Kosárlabdapálya lehet a győri Grabo sátorban

Papp László Tamás 2021-07-02 19:21:18
Az önkormányzati határozat az Adyvárosi Sportcentrum működtetéséről, felújításáról lassan másfél hónapja megszületett, de a munkálatoknak egyelőre nemigen van látható nyoma.

Az ingatlant egy helyi sportcégnek adták működtetésbe. Mint a 2021. május 19-én, a közgyűlések járvány miatti szünetelése okán Dézsi Csaba András polgármester által hozott határozat kimondja:

az önkormányzat nevében tulajdonosi hozzájárulást ad, mint a győri 4778/189 helyrajzi számú, cím nélküli, természetben Győr, Ifjúság körút elején található kivett beépítetlen terület megnevezésű, 1 ha 1935 négyzetméter területnagyságú ingatlan tulajdonosa a MIZSE-SPORT Szolgáltató Kft.-nek, mint működtetőnek, a tárgyi ingatlanon álló, az úgynevezett „Graboplast csarnok” részleges rekonstrukciójához, továbbá a sportlétesítmény külső épített környezetének felújításához, átalakításához.

A határozat szerint a cég egyebek között vállalta a régi tetőponyvázat lebontását, új felépítését, a beton tartószerkezetek felújítását, ellenőrzését, tűzjelző és riasztó beszerelését, a vizesblokk felújítását, új bejárati ajtók építését, a létesítmény távhőhálózatra való rákötését, sportpadló kialakítását vízszigetelt aljzattal, a villamoshálózat, a világítás kicserélését, LED-kijelzők, jelzőfények, időmérő órák felszerelését, klíma és hangosítás beépítését. Továbbá az ingatlan melletti parkoló felújítását, bővítését, kültéri 3x3-as játékpálya kialakítását egy palánkkal, a zöldterület fenntartását, növényzet telepítését. 

Valamint komplex sporttechnológiai fejlesztést.

Ennek részeként nemzetközi előírásoknak is megfelelő center kosárlabdapályát vonalazással, mennyezetről motorikusan leereszthető FIBA rendszerű kosárlabdapalánkkal, térelválasztó függönnyel elválasztható keresztirányú kosárlabda pályát vonalazással, oldalfalról behajtható palánkkal és gyermekpalánkkal.

Emellett kondicionáló terem kialakítására is sor kerül, magas kopásállóságú padozattal, teljes gépparkkal egyetemben, Illetve sportszerraktár építése, tárolásra alkalmas polcrendszerrel, sportszerekkel.

A működtető cég a megvalósult beruházás üzembe helyezésétől számított 15 évig jogosult a beruházással, fejlesztéssel érintett ingatlanon álló építmények sportcélú használatára, és az ingatlanon megvalósított értéknövelő beruházást a kötelező fenntartási idő végén köteles térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába adni

– szól a határozat. 

A cég a Magyar Kosárlabdázók Szövetségéhez benyújtott 2016/2017-es nyertes TAO-pályázatból, és saját forrásból kívánja ezt megvalósítani. A munkálatokból a tegnap készült fotónk alapján egyelőre nemigen látszik semmi, egy, a bezárt udvaron árválkodó talicskát leszámítva.

Fotó: Papp László Tamás

Kidobott irodabútor, a csarnok melletti parkolónál eldobált sörösüvegek és sportcipők tanúskodnak a hely jelenlegi állapotáról.

Fotó: Papp László Tamás

 További, a Grabo sátorról készített fotóinkat nézze meg a lentebbi galériában:

Fotók: Papp László Tamás

 

Korábban többször is foglalkoztunk a sportcentrum elhanyagolt állapotával. Olyan értesülés jutott el hozzánk, hogy a Győrben rendezett 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején a sportolók által használt ingatlanokba vitt, majd a sportesemény után onnan elszállított bútorokat raktározták a létesítményben. 

A győri önkormányzat valamiért nem válaszol az Adyvárosi Sportcentrummal kapcsolatos kérdéseinkre

Nemrég készítettünk fotóriportot az Adyvárosi Sportcenrumról, mely nincs túl jó állapotban. Cikkünk megjelenése után olyan értesülés jutott el hozzánk, hogy a Győrben rendezett 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején a sportolók által használt ingatlanokba vitt, majd a sportesemény után onnan elszállított bútorokat raktározták a létesítményben.

Az önkormányzat először nem válaszolt a kérdéseinkre.

A cikk 2020. október 21-i megjelenése utáni reggel az önkormányzati tulajdonú Győr+ Rádió műsorvezetője viszont rákérdezett a dologra.

„Polgármester úr, a sajtóban megtalált egy kérdés a Győrben Grabo sátorként, Graboplast sátorként ismert régebbi sportcsarnokkal kapcsolatban, hogy annak most mi a sorsa, mi lesz a sorsa?”

– szólt az Ugytudjukról gondosan hallgató kérdés.

„A Grabo sátor az egyik olyan probléma Győr városában, ami nem sürgős megoldást igénylő probléma. Ennél azért fontosabb a közrend, fontosabb a közlekedés, fontosabb a hulladékszállítás”

– indult Dézsi Csaba András hangneme abban a kioktató stílusban, amelyben végig folytatódott is.

Végre határozott választ kaptunk a Grabo sátorról: a győri polgármester nem tudja, mi lesz vele

Dézsi Csaba András válaszolt az Adyvárosi Sportcentrummal - közismertebb nevén „Grabo sátorral" - kapcsolatban. Igaz, hogy nem nekünk, s csak majdnem két héttel azután, hogy a kérdéseinket feltettük az önkormányzatnak. Október 9-én közöltünk fotóriportot a hajdan jobb napokat látott sportlétesítményről. Már ezen a napon feltettük kérdéseinket az önkormányzatnak.

De természetesen ezzel is foglalkozni kell. A Grabo sátornál azért punnyadt be a történet, mert akik oda rendszeresen jártak, és nemcsak beszélnek róla, azok pontosan tudják, hogy nincsen fűtés a Grabo sátorban, azt is tudják, hogy amikor a pára lecsapódott, akkor az a padló ott csúszott, és az nagyon balestveszélyes volt. Akik jobban utánanéztek, azok azt is tudják, hogy a tető az majdnem beszakadt, tehát életveszélyessé vált, ezért kellett bezárni. A tetőt kijavították, jelenleg raktárként funkcionál, tehát van funkciója a Grabo sátornak”

– folytatta a városvezető.

„És ugye nyilván akik ott sportoltak gyerekkorukban, azok nosztalgiát éreznek ezzel kapcsolatban, viszont ott épült a Barátság Parkban szemben egy sokkal modernebb, sokkal nagyobb tömegnek sportolási lehetőséget adó sportcentrum. Úgyhogy a Grabo sátornak a területével kapcsolatban ott egy átminősítés történt, gondolkoztak elődeink bevásárlócentrumban, gondolkoztak elődeink még a legelején, hogy az Audi Sportarénát ne oda építsék, hanem ide esetleg a házak tövébe, dehát ezzel nyilván kinyírták volna az ott lakóknak a nyugalmát.

Úgyhogy én úgy gondolom, hogy ez egy megfontolás tárgyát képező dolog, de van időnk gondolkodni ezen, és hát ezen el fogunk gondolkodni, nem kapkodjuk el”

– fejezte be a polgármester.

Néhány hete megszületett a döntés, várjuk a beruházás elindítását.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.