A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért

Farkas Bazsi 2021-03-17 19:11:00
Válaszolt a magyar olajtársaság a Greepace közleményére.

Az elsők között számoltunk be arról, hogy a MOL fúrásokat, majd földgáz kiteremkését tervezi az Őrségbe. Ezzel kapcsolatban kedden délután egy online háttérbeszélgetésen vehettünk részt, ahol többek között a cég képviselői és az újságírók mellett, helyi lakosok és a Greenpeace aktivistája is ott volt. A beszélgetés után nem sokkal a környezetvédők közleményt küldtek, erre reagál most a MOL.

Hívatlanul vett részt a Greenpeace a MOL mai, őrségi fúrókútról szóló megbeszélésén

A Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, Perger András ma délután hívatlanul vett részt a MOL sajtónak meghirdetett háttérbeszélgetésén. A megbeszélésen mi is ott voltunk, erről holnap olvashattok majd részletesebb cikket. Most viszont mutatjuk azt a közleményt, amit a környezetvédő szervezet, a megbeszélést után küldött el szerkesztőségünknek: "Normális esetben oda járunk, ahova hívnak minket, de ez itt nem egy normális helyzet.

Reakció a Greenpeace közleményére

Szívesen láttuk a Greenpeace munkatársait az újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésünkön, hiszen az őrségi kutatófúrás mellett a MOL fenntarthatósági célkitűzéseiről is tájékoztatást tudtunk nyújtani. Mi minden esetben egyszerre vizsgáljuk a társadalmi és környezeti hatásokat, ahogy a helyi lakosok érdekeit és a nemzetgazdasági szempontokat is. Miután az engedélyeztetési eljárás elején járunk és egy kapavágás sem történt még a területen, van időnk arra, hogy feltárjuk az összes fontos szempontot és felelős döntést hozzunk a végleges helyszínt illetően. Ahogy korábban is jeleztük, a témában online konzultációkat és lakossági fórumot tartunk: az eseményekre szeretettel várjuk a helyi lakosok mellett a civileket és a Greenpeace munkatársait is.

Hiszünk a konstruktív párbeszédben, mert – bár a megoldási tervünk más – egyetértünk abban, hogy a klímaváltozás elleni harcban azonnali lépésekre van szükség. Ezért frissítette a MOL-csoport a hosszútávú stratégiáját, és ezért fogjuk úgy átalakítani a hagyományos ipari tevékenységeinket, hogy azokból finanszírozni tudjuk a zöld energiaátmenetet és megteremtsük a körforgásos gazdaság alapjait. Ahogy az ország egészére, úgy az Őrségre is igaz az állítás, hogy a háztartások jelentős része földgázzal fűt, tehát a karbonsemlegességhez vezető átmeneti időszakban a hazai földgáznak kulcsszerepe lesz a lakossági ellátás biztosításában.
A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért: elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re karbonsemleges vállalat legyünk, ezért belépünk a körforgásos gazdaságba, a kutatás-termelésből származó bevételeink több mint felét pedig fenntarthatósági projektekre fordítjuk. A következő öt évben mintegy 310 milliárd Forint fogunk költeni arra, hogy minimálisra csökkentsük a hulladéktermelést, és újrahasznosíthassuk, amit csak lehet. Ambiciózus célkitűzéseink vannak, és szeretnénk példát mutatni a többi iparági szereplőnek is.
 

Marton Zsombor
Kutatás-Termelés Igazgató
MOL Magyarország

Szólj hozzá!

Határozatban ítéli el a szombathelyi közgyűlés a köznevelési intézményekben kampányolást

A közgyűlés felkéri a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját, hogy a jövőben mindent tegyen meg ennek elkerülése érdekében.

Győrújfalu belügyeibe is megpróbált beleszólni Dézsi polgármester

A GyőrPlusz újságba lejárató cikkeket író volt győrújfalui polgármestert küldte be Dézsi testületi ülésre.

Szombathelyi általános iskolában kampányolt a Fidesz

Nemény polgármester úgy tudja, a szülők panaszt tettek a Választási Bizottságnál.

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.