Minden üzlet nyitva lehet, de tilos a heringparti odabent

Nagy Donát 2021-04-07 14:52:53
A bejáratnál kell jelezni, hányan tartózkodhatnak a boltban.

Április 6-án, kedden beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni védőoltást, amely a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele volt. A Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara összefoglalta a legfontosabb aktuális tudnivalókat.

  • A kijárási korlátozás este 10-től reggel 5-ig lesz érvényben (az eddigi este 8-tól reggel 5-ig helyett).
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, tehát kinyithat valamennyi személyes megjelentést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség és ott szolgáltatás is nyújtható. Vagyis minden szolgáltató – pl. fodrász, kozmetikus, testedzési szolgáltatást nyújtó, könyvelőiroda, cipész, műkörmös, masszőr, stb. - újra fogadhat vendégeket/ügyfeleket.
  • Kivétel nélkül valamennyi üzlet nyitva lehet a normál nyitvatartási idejében, de max. 5 órától 21.30-ig, ha néhány szigorú előírást betart. Tehát a szabályok, melyek betartása mellett kinyithatnak a boltok a következők:
  • 10 m2-enként egy vevő lehet az üzletben (vásárlótér mérete számít, de a 14 év alattiakat, a 65 év felettiek segítőjét és a fogyatékossággal élők segítőjét nem kell beleszámítani a létszámba). A 10 m2-nél kisebb üzletben egyszerre 1 vevő tartózkodhat. Ha a vásárlótér mérete nem egész szám, akkor a kerekítés szabályait kell alkalmazni.
  • A bejárat előtt, a nyitvatartási idő mellett, mindenki számára jól láthatóan ki kell írni, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat bent. A létszámkorlát betartásáról az üzlet vezetője köteles gondoskodni.
  • A bejárat előtt várakozóknak – a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk (ennek betartásáról is az üzlet vezetőjének kell gondoskodnia).
  • Az üzletnek biztosítania kell a vásárlótérben a folyamatos kézfertőtlenítés lehetőségét, valamint a felületek, bevásárlókocsik, kosarak folyamatos fertőtlenítését is.
  • A vásárlótérrel nem rendelkező üzletek akkor lehetnek nyitva, ha biztosítják, hogy a sorban állók egymástól a 1,5 méteres távolságot folyamatosan megtartsák (a közös háztartásban élők lehetnek közelebb is egymáshoz). Mivel ennek betartása az üzlet vezetőjének a feladata, ha ezt nem teszi meg – vagyis a várakozás közben a távolságtartási szabályokat nem tartják be -, akkor súlyos bírságot szabhatnak ki az üzletre, valamint a szabályszegőre is. Az üzlet üzemeltetője/vezetője akkor mentesülhet a szankciók alól, ha a szabályszegőt felszólítja a távozásra, és ha az ennek nem tesz eleget, akkor kihívja a rendőrséget.
  • A vendéglátó üzletek továbbra is csak elvitelre készíthetnek ételt, a helyben fogyasztás nem megengedett. A vendéglátó üzletben csak az ételek kiadása és szállítása érdekében szabad tartózkodni.

Szólj hozzá!

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.