Romokban a sajtószabadság Hongkongban a helyi újságíró szövetség szerint

Fehér Buda 2021-07-15 12:01:22
Egy 45 oldalas jelentés szerint a hongkongi sajtó az elmúlt 12 hónap során növekvő fenyegetésekkel nézett szembe.

Romokban a sajtószabadság Hongkongban, a hatósági elnyomás pedig a média különböző ágazataiban egyaránt érzékelhető - áll a Hongkongi Újságíró Szövetség (Hong Kong Journalists Association, HKJA) csütörtökön közzétett éves jelentésében, írja az MTI. A 45 oldalas jelentés szerint a hongkongi sajtó az elmúlt 12 hónap során növekvő fenyegetésekkel nézett szembe, miközben a város kormányzata nem átléphető, politikai "vörös vonalakat" fektetett le a pekingi központi kormányzat által tavaly júniusban megszavazott, majd rögtön hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvény nevében.

A sajtószabadság problémáira utaló jelek közé sorolják a Next Digital alapítója, Jimmy Lai médiamogul elleni vádemeléseket különböző, a nemzetbiztonsági törvénybe ütköző vádpontok kapcsán, illetve a Next Digital által működtetett Apple Daily című elleni rendőrségi akciót. A 26 éve működő, bulvárhíreket és politikai kommentárokat megjelentető lap júniusban szűnt meg, miután a hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége június 17-én nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe. Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt delegáltak, akik több mint hat órán át vizsgálták át az irodákat és több mint 40 digitális eszközt - a többi közt számítógépeket és merevlemezeket - foglaltak le. Azóta a lap két vezércikkíróját is őrizetbe vették. Az érintetteket mind külföldi erőkkel folytatott összeesküvéssel gyanúsítják az Apple Daily nyomtatott illetve internetes kiadásban is megjelent egyes cikkek tartalmára hivatkozva.

Fotó: Pixabay

A Hongkongi Újságíró Szövetség szerint a városban működő sajtószervezetek további korlátozásokra számíthatnak, a nemzetbiztonsági törvény 9. cikkelye ugyanis utat nyit a média szabályozása előtt. A 9. cikkely szerint a kormányzatnak "meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a nemzetbiztonság területére eső ügyekkel kapcsolatos köztájékoztatás, iránymutatás és szabályozás erősítésére, ideértve az iskolákhoz, egyetemekhez, társadalmi intézményekhez, a médiához és az internethez köthető ügyeket". A HKJA úgy foglalt állást, hogy az internet felügyeletének és szabályozásának erősítése kedvezőtlenül hat majd az újságírók információgyűjtésére.

A jelentésben kitértek arra is, hogy március elejétől a Radio Television Hong Kong (RTHK) hongkongi közszolgálati műsorszolgáltató élére Patrick Li belügyminiszter-helyettest nevezték ki. Leung Ka-wing, az RTHK korábbi elnökének megbízatása augusztusban járt volna le, ám a szolgáltató teljesítményét súlyos kritika érte a kormányzat részéről. Az 1928-ban alapított, három televíziós- és hét rádiócsatornát működtető RTHK számára a működését szabályozó charta biztosítja a szerkesztői szabadságot. A teljes mértékben kormányzati támogatásból fenntartott szolgáltató azonban a kormányzat, valamint a pekingi központi vezetés nemtetszését váltotta ki azzal, ahogyan a Hongkongban 2019-ben zajló kormányellenes tüntetésekről tudósított.

Az újságíró szövetség úgy vélekedett: a vezetőváltás óta az RTHK szembetűnően több időt szentel a kormányzati propagandának. Áprilisban például egy 40 részből álló sorozatot tűztek műsorra, amelyben Carrie Lam hongkongi kormányzó vezetett beszélgetéseket a hongkongi választási rendszer átszervezéséről. A sorozatból minden nap két epizódot sugároztak, összesen napi négy ismétléssel. Az 1968-ban alapított újságíró szövetség 1994 óta minden évben kiadja éves jelentését a hongkongi szabad véleménynyilvánítás és sajtószabadság helyzetéről.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”