Újjászületett és élre tör az ország egyik legjobb fesztiválja

Bazsó Bálint 2021-07-24 09:35:21
Több mint kétezer programmal, több mint 40 helyszínnel, rengeteg kultúrával, koncerttel és jó levegővel elrajtolt a jubileumi, 30. Művészetek Völgye Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. Mi már itt vagyunk, gyertek Ti is!

A koronavírus-járvány miatt tavaly csak jóval korlátozottan és később megszervezett fesztivál idén "teljes kapacitással" rajtol újra, a fesztivál szervezőinek reményei szerint pedig napi több tízezer látogatóval. 

Amiért érdemes küzdeni: Visszatér a Művészetek Völgye, nem is akárhogyan

Tavaly hazai fesztiválszezon egyik legértékesebb darabja, a Művészetek Völgye is elmaradt a járványhelyzet miatt, és bár ősszel sikerült a programok egy részét pótolni Völgyhétvégék néven, mindenki abban reményekedett, hogy 2021-ben végre megünnepelhetjük az összművészeti fesztivál harmincéves jubileumát is. Kezdjük a legjobb hírrel: Jelen állás szerint július 23. és augusztus 1.

Születés, túlnövés, zsiroskenyér és újjászületés

"Egy feladatom volt annak idején, kitalálni ezt az eseményt, rátalálni Kapolcsra" - kezdett bele Márta István, a fesztivál életre hívója, alapítója, lelke az Művészetek Völgye megnyitó sajtótájékoztatóján.

"1983-ban, feleségemmel teljesen véletlenül itt jártunk Kapolcson, veszünk egy romos házat, és minden itt kezdődik el - mondta Márta, aki felidézte a Völgy több mint 30 éves történetét is.

Úttörő szerep volt, amit sokan, sokszor szerettek voltan másolni. Mindig azt mondtam, ezt csak a helybeliekkel, a helyi tájra, a helyi emlékekkel, történelemmel lehet megcsinálni - mondta a zeneszerző.

"Voltunk liberális, voltunk soviniszta, voltunk populista és hót lila értelmiségi fesztivál, volt, hogy 40 fokban tíz napig, volt, hogy esőben és majdnem hóesésben dolgoztunk. Nem marketingfesztivál voltunk, hanem csapatmunka, ahol a közönség hozta létre a kapolcsozás igét" - mondta Márta az elmúlt évtizedekről.

"Voltak nálunk köztársasági elnökök, miniszterek, miniszterelnökök, államtitkárok és osztályvezetők, de tartottuk magunkat ahhoz az alapelvhez, hogy porondot és mikrofont nagyon kevesen, de leginkább senki nem kapott."

Emlékeztetett, hogy mennyi idő kellett ahhoz, hogy kialakuljon a fesztivál mai képe, a hossza, a menete. Hogyan született meg 1996-ban maga a Művészetek Völgye név, hogyan bővült 5 falussá a fesztivál, hogyan vált felkapottá és hogyan hízott 2007-re több százezres gigafesztivállá a Völgy.

"Túlnőtte magát a fesztivál" - emlékezett vissza erre a korszakra Márta. "Alig tudtuk kezelni a tömeget, a közlekedést, a parkolást, mégis hihetetlen élmény volt.".

Hogy a csúcs után érkezzen a feketeleves, 2008, amikor Bűvészetek Völgye címen csak Kapolcson tudtak megszervezni egy kisebb fesztivált. A gond - mi más - a pénz volt, hiszen az akkori gazdasági helyzetben nagyon nehéz volt támogatókat szerezni.

"Ez volt a zsíroskenyeres fesztivál, hiszen az akkori fellépők szerződésébe beleírtuk, hogy hány zsíros kenyérért vállalják a fellépését" - emlékezett Márta. 

A 2009-es "összeomlást" követően a 2010-es újraindulást sorsdöntőnek nevezte a fesztiválszervező, külön kiemelve Szőcs Géza, akkori kulturális államtitkár szerepét, aki anyagilag is támogatta a Völgyet - zárta emlékezését Márta István.

A kisebb és 2014-ben átszervezett fesztivált a tavalyi év után ismét teljes hosszában, vagyis tíz napon tartják meg. 

"Ami miatt Kapolcs megismételhetetlen, az a három település lakóinak hozzáállása, az ő  segítségük nélkül elképzelhetetlen lenne ez a fesztivál"

- mondta. 

Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál általános igazgatója szerint jó eséllyel tudják meghaladni a napi 20-30 ezer napi látogatószámot, aki emlékeztetett: szinte az egyetlen teljes egészében megtartott fesztivál idén nyáron.

"Az, hogy egy fesztivál milyen erőközpont tud lenni, milyen gravitációval tud rendelkezni a vállalkozások és közösségek számára, az éppen a Márta István által ismertetett történet szépen illusztrálja" - mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.

A fideszes politikus hozzátette: arra teszünk kísérletet, hogy az Európa Kulturális fővárosa címet felhasználva, hogy megerősítsük a meglévőt, egyben új közösséget is építsünk a Balaton régióval együtt.

A kormánybiztos szerint a Művészetek Völgye a legjobb példa arra, hogy még létezik az a régi identitás, közösség, ami bár az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, most mégis meg lehet erősíteni.

"A kultúra nem csupán szabadidős tevékenység, hanem a kultúra képes munkahelyeket teremteni, családokat, vállalkozásokat tart el, a régiónak arcélt és identitást ad" 

- mondta Navracsics Tibor. 

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.