Vesztegetés a szombathelyi Palaceban

Farkas Bazsi 2021-06-14 16:27:19
Egészen a konyháig vezetnek a nyomok.

Ez egy vélemény cikk, ha vitatkoznál a leírtakkal, akkor írj nekünk bátran mailt!

Budapesti barátaim jöttek Szombathelyre a minap és viszonylag rövid időn belül előkerült a szokásos kérdés, hogy mit és hol együnk.

Tényleg nem akarok senkit megbántani de a belváros elérhető közelségében fellelhető és vállalható éttermeket egy kezemen meg tudom számolni. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Menjünk a Palaceba! - javasoltam. Van indiai az mégsem annyira szokványos, meg trendi konyhát csinálnak, az újdonságra és a különlegesre vágyók is tudnak majd választani az étlapról.

Megérkeztünk, leültünk, meglepődtem. Az általam korábban ismert étlap fúziós tányérokkal bővült. Na jó, kezdett megjönni a kedvem, jöhet valami új, amit eddig még nem kóstoltam.

Aztán röviddel azután, hogy mindenki választott az étlapról, a konyha beköszönt. Kapros lazac tatárral kezdődött ízlelőbimbóim megvesztegetése. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

De ennél a pontnál álljunk is meg egy szóra.

Előétel előtti előétel, amit a vendégnek rendelés nélkül szolgálnak fel? Igen!

Na jó, tudom most sok étterembe gyakran járó olvasó csak legyint, hogy mi ebben a kunszt. És valóban, Budapesten egy bizonyos színvonalhoz ez hozzátartozik. Szombathelyen azonban eddig egyenesen ritkaságszámba ment, hogy a  konyha, a főszakács egy üdvözlő falattal köszönti a vendéget. Szép gesztus. 

A hasonló figyelmességet pedig a búcsúzáskor is megkaptuk, a konyha elköszönt tőlünk egy desszer falattal.

De honnan ez a mentalitás? Mi az inspiráció és főleg, mi a cél? Ezekre a kérdésekre próbáltam meg választ kapni, amikor másnap visszamentem beszélgetni a hely üzemeltetőjével, Galambos Balázzsal és a cheffel, Kósa Gergővel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

És milyen jól tettem, hogy másnap visszamentem. Gergőnek elképesztő életútja van. Szabolcsból származik, az iskola elvégzése után innen ment Nyugat-Európába. Dolgozott Svájcban, Dublinban, francia chéffel, egy, és két Michelin csillagos éttermekben. Aztán jött a covid, visszaköltözött Magyarországra, a szerelem Szombathelyre húzta. 

Egyetlen lépés választotta el, hogy az évek alatt magára szedett tudást veszni hagyja és gyári munkásként tartsa el a családját, amikor szembetalálkozott a Palace-szal. Egyszerűen megtetszett neki a hely, és szerencsét próbált, elküldte az önéletrajzát az éttermet üzemeltető cégnek. 

Néhány hónapja aztán teljesen új alapokra helyezte az étterem konyháját. Ennek egyik eleme az, hogy nem csak a pincérek, a vendéggel közvetlenül találkozó személyzet köszön be és el, hanem a konyha is. 

Fine bisztró - ez a műfaj, amit a chef meghatározott. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Próbálja vegyíteni az étel újragondolásokat a francia konyhával. És milyen jól teszi. Beszélgetésünk után megmutatta mi lesz a következő étlap egyik fogása: borjú rekeszizom párolt zöldségekkel. 

Desszertként pedig szintén kóstolhattam egy újdonságot: melasz pite joghurt fagyival, díszítésként menta levelekkel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Engem megvesztegettek!   

Szólj hozzá!

Hivatalos: a győri kórház lineáris gyorsító gépei (sugárterápiás gép) zavartalanul működnek

Válaszolt az intézmény és tisztázta, hogy pontosan melyik gép romlott el.

Ebben az idényben is az Egis Gyógyszergyár Zrt. a körmendi kosárlabdacsapat névadó partnere

A 2025–2026-os szezonban is folytatódik a gyógyszergyár a vasi város csapatának együttműködése. A piros-feketék továbbra is Egis Körmend néven lépnek pályára a bajnokságban.

Rovarhotelek telepítésével indul a Zöld Lépések program Győrben

A hajléktalanszálló lakói készítették, a gyerekek tanulhatnak belőle - közösségi összefogással születnek a rovarmenedékek.

A szombati nyitvatartásról és parkolási rendről értesít a Győr-Szol

Hogy az áthelyezett munkanap ne okozzon meglepetést. 

Kinek melyik CBD olaj lehet a megfelelő választás?

A CBD olajok ma már széles választékban elérhetők, azonban nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksot. A különbségek elsősorban a hatóanyag-tartalomban és a THC jelenlétében rejlenek, ami befolyásolhatja a terápiás hatást.

Minden harmadik foglalás wellness-szállásra szól az október 23-i hétvégén

A lakosság a hosszú hétvégén kikapcsolódásra vágyik, kiugróan népszerűek a pihenésre specializált szállások.

Ismét elromlott a sugárterápiás gép a győri Petz Aladár kórházban

Olvasónk szerint bizonytalan ideig halasztják a kezeléseket — nem ez az első hasonló eset.

Újabb mediterrán növényekkel zöldítik Győr belvárosát

A klímaváltozásra reagálva a városvezetés új, szárazságtűrő fákat ültet a Dunakapu térre és több frekventált helyszínre.

GYHG: a szombati munkanapokon is érkezik a kukásautó

Az október 23-át dolgozzuk le, de a kukákat tessék kihúzni.

Magyar Péter: a milliárdos Lázár János most épp 14. havi nyugdíjról hazudik

A Tisza Párt elnöke szerint a kormány újabb választási trükkje a 14. havi nyugdíj, ami szerinte nem a rászorulóknak segít, hanem a tehetőseknek.

Mostantól egységesen 25 ezer forint a pótdíj a MÁV járatain

Október 16-tól megszűnik a kedvezmény a fedélzeten történő pótdíjfizetésre, a bliccelőknek egységes büntetéssel kell számolniuk.

Október a visszatekintés hónapja – elindult a Nemzeti Emlékezet Napjai program Győrben

Kiállítások, filmklub, előadások és színházi estek segítik megérteni a XX. századi történelem súlyos örökségét.

„A fehér bot nem a hiány, hanem az erő jelképe” – Kósa Roland a városházán köszöntötte a látássérülteket

A Fehér Bot Napján a győri alpolgármester arról beszélt, hogy a valódi együttélés az előítéletek lebontásával kezdődik.

A ballonos víz előnyei otthon és az irodában

Sokan úgy vélik, hogy a ballonos víz kizárólag irodai használatra való, pedig otthoni környezetben is rendkívül hasznos lehet.