A báró, aki elhozta nekünk a szombathelyi Képtárba Dürert, Picassot, van Gogh-ot

ugytudjuk.hu 2021-03-06 14:00:24
Sem a kor, sem a sovén politika nem kedvez ma a kultúrának. A mélybarázdás, populista szellemi horizont nem tűri meg a sokszínűséget, ami pedig minden értékteremtő művészet sajátja. Ha erre tekintünk, csak irigyelhetjük a 80-as évek pezsgő világát.

Amikor átadták a szombathelyi Képtárat, 1985-ben, a város sok szempontból kulturális fellegvárnak számított az országban. A társastánc már évek óta mindent vitt, de ott volt a rockzene és a filmezés is. Ex-Cream, Nashville Teens, John Mayall koncertek a Művelődési és Sportházban, országos filmpremierek a Savaria Moziban.

Úgy tűnt, ezt már nem lehet felülmúlni, de lehetett: nem sokkal a képtári nyitány után nemzetközileg is jegyzett képkiállítást nyitottak a vadonatúj térben. Olyat, ami nagy visszhangot váltott ki az országban és az egész keleti blokkban. Budapestről az elitértelmiségi autókonvojokba szerveződve indult szombathelyi tárlat-látogatásra és amire addig példa sem volt – megjelentek a „kulturális jegyüzérek". 

A báró egyik kedvenc Dürer-képe előtt

 De mi tette ennyire kapóssá a tárlatot a vasi városban? Hát, ami a képtári falon lógott: Van Eyck, Dürer, Picasso, Kandinszkij festmények – eredetiben!  Mindez a világ második legnagyobb magángyűjtőjének, családilag a burgenlandi Rohonchoz (Rechnitz) kötődő Hans Henrich Thyssen-Bornemisza bárónak köszönhetően.

A Képtár azokban az években amúgy is nagyot ment, hiszen olyan eseményeket jegyzett, mint a Munkácsy, a Dorffmeister, a Picasso és a Hundertwasser kiállítás. De nagy népszerűségnek örvendtek a textil biennálék és triennálék is. A pálmát azonban messze a Thyssen-tárlat vitte el, több mint 10 ezer (!) fizető látogatóval.

Valóságos szenzáció volt a magángyűjtemény Szombathelyre érkezése és bemutatása. Még semmi sem utalt a Kádár-éra közelgő végére, Gorbacsov éppen csak feltűnt. A rezsim szilárd, a kultúrpolitika Aczélos.

Számos országba, városba, közte Szombathelyre juttatta el gyűjteményét

Ám az enyhülésnek köszönhetően a „hátsó-ajtón" időnként beestek olyan kuriózumok, mint az akkor még lugánói illetőségű gyűjtemény, illetve annak jeles darabjai. Ennek nyomán a világ legértékesebb alkotásai hosszú hetekig élvezhették városunk vendégszeretetét.

Amikor képei után a körülmények miatt aggódó báró is megérkezik és látja az impozáns épülettömböt, abban pedig az akkor nagyon korszerűnek számító, a szocialista világban csaknem ismeretlenek számító légkondicionálást, felkiált: „Maguknak van ilyenük?"

Egy kis kitérő. Báró Thyssen-Bornemisza Szombathelyre érkezésekor Európa egyik leggazdagabb embere. Rokonságban áll a német Krupp-családdal, az amerikai-magyar John Kerry-familiával (innét jön majd a későbbi USA-külügyminiszter). Ugyancsak rokonságban áll a vasi Batthyányakkal és édesanyja révén a Bornemisza főnemesi ággal. Nem rossz pedigré.

A képtári kollekció része volt Kandinszkij műve

A báró 1921-ben született, testvéreivel ellentétben nem Rohoncon, hanem már Hollandiában. A gyűjteményében a magas nevek között találjuk Goyát és Picassót, Gauguint és van Goghot, Manet-t és Monet-t, Kandinszkijt és Malevicset. "Ha meglátok egy képet, s megtetszik, akkor olyan leszek, mint egy kisgyerek: mindenáron meg akarom szerezni" - mondta egy alkalommal.

