Amiért érdemes küzdeni: Visszatér a Művészetek Völgye, nem is akárhogyan

Bazsó Bálint 2021-04-26 07:19:00
Meglepetésekkel, átalakításokkal, új udvarokkal, rengeteg irodalommal, képzőművészettel és zenével várják a lezárásokból kitántorgókat hazánk egyik legfontosabb fesztiválján.

Tavaly hazai fesztiválszezon egyik legértékesebb darabja, a Művészetek Völgye is elmaradt a járványhelyzet miatt, és bár ősszel sikerült a programok egy részét pótolni Völgyhétvégék néven, mindenki abban reményekedett, hogy 2021-ben végre megünnepelhetjük az összművészeti fesztivál harmincéves jubileumát is.

Kezdjük a legjobb hírrel: Jelen állás szerint július 23. és augusztus 1. között megtartják a fesztivált - tudtuk meg a szervezőktől, akik újdonságokról és már a fellépőkről is tájékoztatást adtak lapunknak.

Mint kiderült új helyszínekkel készülnek a szervezők, köztük irodalmi, színházi és képzőművészeti udvar is nyílik, egy napra az Opera kamionja is a Völgybe érkezik.

Fotó: Művészetek Völgye engedélyével

Természetesen nem maradhatnak el a koncertek sem. Fellép a Völgyben az Erik Sumo Band, Dés László, a Margaret Island, a Csík Zenekar, a szombathelyi gyökerű Elefánt, a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi, hetvenötödik születésnapját ünnepli Hobo és mint megtudtuk, "plusz-mínusz" koncerttel készül a Quimby. 

A Művészetek Völgyének egyik legerősebb pillére mindig is az irodalom volt, nem lesz ez másként idén sem, sőt: Taliándörögdön indít udvart a Petőfi Irodalmi Múzeum, Vigántpetenden Vecsei H. Miklós és a Poket közösség láthatjuk,a kapolcsi evangélikus templomban pedig a Magyar Írószövetség rendezi be főhadiszállását.

Kapolcs

Természetesen idén sem kell nélkülöznünk Lackfi Jánost, akit már a megszokott helyen, a Kaláka Versudvarban találhatunk meg.

A jubileumát ünneplő Hobót ezúttal Vigántpetenden láthatjuk, ahogyan az Operaház társulatát is. Utóbbiak Donizetti kétfelvonásos vígoperájával, a Szerelmi bájitallal készülnek a Völgyre.

Vigántpetend

Ahogyan a tavalyi Völgyhétvégéken, úgy idén is megszervezik a kapolcsi Kalapos Kertet, ahová az alkotni vágyó látogatókat várják, de itt látható és hallható majd Szőke András és Badár Sándor stand-up estje is.

Természetesen idén is lesz Hagyományok Háza Folk Udvar, Pest-Buda Udvar, Harcsa Veronika Udvar, Kaláka Versudvar, a Momentán Udvar és Kőbánya Udvar. Ahogyan az elmúlt év feszültségeit feldolgozó beszélgetések, előadások, foglalkozások és közösségi programok sem maradhatnak el.

A szervezőktől megtudtuk, hogy az Aktív Magyarország támogatásával még több gyalogos, tematikus és e-bike túra indul a Völgyben, bemutatva a környék természeti szépségeit. 

Taliándörögd

Sőt, még helyszíni komposztálót is telepítenek a Völgybe. 

Színdarabokkal és színházi workshopokkal tölti meg idén induló színterét az Új Színház, és visszatér a Völgybe a huszonötéves Fonó, meglepetésekkel készül Palya Bea.

Természetesen a 30 éves jubileum megélése sem maradhat el. Mint kiderült, újra felidéznek egy-egy korábbi Völgyprogramot és egy Völgyarcokat bemutató portrékiállítás is nyílik, méltóképpen megemlékezve a völgytörténelemről.

A kultikus kapolcsi híd

Mint megtudtuk, a jegyeket már árusítják, ám azokat automatikusan visszatérítik, ha a járványhelyzet miatt mégsem lehet megtartani a fesztivált.

A teljes programot a www.muveszetekvolgye.hu oldalán tekinthetik meg.

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.