"Ízlelgetik már a vereség ízét, megszabadultak Európa spionjától, kidobják a rohadt narancsot"

Bazsó Bálint 2021-03-03 13:51:00
Keleti diktatúrák falova, Zseb-Putyin, Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke pedig mégis örökölt Juan Garciatól. Így reagáltak az ellenzéki pártok arra a hírre, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából.

"Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki. A lényeg ugyanaz. Vesztesek. Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk."

- írja Gyurcsány Ferenc, aki szerint egy év múlva itthon is veszíteni fognak. 

"Megérdemlik, ami most történik velük."

A Fidesz szerint ők ma kilépnek az Európai Néppárt frakciójából

Az MTI az Origo cikkét szemlézve azt írja, a Fidesz szerdán kilép az Európai Néppárt frakciójából. A portál szerdai cikke szerint ezt a Fidesz még délelőtt bejelenti. A kereszténydemokrata, mérsékelt jobboldali pártokat tömörítő Európai Néppárt nevű pártcsalád adja az Európai Parlament legnépesebb frakcióját, és ez így marad a Fidesz távozása után is.

Jelzős szerkezetekből a Jobbiknál sincs hiány. "Az Európai Néppárt megszabadult Európa spionjaitól!" címet viselő közleményükben úgy fogalmaznak:

"Orbánék ma távoztak Európa legnagyobb pártcsaládjából, de ne legyen senkinek illúziója: ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni. (...) Orbánékat már korábban beárazták, hónapok óta fel vannak függesztve, a zsarolgató zseb-Putyint évek óta nem veszik komolyan – csak éppen a nyílt konfliktust nem kívánták vele szemben felvállalni. Eddig."

A Jobbik szerint "a keleti diktatúrák falova ma egyedül maradt – elengedték a kezét. Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán és vesszőfutásukra ma végre pont került".

A párt szerint ma csak a Néppártot, holnap már az Európai Uniót is kész elhagyni Orbán Viktor, de megnyugtatnak mindenkit, a "valódi néppárttá" váló Jobbik ezt nem fogja hagyni.

A Jobbikhoz hasonlóan a Momentum Mozgalom is geopolitikai kitekintéssel közelít az Európai Néppárt és a Fidesz válására:

"Több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot"

- olvasható a párt közleményében.

"Orbán ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz. Lassan talán arra is megnyílik a lehetőségük, hogy minden európai szövetségüket hátrahagyva az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot. Tőlünk aztán nyugodtan mehetnek Moszkvába – csak az országot ne vigyék magukkal."

Az MSZP a déli órákig nem adott ki közleményt, megtette viszont a párt EP-képviselője. Ujhelyi István szerint 

"Megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. A kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy Magyarország érdekei is kispadra kerülnek; mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a Fidesz partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon a hazánknak és a magyar embereknek. Meg fogjuk védeni Magyarország, a magyar emberek és a magyar vállalkozások érdekeit, ahogyan tettük eddig is!"

Az ellenzéki pártok közül egyedül az LMP-nek esett le egyedül, hogy itt a frakcióból való kilépésről van szó, nem pedig a pártcsaládból. A párt közleményében geopolitikai kitekintés helyett inkább televíziós hasonlatot kapunk, mint írják:

Véget ért a Fidesz-Néppárt telenovella első évada: Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól. Úgy tűnik, a fondorlatos cselekmények egy részének a végéhez érkeztünk: a Fidesz-KDNP EP képviselői kiléptek a Néppárt képviselőcsoportjából. Természetesen az, hogy a pártcsaládnak tagja marad-e a Fidesz (a KDNP elmondásuk szerint igen), majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat.

Mint kiemelték: "ettől nem lesz jó Magyarországnak, ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével. Továbbá ez nem jelenti azt sem, hogy az európai jobboldal a liberálisok foglya lett, csupán azt jelenti, hogy a miniszterelnök túlcselezte magát, és kijátszotta magát a csapatából".

Szólj hozzá!

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

Egyszerűsödik a terasznyitás Győrben

Tájékoztatót adott ki a vendéglátó teraszok győri működéséről a városháza.

van még itt cikk a témában:

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.