Vesztegetés a szombathelyi Palaceban

Farkas Bazsi 2021-06-14 16:27:19
Egészen a konyháig vezetnek a nyomok.

Ez egy vélemény cikk, ha vitatkoznál a leírtakkal, akkor írj nekünk bátran mailt!

Budapesti barátaim jöttek Szombathelyre a minap és viszonylag rövid időn belül előkerült a szokásos kérdés, hogy mit és hol együnk.

Tényleg nem akarok senkit megbántani de a belváros elérhető közelségében fellelhető és vállalható éttermeket egy kezemen meg tudom számolni. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Menjünk a Palaceba! - javasoltam. Van indiai az mégsem annyira szokványos, meg trendi konyhát csinálnak, az újdonságra és a különlegesre vágyók is tudnak majd választani az étlapról.

Megérkeztünk, leültünk, meglepődtem. Az általam korábban ismert étlap fúziós tányérokkal bővült. Na jó, kezdett megjönni a kedvem, jöhet valami új, amit eddig még nem kóstoltam.

Aztán röviddel azután, hogy mindenki választott az étlapról, a konyha beköszönt. Kapros lazac tatárral kezdődött ízlelőbimbóim megvesztegetése. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

De ennél a pontnál álljunk is meg egy szóra.

Előétel előtti előétel, amit a vendégnek rendelés nélkül szolgálnak fel? Igen!

Na jó, tudom most sok étterembe gyakran járó olvasó csak legyint, hogy mi ebben a kunszt. És valóban, Budapesten egy bizonyos színvonalhoz ez hozzátartozik. Szombathelyen azonban eddig egyenesen ritkaságszámba ment, hogy a  konyha, a főszakács egy üdvözlő falattal köszönti a vendéget. Szép gesztus. 

A hasonló figyelmességet pedig a búcsúzáskor is megkaptuk, a konyha elköszönt tőlünk egy desszer falattal.

De honnan ez a mentalitás? Mi az inspiráció és főleg, mi a cél? Ezekre a kérdésekre próbáltam meg választ kapni, amikor másnap visszamentem beszélgetni a hely üzemeltetőjével, Galambos Balázzsal és a cheffel, Kósa Gergővel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

És milyen jól tettem, hogy másnap visszamentem. Gergőnek elképesztő életútja van. Szabolcsból származik, az iskola elvégzése után innen ment Nyugat-Európába. Dolgozott Svájcban, Dublinban, francia chéffel, egy, és két Michelin csillagos éttermekben. Aztán jött a covid, visszaköltözött Magyarországra, a szerelem Szombathelyre húzta. 

Egyetlen lépés választotta el, hogy az évek alatt magára szedett tudást veszni hagyja és gyári munkásként tartsa el a családját, amikor szembetalálkozott a Palace-szal. Egyszerűen megtetszett neki a hely, és szerencsét próbált, elküldte az önéletrajzát az éttermet üzemeltető cégnek. 

Néhány hónapja aztán teljesen új alapokra helyezte az étterem konyháját. Ennek egyik eleme az, hogy nem csak a pincérek, a vendéggel közvetlenül találkozó személyzet köszön be és el, hanem a konyha is. 

Fine bisztró - ez a műfaj, amit a chef meghatározott. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Próbálja vegyíteni az étel újragondolásokat a francia konyhával. És milyen jól teszi. Beszélgetésünk után megmutatta mi lesz a következő étlap egyik fogása: borjú rekeszizom párolt zöldségekkel. 

Desszertként pedig szintén kóstolhattam egy újdonságot: melasz pite joghurt fagyival, díszítésként menta levelekkel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Engem megvesztegettek!   

Szólj hozzá!

Magyar Péter - Túl sok év telt el az életünkből kishitűséggel, keserűségben

A Tisza vezére közös rendszerváltásra készül, aki változást szeretne, most regisztrálhat és dönthet a párt jelöltjeiről. 

10 millió forintra bírságolta az NMHH Balázsékat

A rádióműsorral szemben egy újabb eljárást is indítottak.

Uniós és hazai forrásból, 170 millió forintból fejlesztette telephelyeit a Velekey Kft. Szombathelyen

Európai uniós és hazai költségvetési támogatásból fejlesztette telephelyeit a lemeztermékek lézervágásával, élhajlításával és szerelvények gyártásával foglalkozó Velekey Kft. Szombathelyen. .

Spanyol, lengyel és német ellenféllel találkozik a Falco

A “K” jelű csoportban folytatják a sárga-feketék.

A DK nyerte a családi pótlék-emelés licitversenyét

Dobrev Klára drasztikus emelést ígér. 

Kormánydöntés született a szombathelyi Oladi Iskola felújításáról

Elsőként azt vizsgálják meg, hogy mennyibe is kerülne ez a mutatvány.

A kollagénről egyre többet hallani, és ez nem véletlen

Az elmúlt években a kollagén igazi hívószóvá vált az egészségtudatos életmód világában. Egyre gyakrabban találkozhatunk vele a hírekben, szakmai cikkekben és a táplálékkiegészítők kínálatában is – de miért ekkora az érdeklődés iránta?

Közös döntések születtek a győri GYHG és a szakszervezetek egyeztetésén

A béren kívüli juttatások emelésében, a 2026-os bérrendezés keretrendszerében és több szakmai kérdésben is egyhangú megállapodás született.

Nem nyúlt az alapkamathoz az MNB Monetáris Tanácsa

Marad a szigorú pénzügyi politika, az inflációs kockázatok miatt továbbra is óvatosságra int a jegybank.

Már nem Fűzy András az UNI-Győr Basket Zrt. vezetője

Az elmúlt hónapok sok nehézséget és bizonytalanságot jelentő eseményeit követően Dúl Norbert lett a cég vezérigazgatója.

Óvodai eszközbeszerzés és járdafelújítás - a Fidesz képviselői nem jelentek meg a költségvetési egyeztetésen

A polgármester szerint a kormánypárti bizottsági tagok saját maguk által kért információk átadásánál sem működtek együtt.

Győr is kékbe öltözik a Gyermekjogok Világnapján

Idén a Városháza és a Jedlik Ányos híd kap díszkivilágítást a gyermekjogokra való figyelemfelhívás jegyében.

Utazóágyak: Miért fontos a megfelelő választás?

Az utazóágy kiválasztása rendkívül lényeges, hiszen a gyermek alvásának minősége közvetlen hatással van pihenésére és egészségére.

Dunántúlon fosztogatott a bűnbanda - letöltendő szabadságvesztést kért rájuk az ügyészség

A 9 tagú galeri 19 ingatlanba tört be, több tíz milliós kárt okozva ezzel. 

Ők a Győr 01 választókerület tiszás jelölt-jelöltjei

Bóka Zsolt, Diószegi Judit és Markó Tímea szállnak ringbe. Fideszes kihívó még mindig nincs. 

Fedezd fel a rejtett fehérjeforrásokat

A táplálkozásban a fehérjék fontos szerepet játszanak.