A mostani alpolgármester írta a szerződést, ami miatt százmilliókat bukott a Győr-Szol

Pintér Bence 2021-05-23 20:09:29
Ő írta a szerződést, ami miatt hosszú évek után elbukta a cég a pert.

Mint arról áprilisban beszámoltunk, a Győr-Szol elvesztett egy évek óta húzódó pert, ennek nyomán pedig rövid határidőn belül 430 millió forint körüli összeget kell kifizetnie. Ennek a pernek járt most alaposan utána a Telex győri újságírója, Laczó Balázs.

Az ügy lényege, hogy a Pápai úti, bezárt szeméttelepen keletkező ún, depóniagáz kitermelésére, az ebből kinyert villamosenergia hasznosítására még 2010-ben szerződést kötött a Győr-Szol elődje, a Komszol egy P. Kft-ként megjelölt céggel. A cég gázmotorokat kívánt létesíteni az uniós forrásból újra hasznosíthatóvá tett 22 hektáros telepen. Végül kettőt meg is építettek.

A hiba ott volt, hogy kiderült: egy uniós forrásból hasznosíthatóvá tett szeméttelepen nem lehet gazdasági hasznot hozó tevékenységet folytatni, így a telep csak egy kis részén kezdődhetett meg a termelés.

Ezzel nyilván senki sem volt elégedett, a felek (ekkor Győrből már a Győr-Szol) tárgyalni kezdtek, a megállapodást pedig többedmagával a mostani győri alpolgármester, Pergel Elza ellenjegyezte, akkor még a cég megbízott jogászaként. Mivel a bíróságon ez a dokumentum bizonyult a vesztesség fő okának, ő nyugodtan érezheti megszólítva magát. A Telex megkeresésére az alpolgármester hangsúlyozta: összesen nyolc tárgyalófél képviselője ült az asztalnál és írta alá a jogi megállapodást; így nem arról volt szó, hogy a jogi megoldást egy személyben ő javasolta volna. A legnagyobb fél képviselőjeként ezért kérték fel az ellenjegyzésre, mondta a lapnak

A cikk szerint a még 2010-ben kötött szolgáltatói és üzemeltetési szerződéseket 2014-ben „hatályon kívül helyezték” a megállapodásban, a felek ezzel egyidejűleg kikötötték, hogy 2015. március 1-ig a P. Kft.-t a tulajdonos eladja a Győr-Szolnak, de ez nem történt meg. Végül a Győr-Szol elzárta a gázcsapot, a cég pedig perbe fogott, amit az Állandó Választott Bíróságon meg is nyertek – ennek a fórumnak pedig nincs másodfoka, tehát az jogerős is.

A Győr-Szol nem válaszolt a Telex megkersésére az ügyben. Dézsi Csaba András polgármester viszont azt mondta a lapnak, hogy ki fogják fizetni a kártérítést a cégnek. „Ami most rajtunk csapódik le, az az elmúlt időszak terhe” – közölte a lappal, arról pedig, hogy miből fizetik ki az összeget, azt válaszolta: „tudva, hogy folyik a per, tettünk félre pénzt, így a fizetendő összeg jelentős része el van különítve. Nem pont ennyi, mert ennél optimistábbak voltunk” – fűzte hozzá Dézsi Csaba András. A Győr-Szol nem válaszolt a Telex megkersésére.

A teljes cikk a Telex.hun olvasható.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.