A Vas Népe megkérdezte, hogy ki adott felhatalmazást arra, hogy Nemény polgármester önkormányzati oltópontot nyisson

Farkas Bazsi 2021-03-12 14:37:00
Mivel a szombathelyi önkormányzat nem biztos abban, hogy válaszaikat változtatás nélkül közli a megyei napilap, így megtették ezt ők maguk.

Pénteken délelőtt tett fel a helyi szervezésű oltóhelyekkel és oltópontokkal kapcsolatban számos, több esetben provokatív kérdést dr. Nemény András polgármesternek a Vas Népe főszerkesztője, aki nemrég megkapta a válaszokat is - írja friss Facebook-posztjában a szombathelyi önkormányzat, ami így folytatja: miután sajnos az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy a megyei napilap nemcsak a válaszainkat nem közli, még a sajtóhelyreigazítási kérelmünknek sem tesz eleget, így a hiteles tájékoztatás jegyében közzé tesszük a feltett kérdéseket a válaszainkkal együtt, - természetesen változtatás nélkül.

Alább mi is változtatások nélkül közüljük, az önkormányzat változtatás nélküli válaszait a kérdésekre:

Szabotálja a kormány a városi oltópontok megnyitását Szombathelyen

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester mai posztja szerint Szombathely önkormányzata hiába alakított ki városi oltópontokat, azok bejárását elmulasztotta csütörtökön a járási tisztifőorvos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott pedig a telefont sem hajlandó felvenni. A Képtárban, a Savaria Moziban és a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó Éva Malomban rendeznek be önkormányzati oltópontokat, ahol a háziorvosok fogják beadni a vakcinákat - jelentette be tegnap Facebook-videójában Nemény András (Éljen Szombathely!), polgármester.


- A polgármesterek - így Ön is - arra kaptak felkérést György István és Pogácsás Tibor államtitkároktól, hogy az adminisztrációs terhek csökkentésével  segítsék az oltást végző háziorvosokat. E felkéréstől hogyan jutott el odáig, hogy önkormányzati oltópontokat alakítson ki? Kitől kapott erre felhatalmazást?

- A szombathelyi felnőtt háziorvosok képviselőivel 2021. március 3-án folytatott egyeztetést a városvezetés a háziorvosok kezdeményezésére. A háziorvosok elmondták, hogy készítettek egy javaslatot a Megyei Oltási Munkacsoport részére, amiben olyan oltóközpontnak alkalmas hely kijelölését kezdeményezték, amelyben mind az „ütemezett”, mind a „tömeges oltási szakaszban” Szombathely 35 felnőtt háziorvosa a rendelési idején kívüli munkaidőben, váltott műszakban, beosztás alapján védőoltásban tudja részesíteni a pácienseit. A háziorvosok egy ilyen rendszer létrehozásában kérték az Önkormányzat segítségét, mert véleményük szerint a jelenlegi rendszerben nem biztosított a védőoltások tömeges beadása. A háziorvosok képviselőivel közösen az oltóhelyekre vonatkozó koncepció elkészült, amelyet 2021. március 5. napján küldött meg Önkormányzatunk a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke, valamint Pogácsás Tibor és dr. György István államtitkár urak részére előzetes véleményezésre. Harangozó Bertalan elnök úr, 2021. március 8-án kelt válaszában azt írta, hogy: „A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 16.§ b) pontja alapján a polgármesternek lehetősége van arra, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön az „élet védelméhez szükséges intézkedések” felől, amely tehát kellő jogalap az oltóhely létrehozására. Ez alapján lehetősége van arra, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról szóló 521/2013.(XII.30.) Korm. rendelet 11.§ (1) bekezdés a) pontja alapján gyógyintézetnek nem minősülő, időszakosan működő egészségügyi szolgáltatási helyszínt hozzon létre.”. Ennek alapján az Elnök Úr által kijelölt tisztiorvosok – önkormányzati szakemberek részvételével - 2021. március 9-én megtekintették a helyszíneket, megfogalmazták elvárásaikat. Az oltóhelyek létesítésére vonatkozóan a helyszíni bejáráson kértek alapján Önkormányzatunk a szükséges bejelentést a Kormányhivatal felé 2021. március 10-én megtette. A Képtár vonatkozásában Önkormányzatunk minden feltételt teljesített, amiről 2021. március 12-én fotódokumentációs alátámasztással írásban értesítette a Védelmi Bizottság Elnökét.
 
