Fontos változás: akkor is ki kell adniuk az angol nyelvű igazolást a háziorvosoknak, ha nem ők adták be az első oltást

Bazsó Bálint 2021-06-12 15:45:00
Ráadásul ingyenesen. Az igazolás kiadása körül problémák akadtak, ezért egy  lapunk birtokába került belső utasítás pontosította és szabályozta a dokumentumok kiadását.

Több ország is angol nyelvű oltási igazolványhoz köti a belépést, Magyarországon azonban csak a május 20-a után oltottak kapnak ilyen dokumentumot automatikusan. Akiket ezelőtt oltottak, azok külön igényelhetik az igazolást az oltóponti, vagy háziorvosuktól. Legalábbis eddig.

A nyári szabadságok miatt a külföldön nyaralni szándékozók száma igen jelentős, ám több olvasónk beszámolója szerint is komoly gondok akadtak az ő esetükben az angol nyelvű igazolások kiadásával.

"A háziorvosom kijelentette, hogy nem hajlandó lepecsételni olyannak az igazolást, akit nem ő oltott, ezért azt tanácsolta, hogy menjek egy oltópontra. Igen ám, de onnan is elküldtek, menjek vissza a háziorvoshoz, ám ő ezt követően sem volt hajlandó pecsételni"

- mesélte egy budapesti, az első oltását még a régi rendszerben megkapó olvasónk. 

A férfi nem hagyta ennyiben, felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol azt tanácsolták neki, hogy találjon egy ismerős háziorvost, vagy járja az oltópontokat, "hátha valaki aláírja" neki az igazolást.

Közölték vele azt is: a letöltött igazolást igazából bárki aláírhatja, akinek van engedélye, de senkinek sem kötelező.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt megerősítette lapunknak egy fővárosi háziorvos is, aki érdeklődésünkre azt válaszolta: igen, aláírhat, de nem fogja megtenni, csak azokat a betegeket igazolja le, akik az első oltásukat is náluk kapták meg. 

A közelgő nyári szabadságolások és a külföldi nyaralások miatt a kérdés nagyon sok családot érint, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak kérdéseinkre. Válaszaikat természetesen közöljük majd.

Körlevélben tesznek rendet

Lapunk birtokába került viszont egy a háziorvosoknak is kiküldött belső utasítás, amelyben pontosítják és részletezik az angol nyelvű igazolások körüli eljárásrendet. 

Ebből kiderül, hogy mivel a kétnyelvű igazolással nem egy további igazolástípust vezettek be, hanem egy korábbi igazolásminta cseréje történt, valamint sem nyelvtudást, sem plusz adminisztrációs terhet nem igényel, ezért az angol nyelvű igazolás után nem kérhetnek térítési díjat a védőoltást igazoló/beadó orvosok. 

Vagyis ez azt jelenti, hogy nem kérhettek volna 7200 forintot attól az állampolgártól sem, aki egy ausztriai utazáshoz kért angol nyelvű igazolást a háziorvosától. Az RTL Klub Híradója korábban arról számolt be, hogy van, ahol akár 10 ezer forintot is kért a háziorvos az igazolásért, ugyanakkor Szabó Enikő, a helyettes országos tisztifőorvos korábban azt mondta: nincs külön költsége az angol nyelvű igazolásnak, a jogszabály szerint azonban kérhetnek ezért pénzt az orvosok. Ez nem kötelező, de ajánlott és az orvos döntheti el, mennyit kér az igazolásért. 

Fotó: MTI/Varga György

A körlevélben a térítésmentesség mellett kitértek arra is, hogy az oltási igazolásokat külön kérés nélkül, térítésmentesen az új igazolásminta szerint állítják ki, vagyis a folyamat automatikus.

Mint írják: ha az első dózis beadásakor a páciens kizárólag magyar nyelvű oltási igazolást kapott, azonban a második oltását május 19-et követően, az új oltási minta "hatálya alatt" veszi fel, akkor a korábbi oltási igazolás helyett részére a hatályos új minta szerint kétnyelvű oltási igazolást kell térítésmentesen kiállítani.

Hozzátették: ha a beteg a második oltását követően kizárólag magyar nyelvű oltási igazolást kapott, majd utólag jelezte kétnyelvű oltási igazolás iránti igényét, azt részére térítésmentesen kell kiállítani.

A dokumentum szerint a háziorvos a kétnyelvű oltási igazolás kiállítását jogszerű ok hiányában nem tagadhatja meg, akkor sem, ha a beteg utólag kéri az igazolás új minta szerinti cseréjét. 

Változás viszont, hogy az új oltási igazoláson az igazoláson az "oltást végző (felelős) orvos" megnevezés helyett az "oltást igazoló (felelős) orvos" megnevezés szerepel, így a fentiek alapján a magyar-angol nyelvű oltási igazolás kiállítására az oltást végző orvoson kívül más orvosi is jogosult.

Vagyis: ha az oltást például egy kórházi oltóponton adták be, de az igazolás kiállítását a páciens a háziorvosától kéri, az igazoláson oltást végző egészségügyi szolgáltatóként az oltás helye szerinti intézményt kell feltüntetni, azonban az oltást igazoló orvos adatainál a háziorvos aláírása és bélyegzője szerepel. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.