a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakat

Határozatképes volt a Nemzetbiztonsági bizottság, ugyanis a testület kormánypárti tagjai és a meghívottak, Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál államtitkár is eljöttek az ülésre, ám a megfigyelési pontra vonatkozó adatokra a Belügyminisztérium a maximális, 2050-ig terjedő titkosítást kérte ki - közölte Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, az ülést követő hétfői sajtótájékoztatóján.

Kövér László: "Édes Istenem, ne hagyj el!"

- mondta a házelnök Gyurcsány Ferenc felszólalását követően.

Gyurcsány Ferenc a békéről beszélt

Ha egy kormány nem a haza sorsával foglalkozik, csak az általa teremtett démonokkal, akkor az ország romlásnak indul - kezdte Orbán Viktor után elsőként felszólaló Gyurcsány Ferenc. 

A volt miniszterelnök szerint a kormány "démonként küzd egy 91 éves emberrek", brüsszeli öltönyösökkel és kosztümös hölgyekkel, sőt, vele is, vagy azokkal, akik "szeretnének szabadon szeretni".

Gyurcsány szerint a "falusi keménylegények keménységével" teszik tönkre a falu életét, ám emögött csupán a önbizalomhiány áll. Szerinte segíteni kell a miniszterelnöknek, hogy leküzdje a "kisebbségi komplexusát", mert - mint mondta - Magyarország nem háborút akar, hanem békét. 

Brüsszel nem kíváncsi az emberek véleményére

Nem maradhatott ki a "szexuális propaganda is". Mint mondta: Brüsszel abszurd követelései ellenkezik a magyar felfogással, miszerint a gyermekek nevelése kizárólag a szülők feladata, amiről a magyarok népszavazáson mondhatják el a véleményüket.

Ám - mint mondta - Brüsszel "nem kíváncsi" az emberek véleményére és nem várja meg a népszavazás végeredményét, csak "zsarol és fenyegetőzik". 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Brüsszel "hátba lő"

Természetesen a legnagyobb öröks sláger is szóba került: a bevándorlás.

Közölte: a balkáni útvonal újra megtelt migránsokkal, őket pedig a "Soros-szervezetek" segítik.

Hozzátette: egy év alatt 70 ezer határsértőt fogtak el, ami egy világos tendencia, "nem érdemes magunkat illúzióba ringatni".

Mint mondta: Brüsszelből "rendszeresen hátba lövik Magyarországot", de a kormány megvédi a határokat, ám ha a nyugati országok azt kérik, akkor a migránsokat továbbengedik nyugatra. 

Fegyverpénz, 13. havi nyugdíj, adóvisszatérítés

A gazdaság "újraindításáról" szólva Orbán Viktor közölte: soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon, "egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatástól".

Hozzátette: a kormány 270 ezer munkahelyet védett meg a válság alatt, 11 év alatt pedig közel egymillió új munkahelyet teremtett.

Közölte azt is: ha év végéig "nem történik nagyobb baleset", akkor meglesz az 5,5 százalékos gazdasági növekedés.

"A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell"

- mondta

Orbán Viktor: Ne kockáztassanak az oltatlanok!

A sikeres járvánügyi intézkedéseknek köszönhetően szabad nyara volt magyar embereknek - közölte a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. 

"Az oltásoknak köszönhetően újra megteltek élettel az utcáink és tereink, meg tudjuk egymást látogatni, térhetnek vissza az iskolába a gyerekek és járhatunk dolgozni"

- mondta.

Hozzátette: érkezik a negyedik hullám, tudjuk, hogy mi az, ami működik a védekezésben és mi az, ami nem.

Megerősítette: csak az oltással győzünk, a negyedik hullámot ezzel fogjuk kordában tartani. 

Mint mondta: oltási alapú védekezést javasol, a harmadik oltásról pedig közölte: "jobb ha van, mintha nem lenne". 

Közölte: több mint 7 millió vakcina áll rendelkezésre, és további több mint 8 milliót szereznek be, egyben arra kérte az oltatlanokat, hogy oltassák be magukat, ne kockáztassanak.

Közölte azt is:

Év végéig javasolják a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.

Megemlékezés, eskütétel, mentelmi ügyek

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkre: Orosz Sándorra (MSZP), Ráday Mihályra (SZDSZ), Fogarasiné Deák Valériára (MSZP) és Vitányi Ivánra (MSZP, majd független).

A napirend előtti felszólalások után a fideszes Vitályos Eszter teheti le képviselői esküjét, aki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának kinevezett L. Simon Lászlót váltja a kormánypárti padsorokban. A 42 éves, jogász végzettségű Vitályos Eszter 2013 óta foglalkozik uniós ügyekkel, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Ezt követően interpellációk és azonnali kérdések hangoznak el egy-egy órában, a kérdésekre pedig további 30 perc áll rendelkezésre.

Kedd reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul az ülésnap, majd határozathozatalokat tartanak.

Akkor várható döntés Ander Balázs (Jobbik) két, valamint Stummer János (Jobbik) és Simonka György (Fidesz) egy-egy mentelmi ügyéről.

A szavazások után három kormányzati indítványról tárgyalnak, köztük a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbításáról is.

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.