A Parlament után az Európai Csalás Elleni Hivatal elé kerülhet a kutyafogkefe ügye

Bazsó Bálint 2021-05-28 15:21:00
Egy el sem ismert, és így ki sem fizetett licenc díj kapcsán emlékezetes és tanulságos történet bontakozott ki a hazai pályázati rendszer és az uniós források felhasználása körüli anomáliák kapcsán.

Az egyszerűnek tűnő ügy ennél persze jóval bonyolultabb, és bár néhány tízmillió forintról van szó (ami az érintettek szempontjából nagyon is jelentős összeg természetesen), az ügy a Parlament, és most már úgy néz ki, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) elé kerülhet.

Ahogyan arról korábbi cikkünkben írtunk, egy körülbelül 60-70 millió forint értékű licenc alapján fogtisztító hatású kutyafalatka gyártására adta fejét a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) két alkalmazottja. A szeretetszolgálat ügyvezetője, Juhász Márton, és jogtanácsosa, Dr. Kerekes Sándor közös cége, a Social Innovation Pet Food (SIP Food) Nonprofit Kft. erre mintegy 192 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott egy GINOP-pályázat révén, s noha az elnyert támogatásból finanszírozták volna az Elek Márió által kifejlesztett kutyafogkefe know-how-jának licencdíját is, a cégnél a díj kifizetése még nem került szóba.

Hogy került egy kutyafogkefe a parlament elé?

Egy 63,8-71,6 millió forint közötti összegre értékelt licenc alapján fogtisztító hatású falatka gyártására adta fejét a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) két alkalmazottja. A szeretetszolgálat ügyvezetője, Juhász Márton, és jogtanácsosa, Dr.Kerekes Sándor közös cége, a Social Innovation Pet Food (SIP Food) Nonprofit Kft.

Az érintett cég vezetői a Magyar Hangnak egyrészt azt mondták, hogy ők nem használják a technológiát, másrészt pedig az ügyvezető Fülöp Katalin szerint azért nem fizetik ki Elek Máriónak – a feltalálónak – a licenc díjat, mert annak értékét „nem valós információk alapján” határozták meg. Elek Márió know-how tulajdonos szerint viszont Fülöp álláspontjának ellentmond a téma nemzetközi szakértőjének számító Dr. Molnár István szabadalmi ügyvivő kvalitatív és monetáris szellemi tulajdon értékelése, és a működést, gyártást engedélyező hatóság engedélye is.

Első cikkünk megjelenését követően, vagyis március óta viszont sok minden változott, Elekék szerint ugyanis a SIP Food Kft. részéről Fülöp Katalin ügyvezető (vagy maga a társaság), szabadalmi bejelentést tett Elek Márió szellemi termékére alapozva a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH)

Elek Imre, a feltaláló édesapja ennek a lehetőségét is elképesztőnek nevezte lapunknak adott nyilatkozatában, hiszen mint írta: Juhász Mártonnak és feleségének (akivel évekig együtt dolgoztak a termék népszerűsítésén és értékesítésén) tudnia kellett volna, hogy "jogszerűen, a szabadalmazhatóság feltételeinek, a Szabadalmi törvénynek megfelelve nem adhat be sem a férje, sem Fülöp szabadalmi bejelentést az SZTNH-ba".

"Azért is megdöbbentő ez a lépés a társaság részéről, mert Juhász Márton több alkalommal is elismerte, hogy ki kell fizetni a know-how ellenértékét a fiának, ezt még főnökének Oláh István tiszteletes Úrnak is elismerte egy februárban írt levelében"

- írja Elek Imre az Ugytudjuk.hu-nak megküldött levelében.

Fotó: Farkas Bazsi

Hasonlóan nyilatkozott a feltaláló Elek Márió is, aki lapunknak azt írta: "Fülöp Katalin hiába csomagolja át a termékeket, ad nekik új nevet, egyértelműen bizonyítható, hogy egy 2014 évi fejlesztési koncepciónkat vette elő, amivel már kiállításon is megjelentünk, tehát ez sem tekinthető saját szellemi termékének.”

A feltaláló szerint az is bizonyítja, hogy a termékek az ő védett know-how-jával készülnek, hogy ha "Fülöp Katalint nem tanítjuk be még Keszthelyen, akkor a cég ma se gyártani, sem létezni nem tudna".

Álláspontja szerint ez névjegybitorlást is jelent, hiszen a cég a testvérei birtokában lévő védett márkaneveken (Milario és Bruno) hozza kereskedelmi forgalomba a termékeket, ezért feljelentést is tettek a testvérek iparjogvédelmi jogok megsértése miatt is.