- Az Önök által felvázolt rendszerben az adminisztrációt majdan végző önkormányzati dolgozók megkapták-e a védőoltást? Ha nem, akkor nem gondolja-e, hogy felelőtlenség így a frontvonalba küldeni őket?

- Az Önkormányzat 2021. március 10-én – előzetes szóbeli egyeztetést követően – írásban kereste meg Harangozó Bertalant, a Védelmi Bizottság elnökét annak érdekében, hogy az oltóhelyen feladatot teljesítő önkormányzati dolgozók oltása - amennyiben lehetséges – minél előbb történjen meg. Mindezek mellett minden oltóhelyen dolgozónak biztosítunk sebészi szájmaszkot, védőruhát, védőkesztyűt és arcpajzsot, és minden műszak megkezdése előtt sor kerül megfelelő protokoll szerinti fertőtlenítő takarításra. Az esetleges fertőzés kockázata az önkormányzati oltóhelyen semmivel sem nagyobb, mint az állami oltóhelyeken, különös figyelemmel arra, hogy a szabályok szerint kizárólag egészséges emberek vehetik fel oltást.
 
- Az oltásszervezésben és -bonyolításban részt vevő önkormányzati dolgozók között vannak-e politikusok, politikai munkatársak?

- Nincsenek, szükség esetén a városvezetés tagjai vállalták, hogy személyesen is részt vesznek az ellátandó feladatokban.

- Jogilag mi teszi lehetővé, hogy Ön és a munkatársai az oltakozók szenzitív személyes adatait kezeljék? Hogyan tudja garantálni ezen adatok biztonságát, azt, hogy csak erre a célra használják fel őket?

Közzétett személyes adatok a szombathelyi SZTK oltópontnál.

Fotó: Farkas Bazsi

- Az adatok kezelésére az érintett háziorvosi praxisokkal adatfeldolgozói szerződés került megkötésre, továbbá a munkában részt vevő dolgozók titoktartási nyilatkozatot tettek.

- A politikai haszonszerzésen  kívül mi motiválja abban, hogy azt a hamis látszatot keltse, hogy az állami szervek a háziorvosokkal együttműködve nem képesek a lakossági oltásokra? Hiszen a háziorvosok eddig minden vakcinát eloltottak.

- A szombathelyi háziorvosok képviselői által készített és jegyzett  anyag szerint: „A rendelőegységekbe koncentrált háziorvosi praxisok alkalmatlanok mind az „ütemezett szakasz” praxisonkénti 20 beteg/nap, mind a „tömeges szakasz” 50 beteg/nap beoltására.”. A városvezetés határozottan visszautasítja a politikai haszonszerzésre utaló célzást.

- Önök kijelentették: kedden megkezdődhetnek az oltások az önkormányzati oltóhelye(ke)n. Mire alapozták ezt a kijelentést? Megkapták-e az oltópontok működtetéséhez szükséges hatósági engedélyeket?

- Harangozó Bertalan Elnök Úr által kijelölt tisztiorvosok 2021. március 9-i helyszíni bejáráson azt a tájékoztatást adták, hogy az oltóhelyek működtetéséhez hatósági engedély nem szükséges, pusztán az erre vonatkozó bejelentést szükséges megtenni. Az oltóhelyek létesítésére vonatkozóan a helyszíni bejáráson kértek alapján Önkormányzatunk a szükséges bejelentést a Kormányhivatal felé 2021. március 10-én megtette, az általuk kért tárgyi feltételeket biztosította. A kijelentést a városvezetés annak reményében tette, hogy a Kormányhivatal az Önkormányzathoz hasonlóan prioritásként kezeli a minél hatékonyabb vakcinázás feltételrendszerének megteremtését, szombathelyi életek védelmét.

