Fontos változás: akkor is ki kell adniuk az angol nyelvű igazolást a háziorvosoknak, ha nem ők adták be az első oltást

Bazsó Bálint 2021-06-12 15:45:00
Ráadásul ingyenesen. Az igazolás kiadása körül problémák akadtak, ezért egy  lapunk birtokába került belső utasítás pontosította és szabályozta a dokumentumok kiadását.

Több ország is angol nyelvű oltási igazolványhoz köti a belépést, Magyarországon azonban csak a május 20-a után oltottak kapnak ilyen dokumentumot automatikusan. Akiket ezelőtt oltottak, azok külön igényelhetik az igazolást az oltóponti, vagy háziorvosuktól. Legalábbis eddig.

A nyári szabadságok miatt a külföldön nyaralni szándékozók száma igen jelentős, ám több olvasónk beszámolója szerint is komoly gondok akadtak az ő esetükben az angol nyelvű igazolások kiadásával.

"A háziorvosom kijelentette, hogy nem hajlandó lepecsételni olyannak az igazolást, akit nem ő oltott, ezért azt tanácsolta, hogy menjek egy oltópontra. Igen ám, de onnan is elküldtek, menjek vissza a háziorvoshoz, ám ő ezt követően sem volt hajlandó pecsételni"

- mesélte egy budapesti, az első oltását még a régi rendszerben megkapó olvasónk. 

A férfi nem hagyta ennyiben, felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol azt tanácsolták neki, hogy találjon egy ismerős háziorvost, vagy járja az oltópontokat, "hátha valaki aláírja" neki az igazolást.

Közölték vele azt is: a letöltött igazolást igazából bárki aláírhatja, akinek van engedélye, de senkinek sem kötelező.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt megerősítette lapunknak egy fővárosi háziorvos is, aki érdeklődésünkre azt válaszolta: igen, aláírhat, de nem fogja megtenni, csak azokat a betegeket igazolja le, akik az első oltásukat is náluk kapták meg. 

A közelgő nyári szabadságolások és a külföldi nyaralások miatt a kérdés nagyon sok családot érint, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak kérdéseinkre. Válaszaikat természetesen közöljük majd.

Körlevélben tesznek rendet

Lapunk birtokába került viszont egy a háziorvosoknak is kiküldött belső utasítás, amelyben pontosítják és részletezik az angol nyelvű igazolások körüli eljárásrendet. 

Ebből kiderül, hogy mivel a kétnyelvű igazolással nem egy további igazolástípust vezettek be, hanem egy korábbi igazolásminta cseréje történt, valamint sem nyelvtudást, sem plusz adminisztrációs terhet nem igényel, ezért az angol nyelvű igazolás után nem kérhetnek térítési díjat a védőoltást igazoló/beadó orvosok. 

Vagyis ez azt jelenti, hogy nem kérhettek volna 7200 forintot attól az állampolgártól sem, aki egy ausztriai utazáshoz kért angol nyelvű igazolást a háziorvosától. Az RTL Klub Híradója korábban arról számolt be, hogy van, ahol akár 10 ezer forintot is kért a háziorvos az igazolásért, ugyanakkor Szabó Enikő, a helyettes országos tisztifőorvos korábban azt mondta: nincs külön költsége az angol nyelvű igazolásnak, a jogszabály szerint azonban kérhetnek ezért pénzt az orvosok. Ez nem kötelező, de ajánlott és az orvos döntheti el, mennyit kér az igazolásért. 

Fotó: MTI/Varga György

A körlevélben a térítésmentesség mellett kitértek arra is, hogy az oltási igazolásokat külön kérés nélkül, térítésmentesen az új igazolásminta szerint állítják ki, vagyis a folyamat automatikus.

Mint írják: ha az első dózis beadásakor a páciens kizárólag magyar nyelvű oltási igazolást kapott, azonban a második oltását május 19-et követően, az új oltási minta "hatálya alatt" veszi fel, akkor a korábbi oltási igazolás helyett részére a hatályos új minta szerint kétnyelvű oltási igazolást kell térítésmentesen kiállítani.

Hozzátették: ha a beteg a második oltását követően kizárólag magyar nyelvű oltási igazolást kapott, majd utólag jelezte kétnyelvű oltási igazolás iránti igényét, azt részére térítésmentesen kell kiállítani.

A dokumentum szerint a háziorvos a kétnyelvű oltási igazolás kiállítását jogszerű ok hiányában nem tagadhatja meg, akkor sem, ha a beteg utólag kéri az igazolás új minta szerinti cseréjét. 

Változás viszont, hogy az új oltási igazoláson az igazoláson az "oltást végző (felelős) orvos" megnevezés helyett az "oltást igazoló (felelős) orvos" megnevezés szerepel, így a fentiek alapján a magyar-angol nyelvű oltási igazolás kiállítására az oltást végző orvoson kívül más orvosi is jogosult.

Vagyis: ha az oltást például egy kórházi oltóponton adták be, de az igazolás kiállítását a páciens a háziorvosától kéri, az igazoláson oltást végző egészségügyi szolgáltatóként az oltás helye szerinti intézményt kell feltüntetni, azonban az oltást igazoló orvos adatainál a háziorvos aláírása és bélyegzője szerepel. 

Szólj hozzá!

Egyeztetésre hívta a győri ellenzéki pártokat és civil szervezeteket a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület

„Eljött az ideje annak, hogy a civilek és a pártok egy asztal mellett ülve, személyesen is egyeztessenek” – áll a posztban.

Autót rongált, pofozkodott a szombathelyi nő

170 ezer forint kárt okozott a kocsiban.

Közel 100 millió forint lehet 2024-ben a parkolási bevétele a szombathelyi önkormányzatnak

Igaz a teljes költségvetést tekintve ez csak mogyoró, és nem is az árbevétel a fontos ebben az ágazatban.

Mínusz után plusz: jó éve van eddig a Győr Projekt Kft.-nek

Az év első felében zárva tartott uszodák miatt is jobban alakult a mérleg.

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Fizetésemelést jelentett be a győri polgármester a GYHG-nál

18 százalékos fizetésemelés lesz januártól a kukás cégnél.

Szabó Szebasztián ezüstérmes 50 méter gyorson a rövidpályás úszó Eb-n

A győriek kiválósága ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte a romániai kontinensviadalon.

Szabadhegyen is járt a Mikulás

A „Szabadhegyi anyukák - Győr” Facebook-csoport szervezett Mikulás-ünnepséget a Jereváni útra.

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.