A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért

Farkas Bazsi 2021-03-17 19:11:00
Válaszolt a magyar olajtársaság a Greepace közleményére.

Az elsők között számoltunk be arról, hogy a MOL fúrásokat, majd földgáz kiteremkését tervezi az Őrségbe. Ezzel kapcsolatban kedden délután egy online háttérbeszélgetésen vehettünk részt, ahol többek között a cég képviselői és az újságírók mellett, helyi lakosok és a Greenpeace aktivistája is ott volt. A beszélgetés után nem sokkal a környezetvédők közleményt küldtek, erre reagál most a MOL.

Hívatlanul vett részt a Greenpeace a MOL mai, őrségi fúrókútról szóló megbeszélésén

A Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, Perger András ma délután hívatlanul vett részt a MOL sajtónak meghirdetett háttérbeszélgetésén. A megbeszélésen mi is ott voltunk, erről holnap olvashattok majd részletesebb cikket. Most viszont mutatjuk azt a közleményt, amit a környezetvédő szervezet, a megbeszélést után küldött el szerkesztőségünknek: "Normális esetben oda járunk, ahova hívnak minket, de ez itt nem egy normális helyzet.

Reakció a Greenpeace közleményére

Szívesen láttuk a Greenpeace munkatársait az újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésünkön, hiszen az őrségi kutatófúrás mellett a MOL fenntarthatósági célkitűzéseiről is tájékoztatást tudtunk nyújtani. Mi minden esetben egyszerre vizsgáljuk a társadalmi és környezeti hatásokat, ahogy a helyi lakosok érdekeit és a nemzetgazdasági szempontokat is. Miután az engedélyeztetési eljárás elején járunk és egy kapavágás sem történt még a területen, van időnk arra, hogy feltárjuk az összes fontos szempontot és felelős döntést hozzunk a végleges helyszínt illetően. Ahogy korábban is jeleztük, a témában online konzultációkat és lakossági fórumot tartunk: az eseményekre szeretettel várjuk a helyi lakosok mellett a civileket és a Greenpeace munkatársait is.

Hiszünk a konstruktív párbeszédben, mert – bár a megoldási tervünk más – egyetértünk abban, hogy a klímaváltozás elleni harcban azonnali lépésekre van szükség. Ezért frissítette a MOL-csoport a hosszútávú stratégiáját, és ezért fogjuk úgy átalakítani a hagyományos ipari tevékenységeinket, hogy azokból finanszírozni tudjuk a zöld energiaátmenetet és megteremtsük a körforgásos gazdaság alapjait. Ahogy az ország egészére, úgy az Őrségre is igaz az állítás, hogy a háztartások jelentős része földgázzal fűt, tehát a karbonsemlegességhez vezető átmeneti időszakban a hazai földgáznak kulcsszerepe lesz a lakossági ellátás biztosításában.
A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért: elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re karbonsemleges vállalat legyünk, ezért belépünk a körforgásos gazdaságba, a kutatás-termelésből származó bevételeink több mint felét pedig fenntarthatósági projektekre fordítjuk. A következő öt évben mintegy 310 milliárd Forint fogunk költeni arra, hogy minimálisra csökkentsük a hulladéktermelést, és újrahasznosíthassuk, amit csak lehet. Ambiciózus célkitűzéseink vannak, és szeretnénk példát mutatni a többi iparági szereplőnek is.
 

Marton Zsombor
Kutatás-Termelés Igazgató
MOL Magyarország

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.