Újjászületett és élre tör az ország egyik legjobb fesztiválja

Bazsó Bálint 2021-07-24 09:35:21
Több mint kétezer programmal, több mint 40 helyszínnel, rengeteg kultúrával, koncerttel és jó levegővel elrajtolt a jubileumi, 30. Művészetek Völgye Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. Mi már itt vagyunk, gyertek Ti is!

A koronavírus-járvány miatt tavaly csak jóval korlátozottan és később megszervezett fesztivál idén "teljes kapacitással" rajtol újra, a fesztivál szervezőinek reményei szerint pedig napi több tízezer látogatóval. 

Amiért érdemes küzdeni: Visszatér a Művészetek Völgye, nem is akárhogyan

Tavaly hazai fesztiválszezon egyik legértékesebb darabja, a Művészetek Völgye is elmaradt a járványhelyzet miatt, és bár ősszel sikerült a programok egy részét pótolni Völgyhétvégék néven, mindenki abban reményekedett, hogy 2021-ben végre megünnepelhetjük az összművészeti fesztivál harmincéves jubileumát is. Kezdjük a legjobb hírrel: Jelen állás szerint július 23. és augusztus 1.

Születés, túlnövés, zsiroskenyér és újjászületés

"Egy feladatom volt annak idején, kitalálni ezt az eseményt, rátalálni Kapolcsra" - kezdett bele Márta István, a fesztivál életre hívója, alapítója, lelke az Művészetek Völgye megnyitó sajtótájékoztatóján.

"1983-ban, feleségemmel teljesen véletlenül itt jártunk Kapolcson, veszünk egy romos házat, és minden itt kezdődik el - mondta Márta, aki felidézte a Völgy több mint 30 éves történetét is.

Úttörő szerep volt, amit sokan, sokszor szerettek voltan másolni. Mindig azt mondtam, ezt csak a helybeliekkel, a helyi tájra, a helyi emlékekkel, történelemmel lehet megcsinálni - mondta a zeneszerző.

"Voltunk liberális, voltunk soviniszta, voltunk populista és hót lila értelmiségi fesztivál, volt, hogy 40 fokban tíz napig, volt, hogy esőben és majdnem hóesésben dolgoztunk. Nem marketingfesztivál voltunk, hanem csapatmunka, ahol a közönség hozta létre a kapolcsozás igét" - mondta Márta az elmúlt évtizedekről.

"Voltak nálunk köztársasági elnökök, miniszterek, miniszterelnökök, államtitkárok és osztályvezetők, de tartottuk magunkat ahhoz az alapelvhez, hogy porondot és mikrofont nagyon kevesen, de leginkább senki nem kapott."

Emlékeztetett, hogy mennyi idő kellett ahhoz, hogy kialakuljon a fesztivál mai képe, a hossza, a menete. Hogyan született meg 1996-ban maga a Művészetek Völgye név, hogyan bővült 5 falussá a fesztivál, hogyan vált felkapottá és hogyan hízott 2007-re több százezres gigafesztivállá a Völgy.

"Túlnőtte magát a fesztivál" - emlékezett vissza erre a korszakra Márta. "Alig tudtuk kezelni a tömeget, a közlekedést, a parkolást, mégis hihetetlen élmény volt.".

Hogy a csúcs után érkezzen a feketeleves, 2008, amikor Bűvészetek Völgye címen csak Kapolcson tudtak megszervezni egy kisebb fesztivált. A gond - mi más - a pénz volt, hiszen az akkori gazdasági helyzetben nagyon nehéz volt támogatókat szerezni.

"Ez volt a zsíroskenyeres fesztivál, hiszen az akkori fellépők szerződésébe beleírtuk, hogy hány zsíros kenyérért vállalják a fellépését" - emlékezett Márta. 

A 2009-es "összeomlást" követően a 2010-es újraindulást sorsdöntőnek nevezte a fesztiválszervező, külön kiemelve Szőcs Géza, akkori kulturális államtitkár szerepét, aki anyagilag is támogatta a Völgyet - zárta emlékezését Márta István.

A kisebb és 2014-ben átszervezett fesztivált a tavalyi év után ismét teljes hosszában, vagyis tíz napon tartják meg. 

"Ami miatt Kapolcs megismételhetetlen, az a három település lakóinak hozzáállása, az ő  segítségük nélkül elképzelhetetlen lenne ez a fesztivál"

- mondta. 

Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál általános igazgatója szerint jó eséllyel tudják meghaladni a napi 20-30 ezer napi látogatószámot, aki emlékeztetett: szinte az egyetlen teljes egészében megtartott fesztivál idén nyáron.

"Az, hogy egy fesztivál milyen erőközpont tud lenni, milyen gravitációval tud rendelkezni a vállalkozások és közösségek számára, az éppen a Márta István által ismertetett történet szépen illusztrálja" - mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.

A fideszes politikus hozzátette: arra teszünk kísérletet, hogy az Európa Kulturális fővárosa címet felhasználva, hogy megerősítsük a meglévőt, egyben új közösséget is építsünk a Balaton régióval együtt.

A kormánybiztos szerint a Művészetek Völgye a legjobb példa arra, hogy még létezik az a régi identitás, közösség, ami bár az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, most mégis meg lehet erősíteni.

"A kultúra nem csupán szabadidős tevékenység, hanem a kultúra képes munkahelyeket teremteni, családokat, vállalkozásokat tart el, a régiónak arcélt és identitást ad" 

- mondta Navracsics Tibor. 

Szólj hozzá!

A szovjet korszakot idéző váddal találták meg Navalnijt

Szélsőséges közösség létrehozásával gyanúsítja az ellenzéki politikust az orosz Nyomozó Bizottság.

Az MSZP-P és az LMP komoly változtatásokat szeretne az előválasztás második fordulójára

A pártok szerint ezekkel a változtatásokkal jóval többen jönnének szavazni.

Akkorát buliztak a britek az egyik legnagyobb fesztiválon, hogy még a halak is betéptek tőle

Az illegális tudatmódosítók a vizeleten keresztül elhagyják az emberi testet, utána viszont könnyen környezetromboló hatásuk lehet.

Összeütközött két autó Sopronban

A Lackner Kristóf utca és a Csarnok utca kereszteződésében történt a baleset.

Kiderült, kik üzemeltethetik jó pénzért 35 éven át a magyar autópályákat

Nem mondanánk, hogy olvasóink ijedtükben eldobják a fröccsös poharat a nevek hallatán.

Nem bünteti meg az UEFA a Barca, Juve, Real Madrid hármast a Szuperliga miatt

Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához.

Győrben csökken, országosan viszont nő a szennyvízben a koronavírus

Lassan, de folyamatosan emelkedik a koncentráció.

Újraindítják a legendás sci-fi sorozatot, a Babylon 5-öt

A munkálatokért az eredeti alkotó, Michael Straczynski felel majd.

Bűnösnek találta a bíróság R Kellyt

Egy bűnszervezet fejeként zsarolt és használt ki szexuálisan fiatalkorú nőket és férfiakat.

57 545 ember szavazott az előválasztáson hétfőn

Kedd az utolsó nap az előválasztáson, aki este nyolcig óráig beáll a sorba, még szavazhat!

Kedd délután kisüt majd a nap

A Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik az északi szél.

Januárig meghosszabbították a koronavírus-törvényt

Az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért marad a veszélyhelyzet.

Tojással dobták meg Emmanuel Macront

A tojásdobálót a helyszínen előállították.

A vulkánkitörés már 513 épületet semmisített meg La Palma szigetén

A spanyol kormány várhatóan keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az Atlanti-óceánban fekvő szigetet.

Már 16 járdaszakaszt újítottak fel 2021-ben Szombathelyen

A SZOVA munkatársai a Stromfeld-lakótelepen folytatták két járdaszakasz felújítását a héten.

van még itt cikk a témában:

Zamárdi a Balaton Sound maradására szavazott

A következő három évben továbbra is a városban rendezik meg a fesztivált.

Lemondott a sümegi kistérség éléről Végh László polgármester, de a helyi Fidesz elnöke maradt

Az intézményvezetői pozíciójáról szintén most lemondó élettársa hamis érettségije miatt botrányba keveredő Végh László mögül azért nem hátrált ki teljesen a Fidesz.

Megkezdődött a Savaria Napok és borfesztivál - mi már itt vagyunk!

Élő bejelentkezésünkből mindent megtudhat a Savaria Napok és Borfesztiválról, fellépőkről, programokról, a vásárról, a helyszínekről és persze arról, miért is alakult így az idei fesztivál.