- Hogyan garantálják a vakcinák biztonságos utaztatását és tárolását az oltóhelyeken?

- A vakcinák biztonságos átadására vonatkozóan a 2021. március 10-i bejelentésben az Önkormányzat javaslatot tett arra, hogy az adott napi oltóanyag a tárgynapot megelőző napon átadásra kerüljön az Önkormányzat kijelölt munkatársának, aki gondoskodik az oltóanyag megfelelő tárolásáról, oltóhelyre történő eljuttatásáról és az oltást végző háziorvosoknak történő átadásáról, az erről készített elismervény átadó részére történő visszajuttatásáról. A tárolásra az erre előírt feltételeket (hőmérővel ellátott hűtő) az Önkormányzat biztosította, tehát ugyanazokat a feltételeket megteremtette e körben, mint ami a háziorvosi rendelőkben jelenleg is biztosított.

- Az Önök által tervezett oltópontok mindegyike a belvárosban van. Nem gondolja, hogy egy Gyöngyöshermánban, Herényben vagy Oladban élő idős embernek kényelmesebb lenne, ha a háziorvosi rendelőben kaphatná meg az oltást? Vagy miért nem használják erre a célra az üresen álló iskolák tornacsarnokait?

 

- Az oltóhelyek mindegyike tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthető, legalább annyira, mint a Markusovszky Kórház és a volt SZTK épülete, azzal a különbséggel, hogy ezen oltóhelyekhez az Önkormányzat mindösszesen 121, kizárólagos használatú parkolót is biztosít, a közterület-felügyelet munkatársainak közreműködésével. Az oltóhelyek akadálymentesek, kerekesszékkel is megközelíthetőek. Az iskolai tornacsarnokok nem az Önkormányzat kezelésében vannak, így azok felett az Önkormányzat nem rendelkezhet.

- Igaz-e, hogy az alpolgármesterek és családtagjaik a napokban soron kívül megkapták a koronavírus elleni védőoltást? Pontosan kik, kitől, hol és miért?  Ha nem tud róla, lenne kedves utánakérdezni?

- Az oltások beadása szenzitív adat. A városvezetés tagjai és családtagjaik, mint mindenki más, csak az oltási tervben megszabott szabályok szerint kapnak oltást. Polgármester úrról azt tudjuk mondani, hogy hónapokkal ezelőtt regisztrált oltásért. Ezt követően krónikus betegként három hete értesítette a háziorvosa arról, hogy a következő napokban kapja az oltást, de közben átvette az állam a 60 év alatti krónikus betegek oltásának szervezését, azóta Ő semmilyen értesítést nem kapott.

- Polgármester Úr múlt héten találkozott a koronavírusos Dobrev Klárával. Azóta kétszer teszteltette magát, ám a vírus lappangási ideje két hét. Ehhez képest tegnap zárt térben tartott sajtótájékoztatót, amelyre a megye legmeghatározóbb médiumát elfelejtették meghívni. Ezzel kapcsolatban kérdezzük: Fogja-e még magát teszteltetni Polgármester Úr?

- Folyamatosan teszteli magát Polgármester úr.

- Hányan vettek részt a tegnapi sajtótájékoztatón? A képek tanúsága szerint nem tartották a másfél méteres távolságot a meghívottak. Miért nem? Hasonló profizmusra számíthatnak-e az emberek a város által szervezett oltópontokon?

- Nem hirdettünk sajtótájékoztatót, a helyszínen jelenlévő sajtó kérdéseire válaszolt Polgármester úr.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a tegnapi napra nem volt meghirdetve sajtótájékoztató. Korábban azzal a kéréssel fordultunk a városházához, hogy hadd járjuk be az oltópontot. Mivel tudomásunk szerint több kolléga is ugyanezt kérte az önkormányzattól, így a helyszíni bejárást egy időpontra tették, hogy a városvezetőknek és szakembereknek ne kelljen többször ugyanazért a Képtárba érkezniük. Tegnap Vas Népe egyetlen munkatársa sem volt jelen a bejáráson.

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.