A magas, jóképű és művelt német-magyar főnemes nem csak a képeket, a nőket is szerette. Ötször nősült, általában modelleket vett el. Már 64 éves, amikor beköti a fejét a spanyol szépségkirálynőnek, Carmen Tita Cerverának. A hölgy megdolgozta a bárót, aki aztán hihetetlen értékű gyűjteményét, 775 világhírű festményt, a spanyol államra hagyta.

De vissza 1985 jeles évébe. A gyűjtemény még a svájci Lugánóban vár a start jelre, értékben csaknem akkora összeget képviselve, mint Magyarország akkori éves exportbevétele. A báró megadja a jelet, ám ekkor kiderül, magyar részről nincs a szállítmány biztosítva (állami garancia volt szükséges ehhez).

A Thyssen-tárlat közönség kedvence Dürer női portréja volt

Futkosás, hírek, rémhírek, elmarad a kiállítás, szomorúság. Aztán az osztrák televízióban feltűnik a báró és kijelenti: nem tántorítják el az akadályok a magyar kiállítástól. Mégpedig, mint fogalmaz, személyes okok miatt. „Testvéreim Rohoncon születtek, s bár én nem, azért magyarnak is vallom magam. Tartozom ezzel az élménnyel ennek az országnak", mondja.

Ez nagyot üt, a politikai játékok kisimulnak, zöld lesz az út. Majd megérkezik a szállítmány Szombathelyre, éjszaka, rendőri felvezetéssel és őrzéssel. Mint a krimikben. A megyei lap tudósítója a helyszínen, de csak annyit tud meg, hogy a kiállítást december 14-én nyitják meg, „karácsonyi ajándékként".

Az is lesz. Néha akkora a Képtárba bejutni vágyó tömeg, hogy a sor az Isis-székházig kígyózik. Bent, a falakon pedig a világ remekei, eredetiben. Hihetetlen látvány: akad olyan látogató, aki elsírja magát a szépségek láttán. 

Picasso festményt is láthatott a közönség

A bárót mélyen megérintik ezek a jelenetek, nem rejti véka alá véleményét: „A képek az egyik csoda, a másik a közönség. Ez a szeretet lenyűgöző", mondja az újságíróknak.

Majd egy frissítő kávéra invitálják. A megyei tanács elnökével, a Képtár atyjával, dr.Gonda Györggyel beszélget, megtekinti az épületet. Ezután kocsiba ül és Budapestre hajtat. Azt nem tudni, tett-e kitérőt Rohonc felé...

Nekünk maradnak a képei, szerencsére jóval hosszabb ideig, mint az eredeti kiállítási dátum. Kétszeri hosszabbítás után 1986 március elején szedik le és csomagolják be a műremekeket. Közte Dürer női portréját, ami előtt leginkább időztek a látogatók. Mondhatni, ez lett a kiállítás „zászlóshajója".

Van Eyck is falra került

Thyssen-Bornemisza a zárás után megígéri, hogy még láthatjuk az anyagot, esetleg kibővítve. Sajnos, ez aztán nem teljesül. Részint, mert spanyol neje perbe keveredik a báró fiával, másrészt, mert a Képtár kezd elavulni, alkalmatlan lesz ilyen szintű anyag fogadására.

Az biztos, aki látta az akkori tárlatot, annak örök élmény marad. Hogy mennyit kell még várni hasonlóra, azt nehéz megjósolni. Ehhez, sok más mellett, értékközpontú és főleg Európát tisztelő, nem pedig szüntelen támadó kultúrpolitikára lenne szükség.   

A 2002-ben elhunyt Thyssen-Bornemiszára tisztelői idén jubileumi évvel emlékeznek, mivel áprilisban lenne 100 esztendős. Ünnepi tárlatot nyitnak Madridban, a múzeumában, de egykori gyűjteményi helyén, Lugánóban is. Minden olyan városban és múzeumában emlékeznek rá, ahol kiállított, ahol megosztotta a festmények szépségét a nagyközönséggel.

Elvileg a szombathelyi Képtár is csatlakozhatna a jubileumi folyamhoz, de most éppen zárva, felújítják. Azok azonban, akik látták a legendás kiállítását, bizonyára fejet hajtanak előtte. De ezt bárki megteheti, hiszen Thyssen-Bornemisza báró örökre beírta nevét Szombathely kultúrtörténetébe. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.