Sikkasztásgyanús telekeladások miatt volt hangos a sárvári képviselő-testület ülése

Fehér Buda 2021-07-30 07:21:00
Néhány éve kiskertként eladott telekrészeken kaszálhatnak nagyot egy sárvári utca lakói.

Csütörtökön délután képviselőtestületi-ülést tartottak a sárvári városházán. Az ülésen két képviselő, Vinter István (Fidesz-KDNP), és Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) nem tudott részt venni, az érdeklődők között viszont ott ült Molnár Miklós, az Új Világ Néppárt országgyűlési képviselőjelöltje. A megtárgyalt napirendek között szó esett lakásértékesítésekről, területi átsorolásokról és még egy kamionos pihenőről is.

A képviselő-testület először arról tárgyalt, hogy egy vállalkozó kisméretű, elektromos kisautókat helyezne üzembe a sárvári Posta téren, ahol gyermekek használhatnák az eszközöket. Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta, hogy a következő két-három hónapban tesztelnék le az ötletet, amely ha beválik, jövőre a teljes szezonban gurulhatnának a legkisebbek. A napirendi pontnál felszólalt Klimits István (független), aki afelől érdeklődött, hogy a Posta téren jelenleg ki tarthat rendezvényt. A polgármester válaszából kiderült, hogy alapvetően az önkormányzat szervezhet összejövetelt a téren, de az önkormányzat adhat engedélyt arra is, hogy más szervezetek is rendezvényeket tarthassanak a nemrég felújított téren. 

A képviselők ezután több területi átsorolásról is döntöttek. A polgármester ismertette, hogy úgy látja, az elmúlt időszakban elszaporodtak az olyan esetek, hogy egy telekre több lakóegységet is építettek. Kondora szerint ez már csak a zsúfoltság miatt sem kívánatos, de azért sem, mert esetleges egészségügyi következményei lehetnek annak, ha túl sokan élnek egy telken. A testület végül megszavazta, hogy a továbbiakban egy telken maximum kettő lakóegységet helyezhessenek el a helyiek. Szabó Lajos (MSZP) ennél a pontnál felvetette, hogy reméli, ezek a döntések nem ad hoc jelleggel születnek, hanem hosszú távú tervek alapján születnek a határozatjavaslatok.

Sikkasztásgyanú is felmerülhet néhány telekeladás kapcsán

Ugyanennél a napirendi pontnál Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) kimelte, hogy néhány éve kiskertek formájában értékesített a város több telket is az Esze Tamás utcában. Németh szerint két évvel ezelőtt a polgármester megígérte, hogy amíg ő vezeti a várost, addig azokon a területeken különálló telkek nem lesznek. Ennek ellenére nemrég

elindult egy útépítés az Esze Tamás utcai házak mögött, emiatt Németh rákérdezett a polgármesternél, hogy hazudott-e azzal kapcsolatban, amit két évvel ezelőtt állított. 

Kondora erre csak annyit válaszolt, hogy az akkori ismeretei szerint igazat mondott.

Németh ezután ismét felszólalt, a képviselő azt állította, hogy a polgármester mellébeszélt, mivel szerinte hazugság, hogy az Esze Tamás utca lakói nem tudták volna, hogy nem kiskerteket, hanem telekrészt vesznek. Az ellenzéki képviselő szerint telekmegosztással ezekből a telekrészekből akár 10-15 millió forintot érő, különálló telkek lehetnek. Szabó Lajos szerint ezzel a lépéssel is hatalmas lehetőséget hagyott ki a város, a képviselő úgy gondolja a jövőben mindig szem előtt kell majd tartani a hosszútávú elképzeléseket. Szabó emlékeztetett, hogy a Csónakázó-tó közelében épülő Krisztina lakópark ügye is hasonlóan alakult, mivel azt a területet előbb üdülőövezetté, később lakóparki övezetté sorolták át. A képviselő szerint ezeket a helyzeteket kellene elkerülni a jövőben. 

Németh emellett még kiemelte, hogy ha telekekként adja el a város az Esze Tamás utcai területeket, akkor abból Sárvárnak százmilliós bevétele lehetett volna.

“Hadházy Ákos ezt úgy fogalmazná meg, hogy sikkasztás. Itt valaki visszaélt, valaki tudta, hogy mi fog ott történni, és megcsonkította a várost”

- tette hozzá a Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője.

10-15 milliárdos beruházást valósítana meg a Sága Sárváron

A heves felszólalások után a képviselő-testület arról döntött, hogy a Ságának ad el egy tíz hektáros területet. A nemrég újra magyar tulajdonoshoz került cég februárban kereste meg a városvezetést azzal, hogy 10-15 milliárd forintos beruházást valósítanának meg egy új területen, ahol a jövőben húsfeldolgozás történne. Az önkormányzat végül arra jutott, hogy a 84-es melletti, az egykori Inokai telep helyén jelölnék ki azt a 10 hektárt, amit megvásárolhatna a cég. A földrész a lakóterülettől messze van, viszont főútvonal mellett helyezkedik el. 

 

Szabó Lajos ennél a pontnál feltette a kérdést, hogy a cég iparűzési adója hova érkezne azután, hogy megépült az új feldolgozó, a város jegyzője szerint a jelenlegi szabályok alapján az adót továbbra is Sárvár kapná meg. Németh Zsolt pedig már azért szólalt fel, mivel szerinte fontos, hogy a Sága jelenlegi területeit az új feldolgozó megépülése után ne hanyagolják el, hiszen az épület a városközponthoz közel található, komoly szépséghibája lehetne Sárvárnak, ha elhanyagolják a környéket. 

