Vesztegetés a szombathelyi Palaceban

Farkas Bazsi 2021-06-14 16:27:19
Egészen a konyháig vezetnek a nyomok.

Ez egy vélemény cikk, ha vitatkoznál a leírtakkal, akkor írj nekünk bátran mailt!

Budapesti barátaim jöttek Szombathelyre a minap és viszonylag rövid időn belül előkerült a szokásos kérdés, hogy mit és hol együnk.

Tényleg nem akarok senkit megbántani de a belváros elérhető közelségében fellelhető és vállalható éttermeket egy kezemen meg tudom számolni. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Menjünk a Palaceba! - javasoltam. Van indiai az mégsem annyira szokványos, meg trendi konyhát csinálnak, az újdonságra és a különlegesre vágyók is tudnak majd választani az étlapról.

Megérkeztünk, leültünk, meglepődtem. Az általam korábban ismert étlap fúziós tányérokkal bővült. Na jó, kezdett megjönni a kedvem, jöhet valami új, amit eddig még nem kóstoltam.

Aztán röviddel azután, hogy mindenki választott az étlapról, a konyha beköszönt. Kapros lazac tatárral kezdődött ízlelőbimbóim megvesztegetése. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

De ennél a pontnál álljunk is meg egy szóra.

Előétel előtti előétel, amit a vendégnek rendelés nélkül szolgálnak fel? Igen!

Na jó, tudom most sok étterembe gyakran járó olvasó csak legyint, hogy mi ebben a kunszt. És valóban, Budapesten egy bizonyos színvonalhoz ez hozzátartozik. Szombathelyen azonban eddig egyenesen ritkaságszámba ment, hogy a  konyha, a főszakács egy üdvözlő falattal köszönti a vendéget. Szép gesztus. 

A hasonló figyelmességet pedig a búcsúzáskor is megkaptuk, a konyha elköszönt tőlünk egy desszer falattal.

De honnan ez a mentalitás? Mi az inspiráció és főleg, mi a cél? Ezekre a kérdésekre próbáltam meg választ kapni, amikor másnap visszamentem beszélgetni a hely üzemeltetőjével, Galambos Balázzsal és a cheffel, Kósa Gergővel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

És milyen jól tettem, hogy másnap visszamentem. Gergőnek elképesztő életútja van. Szabolcsból származik, az iskola elvégzése után innen ment Nyugat-Európába. Dolgozott Svájcban, Dublinban, francia chéffel, egy, és két Michelin csillagos éttermekben. Aztán jött a covid, visszaköltözött Magyarországra, a szerelem Szombathelyre húzta. 

Egyetlen lépés választotta el, hogy az évek alatt magára szedett tudást veszni hagyja és gyári munkásként tartsa el a családját, amikor szembetalálkozott a Palace-szal. Egyszerűen megtetszett neki a hely, és szerencsét próbált, elküldte az önéletrajzát az éttermet üzemeltető cégnek. 

Néhány hónapja aztán teljesen új alapokra helyezte az étterem konyháját. Ennek egyik eleme az, hogy nem csak a pincérek, a vendéggel közvetlenül találkozó személyzet köszön be és el, hanem a konyha is. 

Fine bisztró - ez a műfaj, amit a chef meghatározott. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Próbálja vegyíteni az étel újragondolásokat a francia konyhával. És milyen jól teszi. Beszélgetésünk után megmutatta mi lesz a következő étlap egyik fogása: borjú rekeszizom párolt zöldségekkel. 

Desszertként pedig szintén kóstolhattam egy újdonságot: melasz pite joghurt fagyival, díszítésként menta levelekkel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Engem megvesztegettek!   

Szólj hozzá!

Szombaton Szombathelyre érkezhet Magyar Péter

Az biztos, hogy Vas megyét célozza meg.

Ritka égi jelenség lesz megfigyelhető szerda hajnalban

Három bolygó, a Hold és több fényes csillag, valamint csillaghalmaz kerül közel egymáshoz augusztus 20-án hajnalban.

50 millió forintba kerülne Ondódra egy új ravatalozó, ennyi pénze azonban egész évre nincs a falunak

A veszélyessé vált épületet a hétvégén társadalmi munkában bontják el. A téglákat lepucolják és az iskolában hasznosítják újra.

Lemondott Vígh Ferenc a Haladás vezetőedzői posztjáról

Az új szakmai stáb kialakításáig a csapat edzéseit Simon Ádám sportigazgató, szakmai vezető irányítja.

Vállon szúrta a kalauzt egy férfi Győrben, mert leszállította a vonatról

Nem volt jegye, balhézott, majd elővett egy éles tárgyat és szúrt. 

A tiszta otthon belső rendezettséget is ad!

Sokan hajlamosak a takarítást szükséges rossznak, kötelező rutinnak tekinteni, amit minél hamarabb le kell tudni.

Nem befolyásolja a nemzeti ünnep a hulladékszállítást

Augusztus 20-án is tessék kitenni a kukákat.

Hétfőn fogják irtani a szúnyogokat Szombathelyen

Melegvérű állatokra nem, de méhekre ártalmas a használt vegyi anyag.

Nem csak a sajtóban olvashatsz szerelmi sztorikat – át is élheted!

A szerelmi kapcsolatok mindig is fontosak voltak az emberek számára: akár a sajátunkról, akár másokéról van szó, rengeteg izgalmas témát és eseményt szolgáltat egy ilyen viszony. Nem véletlen, hogy gyakran a bulvárhírek központi témáit is ezek adják – sokak figyelmét lekötik a sztárok magánéletével kapcsolatos hírek.

Megkezdődött a szombathelyi vasútállomás épületének renoválása

Már fel is van állványozva az épület. 250 millió forintot költenek el rá.