Eredetileg 20, sőt 30 emeletesre tervezték a szombathelyi Petőfi Sándor utca 56 méter magas épületét

ugytudjuk.hu 2021-06-25 19:17:00
A megyei kiskirályok álma volt a toronyház építés

Szombathely egyik igazodási pontja a 14 emeletes, 56 méter magas épület a Petőfi Sándor utcában. Bárhonnan is tekintünk a városra, a toronyház uralja a látképe, „lenyomva" a székesegyház tömbjét és a markáns víztornyot is.

Albert Speer, Hitler főépítésze óta tudjuk, hogy minden valamire való diktátor igyekszik nyomot hagyni. Mivel azt sejti, hogy nem kap majd dicső lapokat, ezért a tárgyi maradandóság felé fordul. Így lett az autokrata vezetők kedvelt terepe az építészet, mert „ott lehet igazán nagyot alkotni".

Mint, mondjuk, Mussolini Olaszországában, a futurista és dadaista irányzatok hazájában. Szombathely testvérvárosa, Lecco mellett terül el Como, amely nem csak a népszerű filmszínész, George  Clooney lakhelyeként, hanem a híres székesegyház, a Duomo, valamint a futurista víziók alapján megépült fasiszta székház okán is ismert.

Utóbbi nyomasztó betontömbje, római másolatú oszlopsora a nyers erő szimbolikája. Meg persze a maradandóságé, de hát tudjuk, hogy az olasz vezér hogyan is végezte...

Nálunk valahogy nem jöttek létre a nagy (párt) szimbolikák, talán a hagyományos széthúzás, vagy a mindig jelen lévő mutyi miatta (lásd: rendszerváltás utáni székházügyek).  De a politikai motiváció itt is fellelhető. A hatvanas-hetvenes években indult hazai toronyház építési hullám (Pécs, Veszprém, Szolnok, Szombathely) oka az egyéni ambíciók szülte verseny, vagy inkább rivalizálás volt.

A közép Kádár-kor egyik törekvése a már említett „nyomot hagyás" az építészetben is, ezt a tendenciát erősítették fel a megyei „kiskirályok".

Veszprémben Papp János első titkár például egyszerűen elbontatta a történelmi belváros magot, hogy a helyén tömbös szállodát és egy 20 emeletes toronyházat építtessen. Ami azt illeti, a veszprémiek ma is nyögik az örökséget, amit akkor a megyei napilap „méltó, szocialista városközpont" címen tálalt.

Szombathely sem marad ki a versenyből. Felmerült egy 20, mi több: 30 emeletes ház felhúzása, de ezt részben a magas költségek, másrészt a technológiai hiányosságok nem tették lehetővé. Végül a 14 emeletesben maradtak, erre kapott megbízást Medvedt László építész. Aki a projekt részeként megtervezte a megyei könyvtár épületét is, kivívva a szakma és a városlakók elismerését.

1969-ben a Vas Népe akkori vezető fotóriportere, Jákfalvi Elemér arról tudósíthatott, hogy „gőzerővel épül a 14 emeletes a Petőfi utcában".  Ekkoriban indult be a tömeges – paneles – lakásépítés, fejlődött a gyártóipar és új eljárások jelentek meg. Így belevághattak a kiemelt beruházásba, nem törődve a városképért aggódókkal.  

Mert az azért a laikusok előtt is világos volt, hogy egy ekkora acél és betontömb alapvetően írja majd át a hagyományos, polgári jellegű városképet. De a kilók, tonnák, méterek harsogó világában nem sokat adtak a részletekre, a városvezetés ambíciói felülírták a bírálatokat.  

„Nagyon nem emlékszem már a részletekre, arra viszont igen, hogy egy polányi sráccal voltam együtt a zsaluzásnál. Vidéki volt ő is, én is, a legtöbben. Azt láttuk, hogy sokan nézik a munkánkat, messziről méregették a magas darukat. Akkor ez még szokatlan volt. A brigádoknak naponta tartottak eligazítást, azt mondták, ez lesz az új jelképe Szombathelynek", emlékezik 60 év távlatából László.

A városban egyszerre két nagy vállalat, a VASÉP és a TANÉP ontotta az anyagot, biztosította a munkaerőt. Ezek a cégek több ezer embert foglalkoztattak, sajátos munkamegosztásban. A VASÉP volt az állami beruházó, komolyabb technikával, a TANÉP pedig a helyi, tanácsi vállalat. A magasház igazi próbatétel volt, de amikor elkészült és átadták, hullott az éremeső.

„Pazar hely volt, nagyon szerettem. A tizediken laktunk, albérletben, mint tanárképzősök. Amikor felkeltem és kinéztem az ablakon, láttam, ahogy kihúznak az állomásról a 424-es gőzmozdonyok... Olyan érzése volt az embernek, hogy uralja teret. Sajnos, magas volt a rezsi, nem sokig laktam ott. De örök élmény maradt", mondta el a ma már nyugdíjas, egykori főiskolás, István.

Az építészek között is hullámokat vetett a magasház ügye. Többen a várostengely felborulásáról beszéltek, mások szerint ezt ellensúlyozzák a Derkovits lakótelep 9 emeletes épületei. Az a vélemény alakult ki, hogy keleti irányban elkelne még egy magas épület. Ezt az elképzelést a pártbizottság is támogatta.

Az „ikertorony" helyét a vasútállomás közelében, a Savaria út elején jelölték ki. A terv azonban megváltozott, a beruházás fordulatot vett, a magasház sima középület lett. Részint azért, mert elfogyott a pénz, másrészt pedig Papp elvtárs a veszprémi „húszasával" megnyerte a versenyt.

Az NDK-s panelekből építkező ház nem lóg ki a környezetből, de valamennyire mégis. Nem ad karaktert, ellenpontként meg végképp nem értelmezhető. Egyfajta építészeti torzó a mai napig.  

Most nincs magasház építés vidéken, de ez változhat. A jelenlegi Orbán-kurzusban ugyanis megváltoztatták az építési szabályokat Budapesten, így megépülhet a 28 emeletes, 120 méter magas MOL-torony. Ez az épület még nem felhőkarcoló –az 150 méterről indul – de már meghatározza a követendő utat és a városképet. És ahol egy van, ott előbb-utóbb lesz kettő is...

A MOL-torony ugyanúgy az Orbán-korszak nagyra törő szimbóluma lehet, mint voltak a szocializmus magasabb rendűségét hirdető tornyok, közte a szombathelyi 14 emeletes.   

Kicsit ironikus, hogy van egy magasabb építmény nála – az emlékmű..

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.