Fontos változás: akkor is ki kell adniuk az angol nyelvű igazolást a háziorvosoknak, ha nem ők adták be az első oltást

Bazsó Bálint 2021-06-12 15:45:00
Ráadásul ingyenesen. Az igazolás kiadása körül problémák akadtak, ezért egy  lapunk birtokába került belső utasítás pontosította és szabályozta a dokumentumok kiadását.

Több ország is angol nyelvű oltási igazolványhoz köti a belépést, Magyarországon azonban csak a május 20-a után oltottak kapnak ilyen dokumentumot automatikusan. Akiket ezelőtt oltottak, azok külön igényelhetik az igazolást az oltóponti, vagy háziorvosuktól. Legalábbis eddig.

A nyári szabadságok miatt a külföldön nyaralni szándékozók száma igen jelentős, ám több olvasónk beszámolója szerint is komoly gondok akadtak az ő esetükben az angol nyelvű igazolások kiadásával.

"A háziorvosom kijelentette, hogy nem hajlandó lepecsételni olyannak az igazolást, akit nem ő oltott, ezért azt tanácsolta, hogy menjek egy oltópontra. Igen ám, de onnan is elküldtek, menjek vissza a háziorvoshoz, ám ő ezt követően sem volt hajlandó pecsételni"

- mesélte egy budapesti, az első oltását még a régi rendszerben megkapó olvasónk. 

A férfi nem hagyta ennyiben, felhívta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol azt tanácsolták neki, hogy találjon egy ismerős háziorvost, vagy járja az oltópontokat, "hátha valaki aláírja" neki az igazolást.

Közölték vele azt is: a letöltött igazolást igazából bárki aláírhatja, akinek van engedélye, de senkinek sem kötelező.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt megerősítette lapunknak egy fővárosi háziorvos is, aki érdeklődésünkre azt válaszolta: igen, aláírhat, de nem fogja megtenni, csak azokat a betegeket igazolja le, akik az első oltásukat is náluk kapták meg. 

A közelgő nyári szabadságolások és a külföldi nyaralások miatt a kérdés nagyon sok családot érint, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak kérdéseinkre. Válaszaikat természetesen közöljük majd.

Körlevélben tesznek rendet

Lapunk birtokába került viszont egy a háziorvosoknak is kiküldött belső utasítás, amelyben pontosítják és részletezik az angol nyelvű igazolások körüli eljárásrendet. 

Ebből kiderül, hogy mivel a kétnyelvű igazolással nem egy további igazolástípust vezettek be, hanem egy korábbi igazolásminta cseréje történt, valamint sem nyelvtudást, sem plusz adminisztrációs terhet nem igényel, ezért az angol nyelvű igazolás után nem kérhetnek térítési díjat a védőoltást igazoló/beadó orvosok. 

Vagyis ez azt jelenti, hogy nem kérhettek volna 7200 forintot attól az állampolgártól sem, aki egy ausztriai utazáshoz kért angol nyelvű igazolást a háziorvosától. Az RTL Klub Híradója korábban arról számolt be, hogy van, ahol akár 10 ezer forintot is kért a háziorvos az igazolásért, ugyanakkor Szabó Enikő, a helyettes országos tisztifőorvos korábban azt mondta: nincs külön költsége az angol nyelvű igazolásnak, a jogszabály szerint azonban kérhetnek ezért pénzt az orvosok. Ez nem kötelező, de ajánlott és az orvos döntheti el, mennyit kér az igazolásért. 

Fotó: MTI/Varga György

A körlevélben a térítésmentesség mellett kitértek arra is, hogy az oltási igazolásokat külön kérés nélkül, térítésmentesen az új igazolásminta szerint állítják ki, vagyis a folyamat automatikus.

Mint írják: ha az első dózis beadásakor a páciens kizárólag magyar nyelvű oltási igazolást kapott, azonban a második oltását május 19-et követően, az új oltási minta "hatálya alatt" veszi fel, akkor a korábbi oltási igazolás helyett részére a hatályos új minta szerint kétnyelvű oltási igazolást kell térítésmentesen kiállítani.

