Egy kiszivárgott terv szerint a születési hely nem a világrajövetel tényleges helye lenne

Nagy Donát 2021-06-08 19:06:00
Több kórházban csak nappal lehetne szülni, az új rendszer felvázolásánál Vas megyével példálóznak.

Magyarország Kormányának családtámogatási, családközpontú szemlélete okán megfogalmazódott az az elvárás, hogy a jelenleg rendelkezésre álló szülészeti kapacitások ne koncentrálódjanak a megyei intézményekbe, hanem városi kórházakban is maradjon meg a jelenlegi struktúra

- írják némi politikai felhanggal abban az RTL Híradó birtokába jutott dokumentumban, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság készített a múlt héten, majd hozzáteszik:

Azonban problémát jelent a szülészet-nőgyógyászati ellátás szétaprózottsága, mivel a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma nem igazodik a jelenlegi struktúrához, azaz hiányszakmai jellemzőket mutat. Ezért egy ésszerű ügyeleti centralizációra is szükség van, abban az esetben, ha a kisvárosi kórházakban lévő szülészeti osztályok megmaradnak a jelenlegi formájukban, ebben az esetben ezen intézményekben kizárólag nappal végezhető szülészeti tevékenység, ügyeleti időben a nagyobb, megyei intézményekben szükséges a feladatot ellátni. Magyarországon is van már kialakult jó gyakorlat erre, pl. Vas megyében.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A dokumentum szerint így 7 kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további 13 kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben.

A munkadokumentum szerint meg kellene engedni, hogy az újszülöttek anyakönyvébe ne csak a tényleges világrajövetel helyét lehessen megadni születési helynek, hanem az édesanya lakcímét is, ha a szülők úgy akarják.

A kisebb intézményekben a szülészeti osztályokhoz való ragaszkodás - bármily meglepő - a legnagyobb érzelmi feszültséget a gyermek születési helyéhez való ragaszkodás jelenti a helyi politika számára. Ebben jelentős segítséget nyújtana, ha születési helyként az anya lakcímét lehetne vélelmezni az anyakönyvezés során

- írják.

A dokumentumból kiderül, hogy a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, ügyeleti időben a nagyobb, megyei kórházakba kellene menniük a kismamáknak. A városi kórházak főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak kapnák meg. De lennének olyan szakterületek is, amelyek még a megyei kórházakban sem mindenhol lennének elérhetőek.

A változtatással országos szinten megszüntetnének közel 2500 aktív betegágyat. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradónak azt írta: ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntést. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.