Vesztegetés a szombathelyi Palaceban

Farkas Bazsi 2021-06-14 16:27:19
Egészen a konyháig vezetnek a nyomok.

Ez egy vélemény cikk, ha vitatkoznál a leírtakkal, akkor írj nekünk bátran mailt!

Budapesti barátaim jöttek Szombathelyre a minap és viszonylag rövid időn belül előkerült a szokásos kérdés, hogy mit és hol együnk.

Tényleg nem akarok senkit megbántani de a belváros elérhető közelségében fellelhető és vállalható éttermeket egy kezemen meg tudom számolni. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Menjünk a Palaceba! - javasoltam. Van indiai az mégsem annyira szokványos, meg trendi konyhát csinálnak, az újdonságra és a különlegesre vágyók is tudnak majd választani az étlapról.

Megérkeztünk, leültünk, meglepődtem. Az általam korábban ismert étlap fúziós tányérokkal bővült. Na jó, kezdett megjönni a kedvem, jöhet valami új, amit eddig még nem kóstoltam.

Aztán röviddel azután, hogy mindenki választott az étlapról, a konyha beköszönt. Kapros lazac tatárral kezdődött ízlelőbimbóim megvesztegetése. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

De ennél a pontnál álljunk is meg egy szóra.

Előétel előtti előétel, amit a vendégnek rendelés nélkül szolgálnak fel? Igen!

Na jó, tudom most sok étterembe gyakran járó olvasó csak legyint, hogy mi ebben a kunszt. És valóban, Budapesten egy bizonyos színvonalhoz ez hozzátartozik. Szombathelyen azonban eddig egyenesen ritkaságszámba ment, hogy a  konyha, a főszakács egy üdvözlő falattal köszönti a vendéget. Szép gesztus. 

A hasonló figyelmességet pedig a búcsúzáskor is megkaptuk, a konyha elköszönt tőlünk egy desszer falattal.

De honnan ez a mentalitás? Mi az inspiráció és főleg, mi a cél? Ezekre a kérdésekre próbáltam meg választ kapni, amikor másnap visszamentem beszélgetni a hely üzemeltetőjével, Galambos Balázzsal és a cheffel, Kósa Gergővel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

És milyen jól tettem, hogy másnap visszamentem. Gergőnek elképesztő életútja van. Szabolcsból származik, az iskola elvégzése után innen ment Nyugat-Európába. Dolgozott Svájcban, Dublinban, francia chéffel, egy, és két Michelin csillagos éttermekben. Aztán jött a covid, visszaköltözött Magyarországra, a szerelem Szombathelyre húzta. 

Egyetlen lépés választotta el, hogy az évek alatt magára szedett tudást veszni hagyja és gyári munkásként tartsa el a családját, amikor szembetalálkozott a Palace-szal. Egyszerűen megtetszett neki a hely, és szerencsét próbált, elküldte az önéletrajzát az éttermet üzemeltető cégnek. 

Néhány hónapja aztán teljesen új alapokra helyezte az étterem konyháját. Ennek egyik eleme az, hogy nem csak a pincérek, a vendéggel közvetlenül találkozó személyzet köszön be és el, hanem a konyha is. 

Fine bisztró - ez a műfaj, amit a chef meghatározott. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Próbálja vegyíteni az étel újragondolásokat a francia konyhával. És milyen jól teszi. Beszélgetésünk után megmutatta mi lesz a következő étlap egyik fogása: borjú rekeszizom párolt zöldségekkel. 

Desszertként pedig szintén kóstolhattam egy újdonságot: melasz pite joghurt fagyival, díszítésként menta levelekkel. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Engem megvesztegettek!   

Szólj hozzá!

Még 16 településen osztja a győri GYHG a szelektív kukákat

A tervek szerint december 20-ig be is fejezik. 

Adventi programok a győri Rómer Múzeumban

Különleges tárlatvezetések, workshopok és ünnepi programok decemberben.

Egymilliárdos költségvetéssel zárta a 2024/2025-ös bajnoki szezont a Falco KC Szombathely

Magyar Kupa győzelem, bajnoki ezüstérem és BL középdöntő volt a mérleg.

Szombathelyre érkezik a DK kedvezményes gyümölcsvására

Dobrevék kedden almát és narancsot árulnak a Domusnál.

„A nagy semmit dagasztják” – vizsgálóbizottság egy 15 600 forintos bírság miatt

Tóth Péter kabinetvezető szerint a győri Fidesz politikai játszmát csinált egy lezárt parkolási vitából.

Mit használjunk a grillezéshez?

A rozsdamentes acél napjaink egyik nélkülözhetetlen alapanyagává vált, legyen szó háztartási eszközökről vagy grillezési kiegészítőkről. Ez a korrózióálló ötvözet, ami minimum 10,5% krómot tartalmaz, nemcsak a konyhában kap fontos szerepet, hanem a kerti grillezéseknél is.

Világi Oszkár decemberben távozik a Slovnaft éléről

A MOL-lal ugyan nem szakít, de lassítana az üzletember. 

A püspöki kar élesen bírálja a kormánypártok petesejt-donációs javaslatát

Ingoványos talajra tévedt a kormány: vallásetika vs. lombikprogram. 

Megszűnik a SZOVA Szállodaüzemeltető Kft.

A céget beolvasztják a SZOVÁ-ba.

Jön a rezsicsökkentés a háziorvosi praxisoknak Győrben

Pintér Bence szerint jobban jár a város „ha erre megy a győriek pénze, mint a fideszes politikusok zsebébe a Zsebbenjó programon vagy rezsitámogatásokon keresztül."

Kósa Roland: „Ideje rendet tenni!” 

Az alpolgármester szerint romlik a belváros állapota, ezért több területen is beavatkozásra készül a városvezetés.

Győri programok a hétvégére

Advent második hetében megjön a Mikulás, a Vacogó Angyalok sőt, még a punkok is. 

Hogyan formálja át a mesterséges intelligencia a mindennapi döntéseinket?

Az utóbbi évtizedben a mesterséges intelligencia lassan, de szinte az élet minden területére beszivárgott.

56 millió forintot fizetett ki bérekre a 2024/2025-ös szezonban a Szombathelyi Haladás NB III-as labdarúgó csapata

A Kft. 7 millió forintos árbevételt, és 98 és fél millió forintos támogatást könyvelt el.

Leállítja a Cinema City a kormányzati reklámokat a nagy felháborodás miatt

Hát hogy tudják meg így a gyerekek, hogy mire készül Brüsszel?!

A szimfonikusokkal húzza el a nótánkat az Ocho Macho

Itt az év végi nagy szombathelyi programajánló. Mutatjuk a városi Szilveszter minden részletét is.