Hozzátették: ha a beteg a második oltását követően kizárólag magyar nyelvű oltási igazolást kapott, majd utólag jelezte kétnyelvű oltási igazolás iránti igényét, azt részére térítésmentesen kell kiállítani.

A dokumentum szerint a háziorvos a kétnyelvű oltási igazolás kiállítását jogszerű ok hiányában nem tagadhatja meg, akkor sem, ha a beteg utólag kéri az igazolás új minta szerinti cseréjét. 

Változás viszont, hogy az új oltási igazoláson az igazoláson az "oltást végző (felelős) orvos" megnevezés helyett az "oltást igazoló (felelős) orvos" megnevezés szerepel, így a fentiek alapján a magyar-angol nyelvű oltási igazolás kiállítására az oltást végző orvoson kívül más orvosi is jogosult.

Vagyis: ha az oltást például egy kórházi oltóponton adták be, de az igazolás kiállítását a páciens a háziorvosától kéri, az igazoláson oltást végző egészségügyi szolgáltatóként az oltás helye szerinti intézményt kell feltüntetni, azonban az oltást igazoló orvos adatainál a háziorvos aláírása és bélyegzője szerepel. 

Szólj hozzá!

A szovjet korszakot idéző váddal találták meg Navalnijt

Szélsőséges közösség létrehozásával gyanúsítja az ellenzéki politikust az orosz Nyomozó Bizottság.

Az MSZP-P és az LMP komoly változtatásokat szeretne az előválasztás második fordulójára

A pártok szerint ezekkel a változtatásokkal jóval többen jönnének szavazni.

Akkorát buliztak a britek az egyik legnagyobb fesztiválon, hogy még a halak is betéptek tőle

Az illegális tudatmódosítók a vizeleten keresztül elhagyják az emberi testet, utána viszont könnyen környezetromboló hatásuk lehet.

Összeütközött két autó Sopronban

A Lackner Kristóf utca és a Csarnok utca kereszteződésében történt a baleset.

Kiderült, kik üzemeltethetik jó pénzért 35 éven át a magyar autópályákat

Nem mondanánk, hogy olvasóink ijedtükben eldobják a fröccsös poharat a nevek hallatán.

Nem bünteti meg az UEFA a Barca, Juve, Real Madrid hármast a Szuperliga miatt

Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához.

Győrben csökken, országosan viszont nő a szennyvízben a koronavírus

Lassan, de folyamatosan emelkedik a koncentráció.

Újraindítják a legendás sci-fi sorozatot, a Babylon 5-öt

A munkálatokért az eredeti alkotó, Michael Straczynski felel majd.

Bűnösnek találta a bíróság R Kellyt

Egy bűnszervezet fejeként zsarolt és használt ki szexuálisan fiatalkorú nőket és férfiakat.

57 545 ember szavazott az előválasztáson hétfőn

Kedd az utolsó nap az előválasztáson, aki este nyolcig óráig beáll a sorba, még szavazhat!

Kedd délután kisüt majd a nap

A Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik az északi szél.

Januárig meghosszabbították a koronavírus-törvényt

Az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért marad a veszélyhelyzet.

Tojással dobták meg Emmanuel Macront

A tojásdobálót a helyszínen előállították.

A vulkánkitörés már 513 épületet semmisített meg La Palma szigetén

A spanyol kormány várhatóan keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az Atlanti-óceánban fekvő szigetet.

Már 16 járdaszakaszt újítottak fel 2021-ben Szombathelyen

A SZOVA munkatársai a Stromfeld-lakótelepen folytatták két járdaszakasz felújítását a héten.

Szombathelyi fiatalok aranyérmet nyertek a grazi szakmák versenyén

Magyarország hetedik alkalommal vett részt a „Szakmák Európa-bajnokságán”, a EuroSkills Graz 2021 versenyen, amelyen 21 versenyszámban 26 versenyző képviselte hazánkat.

van még itt cikk a témában:

Januárig meghosszabbították a koronavírus-törvényt

Az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért marad a veszélyhelyzet.