Temető mellé kerül a kamionos parkoló

A testület ezután arról is szavazott, hogy a Rábasömjénbe tervezett kamionparkolót hova telepítsék át. A polgármester emlékeztetett, hogy a lakókban komoly aggályok merültek fel a pihenő kapcsán, aláírásgyűjtésbe is kezdtek. Az új területet végül a Hegyközségben, az új temető mellett jelölték ki. Az üggyel kapcsolatban Szabó Lajos kiemelte, hogy fenntartja amit mondott, szerinte a temető melletti terület nem ésszerű, mert más célra alakították ki. A képviselő szerint jobb lett volna egy másik, akár egy ipari terület átalakítása, emiatt a szavazásnál tartózkodott. A határozatot végül az öt kormánypárti képviselő megszavazta, míg a négy ellenzéki képviselő tartózkodott. 

A képviselők ezután arról szavaztak, hogy megemeljék a Sárvári Sportfólió Kft. törzstőkéjét. A Sárvár Arénát működtető cég ugyanis a koronavírus-járvány miatt veszteséges. Kondora kiemelte, hogy az Aréna az átadást követően alig néhány hónapig tudott működni, majd jött a pandémia. A testület végül elfogadta a határozatot, ennek értelmében az önkormányzat 1 millió forinttal megemeli a Sárvári Sportfólió törzstőkéjét, amelyet úgynevezett ázsiós törzstőkeemeléssel hajtanak végre. Emellett tőketartalékba került át 13 millió forint is, amelyet még a város nyújtott a cég számára, tagi kölcsönként. 

A testület több ingatlan értékesítéséről is döntött, valamint a sárvári Sársziget utca 24. alatt található ingatlan településképi véleményezéséről is. A telken egy befektető két darab, egyenként hét lakásos társasházat építene fel. Klimits István szerint a társasház miatt felmerülhet a környéken lakók számára az, hogy esetleg sérülhet a privát szférájuk, hiszen az új épületből be lehet majd látni az ott élők telkeire. A független képviselő éppen ezért arra kérte Kampel Oszkárt (Fidesz-KDNP), a terület képviselőjét, hogy ne szavazza meg a határozatot, ami lehetővé tenné az építkezést, mivel a körzet lakói fel lesznek háborodva. Kampel végül a többi kormánypárti képviselővel megszavazta a javaslatot, így nincs akadálya a társasházak felépítésének. Németh Zsolt ugyanennél a pontnál kiemelte, hogy a környéken már amúgy is nehézkes a közlekedés, a képviselő szerint ha az átlagot nézzük, akkor nemsokára plusz 28 kocsi próbál majd kihajtani az új társasház területéről a Sársziget utcára, ami mégnagyobb közlekedési káoszhoz fog vezetni.

Az ellenzéki képviselők nem láthatnak bele abba, hogy miért került olyan sokba a 19 négyzetméteres mosdó felújítása

Az ülés folytatásán aztán Klimits István felvetette, hogy már régen kérte, hogy hadd nézzen bele a 19 millió forintból felújított, 19 négyzetméteres WC dokumentációjába. A képviselő kiemelte, hogy a kért papírokat még nem kapta meg, Kondora a válaszában annyit mondott, hogy ezekre még várnia kell a független képviselőnek. Németh Zsoltot láthatóan felkavarta, hogy a városvezetők nem adják ki a dokumentumokat, annak ellenére, hogy a képviselőnek joga van belenézni ezekbe. Németh kiemelte, hogy úgy érzi, már nem csak az önkormányzati médiából, hanem a helyi döntéshozásból is kizárták az ellenzéki képviselőket. 

Már Hadházy Ákos is a 19 millióból felújított 19 négyzetméteres sárvári mosdóról beszél

Sárváron sokan meglepődtek azon, amikor kiderült, hogy megdrágult a Csónakázó-tó közelében található mosdó felújítása. A nyilvános WC-t eredetileg nagyjából 12,5 millió forintból hozták volna helyre, a munka ára viszont később 19 millióra ugrott. Ez már csak azért is érdekes, mert a mosdó maga csak 19 négyzetméter, így négyzetméterenként 1 milliót ölt a sárvári önkormányzat a felújításba.

A nyílt ülés végéhez közeledve a képviselők végül arról a 84 szobás, egészségügyi szolgáltatásokat is végző hotel terveiről tárgyaltak, amelyet egy befektető a sárvári Szent László Kórház, és a Csónakázó-tó közötti területen építene meg. Az elkészült hotelt a Rákóczi Ferenc utca felől lehetne megközelíteni, de jelenleg útba esik a kórház portája és a proszektúra is. A polgármester szerint a befektető és a kórház között folynak a tárgyalások arról, hogy miként lehet majd a jövőben megoldani a bejutást a hotelhez, addig is a város az Alkotmány úton, a helyi mentőállomás közelében jelölne ki egy utat, ahol a munkagépek hozzáférhetnének a jelenleg parlagon heverő területhez, egészen 2023. augusztus 31-éig. A képviselők végül kettő tartózkodás, kettő nem szavazat és öt igen szavazat mellett megszavazták az ideiglenes út kijelölését. 

 

A testület a nyílt ülés végén zárt ülésre váltott át, a képviselők itt egy, jelenleg a Leier Monolit Kft. tulajdonában lévő ingatlan megvásárlásáról és a Regös Együttes önkormányzati kitüntetéséről döntöttek.

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.