A rockzene körbeért, nincs benne még egy '68

ugytudjuk.hu 2021-05-16 11:20:50
Érdekesen alakult a nagy generáció sorsa, társadalmi helyzete egy kivételes és kivételezett időszak után. A mai hatvan-hetven évesek voltak a 20. század erős diákmozgalmainak elindítói.

Ők voltak a füvező hippik, a háború ellen tüntető woodstocki lázadók és ők voltak a jövő reménységei. Szubkultúrát építettek, amelyben a tartógerenda a rockzene volt.

Mára nem sok maradt mindebből. A forradalmi idők elmúltak, a rockzene nagyot változott. Mondhatni látványosan elsilányult, mind a zene, mind a szövegek mondandója lehanyatlott. 

Változott a rajongótábor is. Az 1999-es, Woodstockra emlékező koncertre még százezren mentek el, de a jubileumi, 50. évfordulós bulit 2019-ben már meg sem tudták rendezni.

Amerikai hippi kommuna

1968 valóban megfordította a világot, új pályára állította a demokráciát, a szabadságjogokat, a kisebbségek védelmét. Ekkor jelent meg az „egy bolygó-közös problémák" látásmód, amiből aztán a zöld-mozgalom és a környezetvédelem kinőtt.  

Nem úgy a szovjetorosz keleti blokkban, közte hazánkban. 1989 után pedig már nem igazán lehetett átplántálni az 1968-as eszméket, sem tanulságait, hiszen az ország politikai-gazdasági-morális csődben volt. Pedig lett volna miből meríteni.

Magyar hippik, ilyen is volt

Például a hatvanas évekhez, akár 1968-hoz visszanyúlni. Muníció lehetett volna az Illés-Metro-Omega hármas szellemisége, vagy Koncz Zsuzsa, Kovács Kati dalszövegei, Tolcsvay kiérlelt zeneköltészete, amit aztán Bob Dinnyés emelt igazán magasba. De ott volt a Generál, később az LGT, a Piramis, a Vida Ferenc alapította szombathelyi Lord.

Szörényi egy korábbi korszakában az emberi jogokról zenélt

„Tőled a nem kell sem kell'", lázadt a Beatrice énekese, Nagy Feró, amire rímelt Révész Sándor, Piramis, égbe nyúló hangja: „A becsület ennél többet ér!'". Az Illés, majd Bródy rejtett üzenetekkel dolgozott, ezek manapság újra aktuálisak: „Nem akarok állni, ha futnak a percek/ Nem akarok állni, ha fordul a Föld".

A rendszerváltás után a magyar rock légüres térbe került. A szabadon beáramló nyugati stílusok, bandák és látványos technikai arzenálok (Pink Floyd, Michael Jackson, U2) megmutatták a csóróságot. Már szó sem lehetett arról, amiről '68 táján még igen: világsztár lehet az LGT, vagy az Omega.

Igaz, nekik is inkább azért volt esélyük erre, mert keleti kuriózumnak számítottak (Omega Red Star – Omega Vörös Sztár – ez volt Kóbor Meckyék neve az angliai turnén).

Egy szál gitár és a tömeg

Az egykori progresszív, 68-as magyar rockzenéből lassan megélhetési gitárpengetés lett. Aztán a Fidesz a kétharmados „csapásiránya" után, a kultúrharc előszobájában felfedezte a széteső rockban rejlő lehetőségeket. Na nem művészeti, hanem vegytisztán politikai, szavazatszerzési célokból.

Nem volt túl nehéz dolguk. Az egykori nagy generáció megöregedett, elgyávult, konformistává lett, vagy már eltávozott a hippi-virágos földi rétekről. Az egykori sztárok is megroggyantak. Sokuk kiszolgáltatott lett, megélhetési gondokkal küzdött. A koncertek  már nem vonzottak nagy tömeget, megjelentek a „kütyüs sztárok", a monitorok hősei.  

Ekkoriban nyilatkozta Kóbor, hogy a műfaj körbeért, nincs már sok benne.

„Úgy járt, mint a szimfonikus zene. Annak is volt egy fényes, előre mutató korszaka, de ma  mégsem akar senki szimfóniákat írni... Vagyunk még, de velünk a műfaj is eltűnik majd".

Persze nem mindenki gondolja így, a hatalom meg végképp nem.

Ákos - beérett a termés

Milliárdos támogatásokat juttat különféle csatornákon az „arra érdemeseknek", kiváltképp a fából vaskarika „népnemzeti rock" udvari dalnokainak. De örömzenélhetnek állami(köz)pénzből a nevesebbek, például Ákos, Nagy Feró, Leslie Mandoky vagy az afrikáner Szikora.

Jönnek is szépen, sorban a hűségnyilatkozatok az egykori, mára „megvilágosodott" lázadóktól. Akiknek nem csak az emlékezete, de az emléke is kopik. De ma is akadnak a műfaj függetlenségéhez hű formációk. Ilyen például a Quimby, a szombathelyi kötődésű 30Y, vagy a Sziámi.

Kiss Tibi nincs sor alatt

A rockzene még évtizedekig színen marad, úgy, mint a hatvanas-hetvenes évek tévésorozatai. De már nem lesz sem ifjúsági, sem szubkulturális töltete. A műfaj  magyarországi útja arra tanulságos példa, hogy mivé lesz, ha a tartása elveszik. 

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.