Kosárlabdapálya lehet a győri Grabo sátorban

Papp László Tamás 2021-07-02 19:21:18
Az önkormányzati határozat az Adyvárosi Sportcentrum működtetéséről, felújításáról lassan másfél hónapja megszületett, de a munkálatoknak egyelőre nemigen van látható nyoma.

Az ingatlant egy helyi sportcégnek adták működtetésbe. Mint a 2021. május 19-én, a közgyűlések járvány miatti szünetelése okán Dézsi Csaba András polgármester által hozott határozat kimondja:

az önkormányzat nevében tulajdonosi hozzájárulást ad, mint a győri 4778/189 helyrajzi számú, cím nélküli, természetben Győr, Ifjúság körút elején található kivett beépítetlen terület megnevezésű, 1 ha 1935 négyzetméter területnagyságú ingatlan tulajdonosa a MIZSE-SPORT Szolgáltató Kft.-nek, mint működtetőnek, a tárgyi ingatlanon álló, az úgynevezett „Graboplast csarnok” részleges rekonstrukciójához, továbbá a sportlétesítmény külső épített környezetének felújításához, átalakításához.

A határozat szerint a cég egyebek között vállalta a régi tetőponyvázat lebontását, új felépítését, a beton tartószerkezetek felújítását, ellenőrzését, tűzjelző és riasztó beszerelését, a vizesblokk felújítását, új bejárati ajtók építését, a létesítmény távhőhálózatra való rákötését, sportpadló kialakítását vízszigetelt aljzattal, a villamoshálózat, a világítás kicserélését, LED-kijelzők, jelzőfények, időmérő órák felszerelését, klíma és hangosítás beépítését. Továbbá az ingatlan melletti parkoló felújítását, bővítését, kültéri 3x3-as játékpálya kialakítását egy palánkkal, a zöldterület fenntartását, növényzet telepítését. 

Valamint komplex sporttechnológiai fejlesztést.

Ennek részeként nemzetközi előírásoknak is megfelelő center kosárlabdapályát vonalazással, mennyezetről motorikusan leereszthető FIBA rendszerű kosárlabdapalánkkal, térelválasztó függönnyel elválasztható keresztirányú kosárlabda pályát vonalazással, oldalfalról behajtható palánkkal és gyermekpalánkkal.

Emellett kondicionáló terem kialakítására is sor kerül, magas kopásállóságú padozattal, teljes gépparkkal egyetemben, Illetve sportszerraktár építése, tárolásra alkalmas polcrendszerrel, sportszerekkel.

A működtető cég a megvalósult beruházás üzembe helyezésétől számított 15 évig jogosult a beruházással, fejlesztéssel érintett ingatlanon álló építmények sportcélú használatára, és az ingatlanon megvalósított értéknövelő beruházást a kötelező fenntartási idő végén köteles térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába adni

– szól a határozat. 

A cég a Magyar Kosárlabdázók Szövetségéhez benyújtott 2016/2017-es nyertes TAO-pályázatból, és saját forrásból kívánja ezt megvalósítani. A munkálatokból a tegnap készült fotónk alapján egyelőre nemigen látszik semmi, egy, a bezárt udvaron árválkodó talicskát leszámítva.

Fotó: Papp László Tamás

Kidobott irodabútor, a csarnok melletti parkolónál eldobált sörösüvegek és sportcipők tanúskodnak a hely jelenlegi állapotáról.

Fotó: Papp László Tamás

 További, a Grabo sátorról készített fotóinkat nézze meg a lentebbi galériában:

Fotók: Papp László Tamás

 

Korábban többször is foglalkoztunk a sportcentrum elhanyagolt állapotával. Olyan értesülés jutott el hozzánk, hogy a Győrben rendezett 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején a sportolók által használt ingatlanokba vitt, majd a sportesemény után onnan elszállított bútorokat raktározták a létesítményben. 

A győri önkormányzat valamiért nem válaszol az Adyvárosi Sportcentrummal kapcsolatos kérdéseinkre

Nemrég készítettünk fotóriportot az Adyvárosi Sportcenrumról, mely nincs túl jó állapotban. Cikkünk megjelenése után olyan értesülés jutott el hozzánk, hogy a Győrben rendezett 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején a sportolók által használt ingatlanokba vitt, majd a sportesemény után onnan elszállított bútorokat raktározták a létesítményben.

Az önkormányzat először nem válaszolt a kérdéseinkre.

A cikk 2020. október 21-i megjelenése utáni reggel az önkormányzati tulajdonú Győr+ Rádió műsorvezetője viszont rákérdezett a dologra.

„Polgármester úr, a sajtóban megtalált egy kérdés a Győrben Grabo sátorként, Graboplast sátorként ismert régebbi sportcsarnokkal kapcsolatban, hogy annak most mi a sorsa, mi lesz a sorsa?”

– szólt az Ugytudjukról gondosan hallgató kérdés.

„A Grabo sátor az egyik olyan probléma Győr városában, ami nem sürgős megoldást igénylő probléma. Ennél azért fontosabb a közrend, fontosabb a közlekedés, fontosabb a hulladékszállítás”

– indult Dézsi Csaba András hangneme abban a kioktató stílusban, amelyben végig folytatódott is.

Végre határozott választ kaptunk a Grabo sátorról: a győri polgármester nem tudja, mi lesz vele

Dézsi Csaba András válaszolt az Adyvárosi Sportcentrummal - közismertebb nevén „Grabo sátorral" - kapcsolatban. Igaz, hogy nem nekünk, s csak majdnem két héttel azután, hogy a kérdéseinket feltettük az önkormányzatnak. Október 9-én közöltünk fotóriportot a hajdan jobb napokat látott sportlétesítményről. Már ezen a napon feltettük kérdéseinket az önkormányzatnak.

De természetesen ezzel is foglalkozni kell. A Grabo sátornál azért punnyadt be a történet, mert akik oda rendszeresen jártak, és nemcsak beszélnek róla, azok pontosan tudják, hogy nincsen fűtés a Grabo sátorban, azt is tudják, hogy amikor a pára lecsapódott, akkor az a padló ott csúszott, és az nagyon balestveszélyes volt. Akik jobban utánanéztek, azok azt is tudják, hogy a tető az majdnem beszakadt, tehát életveszélyessé vált, ezért kellett bezárni. A tetőt kijavították, jelenleg raktárként funkcionál, tehát van funkciója a Grabo sátornak”

– folytatta a városvezető.

„És ugye nyilván akik ott sportoltak gyerekkorukban, azok nosztalgiát éreznek ezzel kapcsolatban, viszont ott épült a Barátság Parkban szemben egy sokkal modernebb, sokkal nagyobb tömegnek sportolási lehetőséget adó sportcentrum. Úgyhogy a Grabo sátornak a területével kapcsolatban ott egy átminősítés történt, gondolkoztak elődeink bevásárlócentrumban, gondolkoztak elődeink még a legelején, hogy az Audi Sportarénát ne oda építsék, hanem ide esetleg a házak tövébe, dehát ezzel nyilván kinyírták volna az ott lakóknak a nyugalmát.

Úgyhogy én úgy gondolom, hogy ez egy megfontolás tárgyát képező dolog, de van időnk gondolkodni ezen, és hát ezen el fogunk gondolkodni, nem kapkodjuk el”

– fejezte be a polgármester.

Néhány hete megszületett a döntés, várjuk a beruházás elindítását.

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.