Alig 50 milliárd forint jut Győr-Moson, Vas és Zala útjaira

Bazsó Bálint 2021-04-23 09:52:00
Mielőtt autóba, biciklire pattana, hogy elbúcsúzzon kedvenc kátyújától, az amúgy sem túl veretes összeget öt év alatt fogja eltapsolni a közútkezelő. 5000 kilométerből 400 kilométert újítanak fel. Majd.

A Magyar Közút Zrt. meghirdette a 2021-2025 évekhez kapcsolódó, "országos közúthálózaton történő felújítási munkák kivitelezési feladatainak ellátásáról" szóló keretszerződéseket. 

Az ország területét hat részre osztva külön szerződés vonatkozik majd az Észak-Alföld régióra (Szabolcs-Szatmár-Bereg; Hajdú-Bihar; Jász-Nagykun-Szolnok megye), Észak-Magyarországra (Borsod-Abaúj-Zemplén; Heves; Nógrád megye), Dél-Alföldre (Bács-Kiskun; Békés; Csongrád-Csanád megye), Dél-Dunántúlra (Baranya; Somogy; Tolna megye), Közép-Dunántúl és Közép-Magyarországra (Fejér; Komárom-Esztergom; Veszprém; Pest megye) valamint Nyugat-Dunántúlra (Győr-Moson-Sopron; Vas; Zala megye).

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció szerint országosan, összesen 314 milliárd 100 millió forintot költ a közútkezelő út- és hídfelújítási munkákra. 

Ez azt jelenti, hogy régiónként körülbelül 50 milliárd forint jut az utakra (kivétel a közép-magyarországi régió, a sűrűbb úthálózat miatt oda 66 milliárd forint érkezik), ám mielőtt kilötyögne a reggeli kávé az örömhírtől a mobiljára, a kicsivel több mint 300 milliárd forintot

öt év alatt költi el a közútkezelő a legendásan jó minőségű hazai utakra.

Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Zala megye: 49,6 milliárd

A közbeszerzési kiírásból kiderül, a Magyar Közút összesen 49,6 milliárd forintot költ el a három nyugat-magyarországi megyére.

A tervezett projektszakaszok hossza: 413 kilométer.

Ez azt jelenti, hogy kiírás szerinti "út- és/vagy híd felújítási és/vagy fejlesztési munkák, karbantartási munkák, valamint egyéb, út- és/vagy híd felújítási és/vagy fejlesztési munkákhoz kapcsolódó forgalomtechnikai, környezetvédelmi fejlesztési munkákra" évente tízmilliárd forint jut, vagyis megyére leosztva körülbelül hárommilliárd forint, évente.

A hazai közbeszerzések árazását ismerve, nem kell túl sokat agyalni azon, a valóságban mit is jelent ez:

A három nyugat-magyarországi megye közúthálózatának hossza csaknem 5000 kilométer (Zala 1667, Vas: 1525, Győr-Moson-Sopron megye 1740 kilométer), aminek alig 8 százalékát érinti majd a felújítás vagy valamilyen szintű karbantartás (értsd: kátyúzás) öt év alatt.

Ráadásul azt a kiírásban is rögzítik, hogy a keretösszeg indikatív jellegű, vagyis a közbeszerzési eljárás nem eredményez a közbeszerzési dokumentumokban szereplő értékre és mennyiségekre vonatkozó kötelező megrendelést.

Magyarra lefordítva: Ezt az őrült összeget sem kell feltétlenül eltapsolni a három megye útjaira.

Összességében tehát hiába kampányol a kormány és a közútkezelő átfogó és jelentős útfelújítási programmal, a közúthálózat - amely főleg a jelentős hazai és átmenő teherforgalom miatt rendkívül gyorsan amortizálódik - jelentős részén esély sincs átfogó rekonstrukcióra.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.