A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért

Farkas Bazsi 2021-03-17 19:11:00
Válaszolt a magyar olajtársaság a Greepace közleményére.

Az elsők között számoltunk be arról, hogy a MOL fúrásokat, majd földgáz kiteremkését tervezi az Őrségbe. Ezzel kapcsolatban kedden délután egy online háttérbeszélgetésen vehettünk részt, ahol többek között a cég képviselői és az újságírók mellett, helyi lakosok és a Greenpeace aktivistája is ott volt. A beszélgetés után nem sokkal a környezetvédők közleményt küldtek, erre reagál most a MOL.

Hívatlanul vett részt a Greenpeace a MOL mai, őrségi fúrókútról szóló megbeszélésén

A Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, Perger András ma délután hívatlanul vett részt a MOL sajtónak meghirdetett háttérbeszélgetésén. A megbeszélésen mi is ott voltunk, erről holnap olvashattok majd részletesebb cikket. Most viszont mutatjuk azt a közleményt, amit a környezetvédő szervezet, a megbeszélést után küldött el szerkesztőségünknek: "Normális esetben oda járunk, ahova hívnak minket, de ez itt nem egy normális helyzet.

Reakció a Greenpeace közleményére

Szívesen láttuk a Greenpeace munkatársait az újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésünkön, hiszen az őrségi kutatófúrás mellett a MOL fenntarthatósági célkitűzéseiről is tájékoztatást tudtunk nyújtani. Mi minden esetben egyszerre vizsgáljuk a társadalmi és környezeti hatásokat, ahogy a helyi lakosok érdekeit és a nemzetgazdasági szempontokat is. Miután az engedélyeztetési eljárás elején járunk és egy kapavágás sem történt még a területen, van időnk arra, hogy feltárjuk az összes fontos szempontot és felelős döntést hozzunk a végleges helyszínt illetően. Ahogy korábban is jeleztük, a témában online konzultációkat és lakossági fórumot tartunk: az eseményekre szeretettel várjuk a helyi lakosok mellett a civileket és a Greenpeace munkatársait is.

Hiszünk a konstruktív párbeszédben, mert – bár a megoldási tervünk más – egyetértünk abban, hogy a klímaváltozás elleni harcban azonnali lépésekre van szükség. Ezért frissítette a MOL-csoport a hosszútávú stratégiáját, és ezért fogjuk úgy átalakítani a hagyományos ipari tevékenységeinket, hogy azokból finanszírozni tudjuk a zöld energiaátmenetet és megteremtsük a körforgásos gazdaság alapjait. Ahogy az ország egészére, úgy az Őrségre is igaz az állítás, hogy a háztartások jelentős része földgázzal fűt, tehát a karbonsemlegességhez vezető átmeneti időszakban a hazai földgáznak kulcsszerepe lesz a lakossági ellátás biztosításában.
A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért: elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re karbonsemleges vállalat legyünk, ezért belépünk a körforgásos gazdaságba, a kutatás-termelésből származó bevételeink több mint felét pedig fenntarthatósági projektekre fordítjuk. A következő öt évben mintegy 310 milliárd Forint fogunk költeni arra, hogy minimálisra csökkentsük a hulladéktermelést, és újrahasznosíthassuk, amit csak lehet. Ambiciózus célkitűzéseink vannak, és szeretnénk példát mutatni a többi iparági szereplőnek is.
 

Marton Zsombor
Kutatás-Termelés Igazgató
MOL Magyarország

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.