Nőtt a családon belüli erőszak Győrben

Papp László Tamás 2021-07-08 17:10:00
Győr-Moson-Sopron megyében az utóbbi években elég sok kapcsolati erőszak történt. A 19 megye között az 5. helyezést foglalja el az ilyen bűncselekmények számát tekintve.

A hozzátartozók közötti erőszak tekintetében megállapítható, hogy Győr város területén növekedett azon rendőri intézkedések száma, melyek családi erőszakkal voltak kapcsolatosak, emiatt az intézkedő járőrnek vizsgálnia kellett az ideiglenes megelőző távoltartás alkalmazásának feltételeit

– írja a győri rendőrkapitány a tavalyi évről szóló, az önkormányzatnak tett beszámolójában. (Lásd a dokumentum 13. oldalán.)

Mint 2018 novemberi cikkünkben beszámoltunk róla: nagyjából minden ötödik nő bántalmazott Magyarországon - mondta el Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus.

Megjegyezte azt is:

sokaknak kényelmetlen erről a kérdésről beszélni, nagy részük nem mondja el, mi történt vele, így a bántalmazottak valós száma még magasabb lehet.

Hozzátéve:

Magyarországon a nőknél az egyik leggyakoribb halálozási ok a családon belüli erőszak. Hetente egy nő hal meg Magyarországon bántalmazás miatt - hangsúlyozta. A klinikai szakpszichológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a lelki bántalmazásnak legalább olyan súlyos következményei lehetnek, mint a fizikai erőszaknak.

– fogalmazott.

Egy másik szakember, Sproncz Júlia 2019 szeptemberi nyilatkozata szerint nemcsak a rendőrség, hanem minden, a családon belüli erőszakkal kapcsolatba kerülő állami intézmény rosszul végzi a dolgát.

S úgy tűnik a helyzet azóta Győr tekintetében tovább romlott.

A nézeteltérés általában volt házastárs, élettárs között alakult ki, főként a gyermek láthatása, anyagi függőség, vagy alkoholprobléma miatt – szól a kapitányi beszámoló. 

Az elrendelt ideiglenes megelőző távoltartásra általában visszatérő fizikai bántalmazás, valamint pszichikai, szóbeli bántalmazás miatt került sor 

– említi Váczi Attila rendőrezredes, kapitányságvezető.

Fotó: Pixabay

Aki az okokra is kitér a beszámolójában:

A járványhelyzet miatt kialakult vészhelyzet miatt több rendőri intézkedést kellett végrehajtani, mely a kijárási korlátozás elrendelésére vezethető vissza. A családok jóval több időt töltöttek egymással és a bezártság miatt a vélt és valós sérelmek gyakrabban előtérbe kerülnek

– olvasható a beszámolóban.

Melyek itt a pontos, konkrét számok? Mennyivel nőttek az ilyen cselekmények a 2019-es adatokhoz képest? Hány eset, ügy, intézkedés volt a 2019-es, illetve a 2020-as évben?

– kérdeztünk rá a megyei főkapitányságon.

Ahonnan a rendőrség statisztikai számadatokat tartalmazó oldalára irányítottak bennünket. Mondván: 

Az ott található számadatokon túl, egyéb publikus mutató nem áll a rendelkezésünkre

Ezen a felületen azt találtuk, hogy 2018 júliusa óta a legtöbb ilyen eset (összesen 224) a fővárosban, illetve annak környékén, Pest megyében (164) történt.

Vidéken a kapcsolati erőszak terén a keleti, illetve déli megyék vezetnek.

A legtöbb kapcsolati erőszak (szám szerint 208) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt. Utána jön Csongrád-Csanád 124 üggyel, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg 103 esettel. Ehhez képest Győr-Moson-Sopron a 78 regisztrált kapcsolati erőszakkal, akár alacsonynak is mondható.

De a Dunántúlon, Nyugat-Magyarországon ez a megye vezet családon belüli erőszakban. Vas megyében  mindössze 35 ilyen történt, de Veszprém, (65) Fejér, (67) Komárom-Esztergom, (66) és Somogy (58) megyében is kevesebb, Baranyában is csak 31, Zala pedig szinte elbújhat mellettük a maga 13 esetével.  

A Váczi Attila győri rendőrkapitánnyal készített tavaly októberi interjúnkban is rákérdeztünk, a családon belüli, illetve a párkapcsolati erőszak esetén mik a tapasztalatok Győrben.

Váczi Attila győri rendőrkapitány: Egy bűncselekmény is sok, nekem rendőrként már az is túl van a tűréshatáron

1992-ben kerültem a rendőrség hivatásos állományába, szolgálatomat a Győri Rendőrkapitányságon kezdtem tiszthelyettes nyomozóként, majd a Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságára kerültem. Egészen 2015. május végéig, mikor az országos rendőrfőkapitány úr megbízott, majd 2016-ban kinevezett a Győri Rendőrkapitányság vezetőjévé. Pályafutásom alatt végig Győrben, illetve a megyében szolgáltam.

Sajnos jelen van a mindennapi életünkben, szolgálatellátás közben kollégáim is találkoznak ilyen esetekkel. Kapcsolati erőszaknál mindenképpen törekszünk arra, hogy a sértett a lehető legkíméletesebb eljárásban részesüljön, lehetőség szerint azonos nemű nyomozótiszt hallgassa ki. Ez kifejezetten igaz a szexuális indíttatású bűncselekményekre, amelyek viszont, azt tudom mondani, alkalomszerűek, csekély számban fordulnak elő

– válaszolta a rendőrkapitány.

Hozzátéve:

Ezekben a nyomozási cselekményekben mindig úgy kell eljárni, hogy a lehető legkevesebb alkalommal kelljen előadnia a történteket az érintettnek, ezzel is csökkentve annak lehetőségét, hogy felszakítsunk olyan sebeket, amiket az elkövető testileg vagy lelkileg okozott a sértetteknek. Nagyon fontos, hogy amennyiben fiatalkorú, vagy gyermekkorú sérelmére követtek el ilyen bűncselekményt, akár családon belül, akár családon kívül, akkor arra speciális kihallgató helyiség áll rendelkezésünkre. Speciálisan erre kiképzett kollégákkal, ha kell, külső szakemberek bevonásával hallgatjuk meg őket, teljes kímélettel

– hangsúlyozta Váczi Attila.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.