A második Szputnyikomnál már nem volt akadálya a fotózásnak

Papp László Tamás 2021-04-30 15:59:00
Akik Pfizerre vártak, azok többsége viszont csak a győri kórháznál kígyózó sort fotózhatták ugyanekkor - szubjektív oltásnapló.

Valamivel fél 12 után értem a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznak a Petz Lajos Parkolóházzal szembeni kerítésénél lévő bejáratához, ahol már hatalmas sor kígyózott az oltópont felé. Végigfut bennem, hogy így nemigen fogok ebédre végezni. (A lentebbi riportot készítő Pintér Bence kollégám véleménycikke a témában itt olvasható.)

Kilométeres sor áll Pfizerért a győri kórháznál is

Ahogyan az éjjel (!) kiderült, ma délelőtt 10 órától Pfizer-féle vakcinával oltanak, mintegy 100 ezer adag jut erre a célra. A híresztelések szerint aki most lemarad, az jó időre kimarad ebből a fajta oltóanyagból. A közlemény szerint csak úgy adható be a Pfizer vakcinája, ha időpontot foglalunk a www.eeszt.gov.hu oldalon.

De mikor szóba elegyedek az ott állókkal, kiderül: ők mind Pfizerre várnak, a Szputnyik-oltópont ezúttal is másik épületben üzemel. Megyek hát tovább, elérve a sor végét. Csoportosulás, bizonytalanság, ingerültség, a rendőröket és katonákat faggató emberek. Lásd az erről készült fotókat:

Fotók: Papp László Tamás

 

Az eseménysort tökéletesen rekonstruálta a már hivatkozott írásában Pintér kolléga:

Történt ma reggel, hogy az Origo hajnali négykor megírta: ma el akar oltani a kormány 100 ezer Pfizer-oltást. Már ez bőven elég volt ahhoz, hogy reggel 5-6 körül már elképesztő lassú legyen az időpontfoglaló oldal, de aztán jött Orbán Viktor, aki közölte, hogy most van ennyi, aztán csá: ha nem regisztrálsz és oltasz ma, akkor Pfizer hetekig nincsen – ami egyébként jó eséllyel nem igaz, de a béljóslást hagyjuk meg későbbre. A lényeg az, hogy természetesen az időpontfoglaló oldal szervere percek alatt bemondta az unalmast, reggel óta gyakorlatilag elérhetetlen. A kormány szerint viszont „túlterheléses támadás” érte őket. Ami igaz is: aki ezt a „támadást” megszervezte, azt úgy hívják, hogy Orbán Viktor. A „túlterheléses támadás” azt jelenti ugyanis, hogy nagyon sok ember szeretne Pfizer-vakcinát, főleg azután, hogy Orbán atyaian megfenyegette őket, hogy csak ma kaphatnak – írta.

A Szputnyiknál viszont teljes a nyugalom, alig féltucatnyian ülnek a teremben. Az MTI bezzeg sehol, pedig máskor nagy előszeretettel fényképezik az oltakozni vágyókat. De most, hogy kifejezetten invitáltam őket, fotózzanak csak le oltás közben engem, s a többi ehhez hozzájáruló személyt, valahogy nem kívántak élni a lehetőséggel.

Kedves MTI, tessék az én oltásomat is lefotózni, ha már a rendőr szerint ezt csak önöknek szabad!

Tisztelt Magyar Távirati Iroda! Bizonyára önök is értesültek róla, hogy jártam április 9-én, vagyis múlt pénteken a győri kórházban történt oltásom alkalmával. Ha mégsem, idemásolom az eseményről született beszámolóm erre vonatkozó mondatait: Mikor szólítanak, belépek az oltóhelyiségbe.

Tekintve, hogy mintha meg sem történt volna: Müller Cecília a mai operatív törzsi sajtótéjékoztatón egy szóval sem említette az oltáskáoszt, miközben tömegek állnak sorban nemcsak Győrben, Szombathelyen, de az ország többi részén is, valószínűleg a közmédia se lesz vádolható azzal, hogy túltolja a helyzetet bemutató riportokat.

De nemcsak az MTI hiányzik: a rendőrök sincsenek, akik a múltkor az országos kórház-főigazgatóság utasítására hivatkozva megtiltották a fotózást. Azt mondták: az Országos Kórház-főigazgatóság utasítása értelmében az oltásokról csak az MTI és az MTVA készíthet fotót.

Beoltottak Szputnyikkal - a rendőr pedig közölte velem, hogy tilos a fotózás

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk! Mikor a háziorvosom felhívott, hogy sorra kerültem a listán, így mehetek oltásra, s rákérdezett: beírhat-e konkrét időpontra, habozás nélkül igent mondtam. Ám legbelül éreztem némi habozást. De nem az oltás ténye miatt.

Véleményem, illetve portálunk ügyvédjének álláspontja szerint semmilyen jogszabályba nem ütközik, hogy egy állampolgár a kórházban saját magáról fotót készít vagy egy ott tartózkodó másik oltásra várakozót megkér arra, hogy fotózza le őt. (Az országos-kórház főigazgatót megkérdeztük az ügyről, de nem válaszolt.)

Ezúttal azonban senki nem kifogásolja, hogy előveszem a telefonom, megörökítve az oltás pillanatát.

Szputnyik: be a szervezetbe!

Fotó: Papp László Tamás

Magkapom az oltást dokumentáló papírt, aztán tíz percet kell várnom, hogy nem lesz-e korai oltási szövődmény. Semmi nem történik, a belső udvaron diskurálgatok a napsütésben a járványhelyzetről a szúráson ugyancsak átesett polgárokkal. Kifelé haladva pedig ismét szembesülök a csigalassúsággal haladó Pfizer-sorral.

Ezúton is buzdítok mindenkit, hogy oltassa be magát. Mint korábbi publicisztikámban leírtam: a keleti vakcinákat illetően magam is szkeptikus, illetve gyanakvó voltam, s kétségeim dacára oltattam be magam. Mert úgy vélem: bármelyik oltás jobb, mint a vírustól megfertőződni, illetve másokat megfertőzni. Ami egyébként nem emberi jog

Mások megfertőzése nem emberi jog

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk! „Veszélyhelyzet idején is mindenki egyenlő a törvény előtt, és még az Alaptörvény is azt rögzíti, hogy alapvető jogainkat bármely megkülönböztetés nélkül gyakorolhatjuk.

Nem lehet éveken keresztül lezárva tartani az intézményeket, szolgáltatásokat, abba összeomlana a jelenlegi világunk. A nyitás egyetlen igazi záloga azonban a vakcina. Az oltást igazoló dokumentum nélkül pedig hamarosan moccanni sem lehet, tehát az egyetlen kiút a legalább 80-90 százalékos átoltottság.

Amit viszont nem lehet a józan belátásra alapozni. Úgy vélem, ekkora nagyságrendű átoltottsághoz igenis szükség van bizonyos jogszabályi késztetésre, hogy a teljes nyitás csak beoltottak számára legyen elérhető. Kimondom ezt, akkor is, ha nem leszek népszerű.  

 

Szólj hozzá!

A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

2,9 fokkal volt hűvösebb az átlagnál.

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

A szakszervezet szerint "káoszosra sikerült" a pedagógusok második körös oltása

Több helyen is tumultuózus jelenetek alakultak ki május 6-án, miután egymásnak ellentmondó üzeneteket kaptak a pedagógusok a második körös oltásaik időpontjáról.

Valódi újságcikkek helyett ezen a héten a polgármester papagájairól közölt riportot a GyőrPlusz

Reméljük, ez a lapszám került bele a vízi élményparknál lerakott időkapszulába.