A magyar kormány megvásárolta a sárvári bajor kincsek egy jelentős részét

Fehér Buda 2021-03-18 15:45:00
A kiállítást így továbbra is meg lehet tekinteni a Nádasdy-várban.

Kedden írtunk arról, hogy egy müncheni aukciósház honlapján megjelent több olyan műtárgy is, amelyek eredetileg a sárvári Nádasdy-várból kerültek Németországba. A bajor kincseknek egészen kalandos a történetük, még 1875-ben bukkantak fel, ekkor került a vár bajor Wittelsbach család kezébe. III. Lajos bajor király kifejezetten kedvelte a Nádasdy-várat, egy ideig nyári rezidenciaként is használta, majd a 1921-ben Sárváron is halt meg. III. Lajos viszont mindössze öt évig viselhette a bajor királyi címet, az első világháború után ugyanis kitört a bajor felkelés, ekkor le kellett mondania a hatalomról. Végrendeletében fiára, Ferencre hagyta a magyar birtokait, így a Nádasdy-várat is, Ferenc egészen 1945-ig élt nyaranta Sárváron.

A Wittelsbachoknak a második világháború végén viszont menekülniük kellett, így visszatértek Németországba, ekkor tűnt el a Nádasdy-vár értékének egy nagy része. A család, amit csak tudott, vonatra pakolt, ám a szovjetek annyira nyomultak, hogy rengeteg kincset így is maguk mögött kellett hagyniuk. Az 1249 értékes műtárgyat ekkor elrejtették, a vár egyik kamrájába falazták be őket. A kincsek hét éven keresztül rejtve is maradtak, a vár múzeumának kutatói 1952-ben, egy renoválás során találtak rájuk, 1989-től újból ki is állították őket. A rendszerváltás után viszont a Wittelsbach család bejelentkezett a kincsekért, ezt egy 30 éves jogi huzavona követte. A tárgyakat végül tavaly adták vissza az eredeti tulajdonosaiknak, a család pedig úgy döntött, hogy a müncheni Neumeister aukciósházon keresztül 67 darabot elárvereznek a gyűjteményből.

A Nádasdy Múzeum honlapján most viszont azt írják, hogy már 2006-ban a Vas megyei Múzeumok Igazgatóságának a kérésére kivették a leltártból az úgynevezett antwerpeni lovagi tornaképet, amely így kerülhetett később Münchenbe. A jelenlegi magyar kormány eközben figyelemmel kísérte a bajor kincsekről szóló tárgyalásokat, később pedig a sárvári önkormányzat kezdeményezésére megvásárolták a műkincsek jelentős részét, amelyek így a vasi kisvárosban maradhattak.

A megvásárolni kívánt kincsek listáját, a bajor és a magyar értékbecslők által adott szakértői jelentések figyelembevételével, a Nádasdy Múzeum szakemberei állíthatták össze. A műtárgyakat úgy válogatták össze, hogy abból később egy olyan kiállítás születhessen, ami bemutatja a modenai hercegek és a bajorok sárvári kapcsolatát. A múzeum honlapján hozzáteszik, hogy a korábbi jogi határozat miatt félő volt, hogy a bajor fél egy idő után elviszi a kiállítás egy részét, vagy esetleg az egészét, amit azzal védtek ki, hogy megvásárolták a műtárgyakat. A müncheni aukciósház honlapján végül azok a kincsek jelentek meg, amelyeket a magyar kormány nem vásárolt meg, a hercegi család döntésére kerültek ezek Németországba.

Szólj hozzá!

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.

Haragosa telefonszámával hirdetett szexuális szolgáltatást

Zaklatás miatt egy év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Napos, gomolyfelhős idő lesz szerdán

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható.

Választási plakátoknak látszó nem választási plakátok lepték el Szombathelyt

Vajon mit szól majd a hatóság a gyógyászati fű legalizációjáért lobbizó hirdetésekhez?

Az igényes férfiak bőrcipőt viselnek, és megfelelően gondozzák lábbelijüket

A bőrcipő viselése egyfajta presztízs a férfiak számára, de mindenképpen magas szintet képvisel a lábbelik piacán. Ez annak köszönhető, hogy a bőr megmunkálása drága, illetve az anyag rendkívül kedvező tulajdonságainak is.