Hatvan éve „fogant" a Derkovits lakótelep

ugytudjuk.hu 2021-04-03 12:21:00
Egy kis Derkó történelem.

Lassan már nyugdíjas az a szombathelyi, aki a nyugati városrészen elsőként felhúzott téglaházakkal egyidős. A munkagépek ugyan 1963-ban jelentek meg a környéken, de a Derkovits-lakótelepet valójában 1961 tavaszán öntötték végleges formába.

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Mégpedig a legendás építész, Károlyi Antal elképzelései alapján. Károlyi ismert volt arról, hogy mindenkor kiállt a szakma elsőbbsége mellett. Így aztán meg is mentette a várost a szocialista realizmus egysíkúságától. De ha már nem volt kibúvó, akkor is ötletet vitt az elvárt politikumba.

Erre példa a Március 15. tér, az egységes és harmonizáló Sportház - Rendelőintézet épületegyüttes, amely arányos tömbjével nem nyomta agyon a korábban kialakult, polgári városképet.  

A szombathelyi Március 15. tér csak közbeszédben szocreál, valójában építészeti kuriózum

Nem mutat ma felemelő képet a város egyik fontos pontja, a Március 15. tér, noha nemrég felújították a Művelődési és Sportházat és a térkövezet is bírja még. De a tér másik fontos eleme, a Rendelőintézet (SZTK) romlása szemmel látható. A csak szocreálként emlegetett két középület és a térszerkezet valójában nagyon is értékes és egységében megőrzésre méltó.

A forradalmat pár évvel korábban leverő, szovjet típusú hatalom célul tűzte ki a „szocialista embertípus" kinevelését. Ezzel pedig hatalmi bázisának kialakítását, a rendszer hosszú távú konszolidálását. Ehhez azonban emelni kellett az életszínvonalat, asztalra téve a krumplilevest, majd a rántott húst. A tömegnek ennyi is elég volt a „zűrös idők" után.

Illetve nem. Mert gyorsan a legfeszítőbb problémák egyike lett a Kádári-szocializmusban a lakáshiány. Nem volt ez másképp Szombathelyen sem. A Szűrcsapó utcai, új tégla-kockák egyikébe elsőként beköltöző család ifjú tagja volt akkoriban János, ma Jani bá', akit a lépcsőházban a fiatalok simán „lesziáznak". Ezen jót mosolyog és egyáltalán nem bánja.

Fotó: Fortepan/Baráth Endre

„Nézd, engem soha nem érdekelt, hogy minek hívtak. Voltam sima melós, aztán kiskáder, majd szaki, most meg Janibá. A Tanépnél húztam le a legtöbb időt, jól tudtam, mi az a tömeges lakásépítés. Alig várta már a család, hogy a füstös Karicsáról elhúzhasson, hát még én! Amikor az újság megírta, hogy tervezik a Derkót, szerintem az egész város fellélegzett".  

Az országos politikai vezetés fokozatosan megszüntette Szombathely „vasfüggönyös", dicstelen státuszát és egyfajta kompenzációként a szokásosnál nagyobb összeget juttatott fejlesztésekre. Ebbe a kalapba került a Derkovits lakótelep megvalósítása is.

A lakáshiány ekkor már nyomasztó volt a városban, egy fiatal párnak gyakorlatilag esélye sem volt a normális elindulásra. Ráadásul ott volt a Ratkó-generáció, a legnépesebb korosztály színre lépése családalapítóként. Ehhez megint csak lakás kellett.

Fotó: ugytudjuk.hu

Mindezek nyomán nyilvánította a Központi Bizottság, majd a megyei pártbizottság is kiemelt feladattá a tömeges lakásépítést. A városban Károlyit bízták meg a tervezéssel. Az építész eleve úgy gondolta, hogy az új telep nem lehet egyhangú és helyet kell találni az üzleteknek, iskoláknak, zöldterületeknek is. Károlyi Antal mellett Rónai Károly építész szállt ringbe, a lakóházak mellett rá várt a kiszolgáló egységek, közte a Domus üzletközpont  megtervezése.   

„A Derkovits megalkotása örök szerelem. Örülök, hogy részt vehettem a projektben, ahogy ma mondanák. Nagy kihívás volt... Tónival napi szinten egyeztettünk. A VÁTI volt a rendezési terv gazdája. Károlyi a beépítésért felelt én pedig az infrastruktúráért. Hogy ne legyen egyhangú a telep, eltérő magasságú épületekben gondolkodtunk. Így lett öt, de 11 szintes is", hallottuk.

Az 1961-es tervezés után két évvel indult el a nagyüzem. Az új negyed főtengelye, pontosabban gyűjtőútja a Szűrcsapó lett, a Paragvári útról leágazva. Eleinte téglaházakat húztak fel, majd megjelent az alagútzsalus technológia. Mindez azonban kevésnek bizonyult, mert időközben a lakásra várók szám egyre nőtt. A korabeli, munkahelyi hangulatjelentések szerint „politikai kérdéssé" lett a gyorsaság és a tömegesség.

Ezért is jött egyfajta megváltásként a paneles szovjet módszer, amit igazából 1970-től vetettek be. A legtöbb embernek erről még ma is a házgyárak jutnak eszébe.  

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

„A házgyári technológiát hazánkban elsőként 1970-ben a fővárosi 43. számú Állami Építőipari Vállalat használta", mondta el egy vasi építész, aki maga is részt vett a programban. „Ünnepélyes keretek között mutatták be a házgyárat és persze alaposan megideologizálták a dolgot. A legnagyobb előny a gyorsaság volt. A formában kiöntötték a panelt, majd trélerre emelték és mehetett is a célhelyre.

Szó szerint gomba módra nőttek ki a házak a földből... Szombathelyen a Derkovitson, ott is a Rohonci úti kilencesek, majd a Tolbuhin úti, piac melletti középmagas házak. De azt is el kell mondani, hogy eléggé igénytelen lakásépítési módszer volt ez. Senki sem tudta például, meddig tartanak ki a panelek, milyen lesz a korrózió, a nedvesedés, szigetelés és így tovább. De tüzet oltani nagyon jó volt".

Az idei, vagyis a 60. éves jubileum, talán a járvány miatt, csendes. Hivatalos emlékezésről nem tudni. Mindez nem változtat azon, hogy Károlyi Antal kollégáival szakmai szinten is maradandót alkotott. A korszak hasonló építményeihez képest (Veszprém, Győr, Budapest, Nyíregyháza) emberi léptékű lakótelepet terveztek és viteleztek ki. Így a Derkovits egyfajta példa lett a szakmában.  

Fotó: ugytudjuk.hu

De nem csak ott. Ha most teszünk egy nagy sétát a Derkón, rendet, tisztaságot tapasztalunk és érződik egyfajta családias hangulat. Generációk nőttek itt fel. Generációk, akik nem csak lakhelynek, de otthonnak is tekintik a Derkovitsot. Egyedülálló, hogy szinte egyetlen bontás sem volt a területen, ellenben sorra újítják fel a házakat.

Talán ez a legnagyobb elismerés, amit építész és építő elérhet. 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.