A lapunknak megküldött nyilatkozatában Elek Márió azt írta: "Amennyiben a már több alkalommal is elismert tartozást nem fizeti ki nekik, a büntetőjogi felelősségen túl az erkölcsi felelősséget is vállalnia kell minden érintettnek."

Hozzátette azt is, a társaságnak ebben az éven ráadásul már a know-how használatáért, és a forgalmazás utánis meg kell fizetniük az esedékes royalty díjat az értékelési jelentés értelmében.

Szerintük az ő igazukat erősíti az a tény is, hogy korábban ők tanították be a cég ügyvezetőjét, Fülöp Katalint. Olyannyira, hogy a gyártás és a képzés szakmai felelőse, Erdős Zsolt közölte lapunkkal: "a jelenlegi ügyvezető igazgató náluk tanulta meg a teljes gyártási folyamatot, ismerte meg speciális termelő gépeket, alapanyagokat, receptúrákat, a gyártási folyamatokhoz kapcsolódó HACCP dokumentációt", melyek - mint írta - "kimondottan Elek Márió szellemi termékének a fejlesztéséhez lett kialakítva."
 
Úgy tudja, hogy a céghez 2016-ban felvett Fülöpnek korábban nem volt az állateledel gyártás területén tapasztalata:

"Amit tud a dental stick gyártásáról, mind elméletben, mind gyakorlatban azt konkrétan tőlem, és Elek Márió vezette szakmai stábtól tanulta meg még Keszthelyen"

- írja Erdős.

A tervező, előkészítő munkákat irányító, az üzem felépítésében és a jogszerű feltételek megteremtésében segédkező Racsmány Ferenc szerint is Elek Márió know-how-ja  eredményezte az elnyert 192 millió forint támogatást a SIP Food számára. Szerinte ezt támasztja alá a Danubia IP Innovációs Tanácsadó Kft. értékelési jelentése is, miszerint egy gyakorlatban alkalmazható és jövedelmező technológiai know-how-t fog tulajdonolni a cég. Hozzátette: "Dr. Molnár István, európai és magyar szabadalmi ügyvivő szakmai értékelési jelentése szerint a know-how nélkülözhetetlen volt az elnyert pályázathoz."

Racsmány azt mondta: nem számítottak arra, hogy egy volt alkalmazott, egy egykori betanított munkás "fog jogot formálni" Elek szellemi termékére, hozzátette:

"Sajnálatos hogy a SIP Food és vezetői ilyen tisztességtelen módon kíván magának versenyelőnyt biztosítani a piacon, megspórolva Elek Márió által a termékfejlesztésbe és innovációba fektetett energiáját és hosszú évek munkáját."

- mondta Racsmány.

Hozzátette: Juhász egy jognyilatkozatnak minősülő levélben (ahogy fentebb már írtuk) bár elismerte a tartozást, a pénz azóta sem érkezett meg.

Szerinte pontosan tudnia kéne Fülöp Katalin ügyvezetőnek, hogy csak az Irányító Hatóság felé kellene benyújtani a know-how díjat elszámolásra, és a licenc díj teljesen jogszerűen rendelkezésre állna és kiegyenlíthetnék a több mint egy éves tartozást, és lezárhatnák az ügyet.

„Ez lenne a törvényes és tisztességes megoldás is. a társaság részéről”

– folytatta.

A jelenlegi állás szerint a SIP Food Kft. igyekszik levédetni a terméket, amit Elekék megpróbálnak megakadályozni, szerintük ugyanis a Fülöp Katalin által jegyzett szabadalmi beadvány vonatkozásában még minimálisan sem teljesülnek a szabadalmazhatóság törvényben meghatározott feltételei.

Ezzel párhuzamosan már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is pattog egy labda, Elekék ugyanis feljelentést tettek jogosulatlan know-how használat és védjegybitorlás gyanúja miatt is.

Végül megtudtuk azt is, amennyiben az Irányító Hatóság mégsem vizsgálja ki az ügyet, akkor Elekék az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordulnak, hogy vizsgálják ki az esetet.

Természetesen kíváncsiak voltunk a SIP Food Kft. álláspontjára is, így a szabadalomra és a gyártásra is rákérdeztünk, ám emailben feltett kérdéseinkre – ahogyan első cikkünk esetében sem – ezúttal sem válaszolt a cég.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.