Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nem para az AstraZeneca

Pintér Bence 2021-04-08 11:51:00
A szakhatóság szerint a brit-svéd vakcina általános előnyei a COVID-19 megelőzésében túlszárnyalják a nagyon ritka mellékhatások jelentette kockázatot. 34 millió embert oltottak vele, 222 embernek lettek vérrögképződéses problémái.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia és Kockázatértékelési Bizottsága (PRAC) megállapította, hogy az alacsony vérlemezkeszámmal társuló szokatlan vérrögképződés-eseteket az AstraZeneca (Vaxzevria) nagyon ritka mellékhatásai közé lehet sorolni. Magyarul: elismerte az ok-okozati kapcsolat erős valószínűségét – foglalta össze az EMA közleményét Dobson Szabolcs gyógyszerész egy oltások szakmai hátterével foglalkozó nyilvános Facebook-csoportban.

Mind az orvosoknak, mind az oltottaknak azt ajánlja az EMA, hogy legyenek tudatában ennek a nagyon ritka mellékhatásnak az oltás utáni két hétben. A legtöbb eset 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül.

Jelenleg specifikus kockázati tényezőt még nem tudnak megállapítani. Egy lehetséges magyarázat immunológiai okot tételez fel, amely hasonló a heparin által kiváltott trombocitopéniához (rövid nevén HIT-hez). A PRAC szerint a vérrögök az agyban (agyi vénás szinusz trombózis avagy CVST), illetve a hasűrben (splanchikus vénatrombózis), valamint az artériákban keletkeznek úgy, hogy alacsony vérlemezkeszám áll fenn, olykor vérzéses eseményekkel.

Amennyiben az alábbi tünetek alakulnak ki, azonnal orvoshoz kell fordulni: légszomj, mellkasi fájdalom, lábduzzanat, tartós hastáji fájdalom, idegrendszeri tünetek, úgymint tartós fejfájás vagy homályos látás, apró bevérzések (pöttyök) a bőr alatt az injekció beadási helyétől távolabb.

Az EMA álláspontja szerint a vakcina általános előnyei a COVID-19 megelőzésében túlszárnyalják a fenti, nagyon ritka mellékhatások jelentette kockázatot.

A PRAC 62 agyi vénás szinusztrombózis- és 24 splanchikus vénatrombózis-esetet vizsgált ki március 22-ig, amelyekből 18 volt halálos – addigra 25 millió embert oltottak be a brit-svéd vakcinával. Tehát az esetek 0,0000034 százalékában jelentkezett a mellékhatás. Április 4-ig összesen 169 agyi vénás szinusztrombózis- és 53 splanchikus vénatrombózis-esetet jelentettek az EudraVigilance adatbázisba. Addig 34 millió oltást végeztek el. A legfrisebb adatok szerint tehát az esetek 0,0007 százalékában jelentkezett a mellékhatás. Ehhez képest ha elkapjuk a koronavírust, akkor az az esetek 14 százalékában az súlyos lefolyású lesz, a betegek 5 százalékánál pedig kifejezetten életveszélyes szövődményeket okozhat.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.