A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért

Farkas Bazsi 2021-03-17 19:11:00
Válaszolt a magyar olajtársaság a Greepace közleményére.

Az elsők között számoltunk be arról, hogy a MOL fúrásokat, majd földgáz kiteremkését tervezi az Őrségbe. Ezzel kapcsolatban kedden délután egy online háttérbeszélgetésen vehettünk részt, ahol többek között a cég képviselői és az újságírók mellett, helyi lakosok és a Greenpeace aktivistája is ott volt. A beszélgetés után nem sokkal a környezetvédők közleményt küldtek, erre reagál most a MOL.

Hívatlanul vett részt a Greenpeace a MOL mai, őrségi fúrókútról szóló megbeszélésén

A Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, Perger András ma délután hívatlanul vett részt a MOL sajtónak meghirdetett háttérbeszélgetésén. A megbeszélésen mi is ott voltunk, erről holnap olvashattok majd részletesebb cikket. Most viszont mutatjuk azt a közleményt, amit a környezetvédő szervezet, a megbeszélést után küldött el szerkesztőségünknek: "Normális esetben oda járunk, ahova hívnak minket, de ez itt nem egy normális helyzet.

Reakció a Greenpeace közleményére

Szívesen láttuk a Greenpeace munkatársait az újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésünkön, hiszen az őrségi kutatófúrás mellett a MOL fenntarthatósági célkitűzéseiről is tájékoztatást tudtunk nyújtani. Mi minden esetben egyszerre vizsgáljuk a társadalmi és környezeti hatásokat, ahogy a helyi lakosok érdekeit és a nemzetgazdasági szempontokat is. Miután az engedélyeztetési eljárás elején járunk és egy kapavágás sem történt még a területen, van időnk arra, hogy feltárjuk az összes fontos szempontot és felelős döntést hozzunk a végleges helyszínt illetően. Ahogy korábban is jeleztük, a témában online konzultációkat és lakossági fórumot tartunk: az eseményekre szeretettel várjuk a helyi lakosok mellett a civileket és a Greenpeace munkatársait is.

Hiszünk a konstruktív párbeszédben, mert – bár a megoldási tervünk más – egyetértünk abban, hogy a klímaváltozás elleni harcban azonnali lépésekre van szükség. Ezért frissítette a MOL-csoport a hosszútávú stratégiáját, és ezért fogjuk úgy átalakítani a hagyományos ipari tevékenységeinket, hogy azokból finanszírozni tudjuk a zöld energiaátmenetet és megteremtsük a körforgásos gazdaság alapjait. Ahogy az ország egészére, úgy az Őrségre is igaz az állítás, hogy a háztartások jelentős része földgázzal fűt, tehát a karbonsemlegességhez vezető átmeneti időszakban a hazai földgáznak kulcsszerepe lesz a lakossági ellátás biztosításában.
A MOL egyszerre dolgozik az ország energiaellátásáért és a fenntarthatóbb jövőért: elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re karbonsemleges vállalat legyünk, ezért belépünk a körforgásos gazdaságba, a kutatás-termelésből származó bevételeink több mint felét pedig fenntarthatósági projektekre fordítjuk. A következő öt évben mintegy 310 milliárd Forint fogunk költeni arra, hogy minimálisra csökkentsük a hulladéktermelést, és újrahasznosíthassuk, amit csak lehet. Ambiciózus célkitűzéseink vannak, és szeretnénk példát mutatni a többi iparági szereplőnek is.
 

Marton Zsombor
Kutatás-Termelés Igazgató
MOL Magyarország

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.