Nemény: "Elegünk volt abból, hogy a városban szabadon lehet olyan épületeket építeni, amelyek nem az adott közegbe valók"

ugytudjuk.hu 2021-03-04 15:46:44
A város vezetése szerint az új településrendezési terv megvédi a családi házas övezeteket.

A március 5-től, azaz péntektől életbe lépő, Szombathely új Településrendezési Tervéről tartott sajtótájékoztatót Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Németh Ákos (Éljen Szombathely!), fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok. 

"Elegünk volt abból, hogy a városban szabadon lehet olyan épületeket építeni, amelyek nem az adott közegbe valók. Családi házas közegben hirtelen soklakásos társasházak épültek, amelyek az ott lakók életminőségét rontják."

– mondta a polgármester, aki hozzátette: az új rendezési tervvel részben sikerült orvosolni a több éve fennálló problémát. Emlékeztetett: választási ígérete is volt ennek a megoldása.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Hozzátette: ellenzékből is látták, hogy a város rendezési terve megengedte azt a lehetőséget, hogy a vállalkozói profitmaximalizálás az életminőség romlásához vezessen egy-egy városrészben, ezen szerettek volna változtatni az első adandó alkalommal.

Mint mondta, a két lépésben történő módosítások szigorításokat jelentenek a korábbihoz képest, ezeket a rendkívüli jogrend nyújtotta jogokkal Nemény András a közgyűlés teljes támogatásával elfogadott.

Kiderült az is, hogy lesz még egy átfogóbb módosítás. Ez már folyamatban van, ehhez április közepéig lehet véleményeket benyújtani.

Németh Ákos szerint egy rendezési tervnél, az kell hogy a legerősebb szempont legyen, hogy hosszútávon fenntartható és élhető környezet jöjjön létre. A módosítás célja a tanácsnok szerint az, hogy a véletlenül se növekedjen az utcán parkoló autók száma, hiszen ez jelenleg sem megoldott kérdés a város egyes részein. Ezentúl minden újonnan épülő lakóépülethez két parkolót kell kialakítani a telken belül - mondta.

Ezen kívül hatnál több lakást tartalmazó épületeknél az autók 30 százalékát garázsban kell elhelyezni, de úgy, hogy közben nem engedik csökkenteni a zöldterületek nagyságát. 

A tanácsnok hangsúlyozta: a város nemet mondott azon befektetői igényeknek, amelyek a kialakult beépítéseket gyakran felrúgva többlakásos társasházak építését tervezték a csendesebb utcákban. Így nem kerültek kertvárosias beépítésű bíró övezetek kisvárosias lakóterületbe átsorolásra.

A szombathely.hu  részletezi, az új előírások alapján kertvárosias építési övezetben 1200 m2-ig egy telken csak 2 lakás építhető egy épületben. 1800 m2 telekterület legalább kell ahhoz, hogy valaki 2 épületben összesen 3 lakást megépíthessen egy telken, és 2400 m2 szükséges újabb lakás elhelyezéséhez.

Részletesen:

  • 1200 m2 vagy azalatti telekterület esetén legfeljebb egy lakóépületben összesen 2 db lakás,
  • 1201-1800 m2 közötti telekterület esetén legfeljebb két lakóépületben összesen 3 db lakás,
  • 1801-2400 m2 közötti telekterület esetén legfeljebb két lakóépületben összesen 4 db lakás,
  • 2401 m2 vagy afeletti telekterület esetén legfeljebb három lakóépületben összesen 5 db lakás

helyezhető el.

A következő nagy lépés az lenne, hogy hatályba léptetnék azt a rendelkezést is, hogy egy régi, elbontott ingatlan helyére maximum eggyel több háztartást befogadó lakóépület építésére kötelezi a beruházót, így elkerülve az emberi életterek szűkítését. Ezt reményeik szerint még idén el tudják fogadni.

"A politikának az egyik alap funkciója, hogy a szerényebb érdekérvényesítő képességű embereket megvédje azoktól, akiknek sokall erősebb érdekérvényesítő képessége van"

– zárta gondolatait a tanácsnok, amihez a polgármester is csatlakozott, aki elmondta, építkezési vállalkozók egy része, ha nem is közvetlen módon, de próbálkozott megkeresni őt, mert nem tetszett nekik a változtatás. Azonban Nemény szerint itt nem volt vitának helye, ebben a témában nem akartak kompromisszumot kötni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Nemény hozzátette, hogy most még megvan a lehetősége egy városnak, hogy maga alakítson a rendezési tervén, de olyan kormányzati előkészítés van folyamatban, amely elvenné a városok kezéből ezt a jogot. 

A városvezető szerint, ha Budapestről döntenék el, hogy milyen rendezési és szabályozási tervet kell készíteni egy városban,  az önkormányzatiság igazi kiüresítését jelentené.

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

van még itt cikk a témában:

A Fekete sereg

Bemutatjuk a szombathelyi kultúrharc főszereplőit.