Szombathelyen csúcsra jár, Győrben viszont csökkent a boldogság - megkérdeztük erről a két polgármestert

Papp László Tamás 2021-03-24 16:17:47
Itt vannak a kutatás részletei!

Szombathely a legboldogabb magyar város, a második helyen Nyíregyháza áll, Győrben viszont csökkent a boldogságszint a boldogság világnapja alkalmából készített, portálunk által korábban már ismertetett kutatás szerint.

Szombathely Magyarország legboldogabb városa

A közlemény szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professzor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve 2020. április 1. és a 2021. március 15. között végzett felmérést, amely alapján összeállították a 2020-21-es Boldogságtérképet - közli az MTI.

Megkérdeztük a kutatás eredményéről a két szomszédos megye székhelyeinek polgármestereit is.

„Nemcsak polgármesterként, hanem szombathelyi polgárként is nagyon örülök, hogy városunk lett a legboldogabb megyeszékhely. Hiszem, hogy Szombathelyen azért is boldogok az emberek, mert nagyon jó közösséget alkotnak, és ezekben a nehéz időkben is meg tudták mutatni, hogy hogyan működik egy igazán összefogó közösség. Segítik egymást a szombathelyiek, mint ahogyan azt bebizonyították a járvány elleni védekezés során is. Ezért pedig köszönet jár mindenkinek. A felmérés pedig csak alátámasztotta, amit eddig is gondoltam és éreztem: egy boldog város boldog polgármestere és polgára vagyok.” – válaszolta Nemény András (Éljen Szombathely!)

"Ön ezt komolyan elhiszi? Sajnos a Covid-19 járvány mindenkit egyaránt megvisel, de bízom abban, hogy még néhány hét és kifelé megyünk ebből a nyavalyából és nyáron már mindenki felszabadultabb, és napról napra boldogabb lesz." – reagált Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja Prof. Oláh Attila irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány és Pozitív Pedagógia és Nevelés Program támogatásával 2021. március 20-ra a Boldogság Világnapjára a 2020. április 1. és a 2021. március 15. közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján készítette el Magyarország Boldogságtérképét. A vizsgálati adatok matematikai statisztikai elemzését Prof. Vargha András végezte – írják a kutatás honlapján.

Ahonnan azt is megtudhatjuk: a felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására valamint a pszichológiai immunkompetencia, a megküzdési kapacitás és a  karaktererősségek vizsgálatára.

A vizsgálati adatok lehetőséget adtak a férfiak és nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét különböző fokán élő, különböző iskolai végzettséggel és foglakozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjének összehasonlítására.

Mindazonáltal a kutatók hangsúlyozzák: a vizsgálat alapján készített térkép egy adott időszakra jellemző helyzetet ír le és kizárólag (a térkép természetéből fakadóan) csak tájékoztat arról, hogyan borítja be a boldogság Magyarországot, az eredményekből ok-okozati összefüggésekre nem lehet rávilágítani.

Érdemes megnézni, hogy alakult az általános egészségi állapot a megyeszékhelyeken, így Vas és Győr-Moson-Sopron megye székvárosában:

Fotó: boldogsagprogram.hu

De arra sem haszontalan vetni egy pillantást, hogyan alakult a pozitív orientáció hazánk nagyvárosaiban: 

Fotó: boldogsagprogram.hu

További részletek a boldogsagprogram.hu weboldalon.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.