A természetvédelmi besorolások ellenére sima ügy a Fertő-tavi szállodaberuházás

Nagy Donát 2021-05-26 18:28:00
Az EU Környezetvédelmi Bizottsága másfél éve vizsgálja az építkezés engedélyét, de addig is lázasan folyik a munka.

Lánctalpas nehézgépekkel rombolják le a Fertő-tó védett partszakaszát, a cölöpházaknak is menniük kell - írtuk néhány napja, Mészáros Lőrinc szállodaépítéséről pedig videós összeállítást is késztettünk. A beruházás megkezdése azonban nem csupán a híres cölöpházak miatt érdekes: a terület ugyanis számos védettséget élvez:

Lánctalpas nehézgépekkel rombolják le a Fertő-tó védett partszakaszát, a cölöpházaknak is menniük kell

Ahogy arról többször is írtunk már, a Balaton után a Fertő-tó is a NER játszótere lesz, ugyanis négycsillagos szálloda, apartmanok, két óriási kikötő, sportlétesítmények és még sok minden más épül az eddig békés tó partjára.

Kun Zoltán természetvédelmi szakember szerint abban ugyan igaza van a beruházónak, hogy a védettségek ellenére beszerezték a szükséges enedélyeket, de az építkezés lepapírozása nem jelenti azt, hogy minden rendben van.

Sok mindennek meg kell felelni, de inkább azt mondanám el, mit nem tartottak be

- írta a szakember, majd sorra veszi aggályait:

  • A 4 csillagos szálloda és a 26 apartmanház a Fertő tó parti sávjába épül, ami ellentétes a 83/2014-es kormányrendelet előírásaival. Ezzel veszélyes precedenst teremtenek minden nagy tavunk és vízfolyásunk parti sávjának a beépítésére.
  • A Natura 2000-es vizsgálat során nem vizsgálták a lehetséges alternatív megoldásokat (pl. hogy a Natura 2000-es területen kívül helyezzenek el egyes elemeket pl. szállásokat és sport komplexumot). Ez - mivel a saját tanulmányukban elismeri a beruházó, hogy kiemelt közérdek nem jelölhető meg a beruházáshoz - szintén jogszabályellenessé teszi az engedélyt.
  • Nem volt határon átnyúló vizsgálat.
  • Fontos szervezetekkel nem egyeztettek a koncepció kidolgozása során. Például a Ramsari Bizottsággal először 2019. augusztusában egyeztettek, miután már a legtöbb engedély megvolt, az ICOMOS-szal - ami a UNESCO tanácsadó testülete - pedig csak 2020 novemberében.
  • Sopron önkormányzatának helyi építési szabályzata (HÉSZ) szintén figyelmen kívül hagyta a 6 méteres parti sáv védelmét, ezért a beruházás jogszabályellenes. A HÉSZ egyeztetése során félrevezető információt adott a város, mert 2018 szeptember 25-én még azt nyilatkozták, hogy a cölöpházak bontása nem került szóba, de 2018. október 25-én már egy olyan rendeletet fogadtak el, ami megpecsételte a cölöpházak sorsát.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Kun szerint a környezeti hatásvizsgálatot a beruházó cég által megbízott alvállalkozó készítette el, ez alapján pedig a Győr-Moson-​Sopron Megyei Kormányhivatal Építési Osztálya adta ki az építési engedélyt.

Véleményünk szerint ez jogszabályellenesen, ezért adtunk be egy hivatalos panaszt az EU Környezetvédelmi Bizottságához még 2020 januárjában, ami mai napig vizsgálja a beruházás engedélyét. Egyelőre a magyar kormány nem tudott kielégítő válaszokat adni a felmerült kérdésekre

- írta a természetvédelmi szakember, majd hozzátette, az építkezés több negatív hatása már most is érzékelhető a területen.

A beruházó a környezetvédelmi engedélyének módosításával elismerte, hogy az építkezések hatására sok gerinces állatfaj tűnt el a területről. A szálloda és apartmanházak felépítése miatt a vízmagasság meghatározásában pedig túl fontos szerepet kapnak a gazdasági érdekek az ökológiai érdekekkel szemben.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Kun szerint 13 hektár leburkolása számos élőhely elvesztéséhez vezet, és a klímaprobléma sem elhanyagolható, hiszen a burkolatok nem kötnek meg szenet; még a legrosszabb gazos terület szénmegkötő képessége is jobb, mint a térburkolaté.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.