Lassan újra lázadhat Montag, a könyvégető tűzőr

ugytudjuk.hu 2021-02-21 10:36:00
1966-ban nagy feltűnést keltett a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon egy brit-francia játékfilm, amely a közeli jövőben játszódott.

A tűzőrök, ha bejelentést kaptak, futurisztikus rohamkocsijukon száguldottak a feljelentő által megadott címre, hogy ott – könyveket égessenek.

A híres sci-fi író, Ray Bradbury talán legfilozofikusabb művét ültette át akkor még celluloidra (Technicolor) a nemkülönben híres francia filmrendező, Francois Truffaut, Fahrenheit 451 címmel. A főszerepeket a kor leghíresebb – és imádott – színészei játszották. Úgy mint Oskar Werner (Montag tűzőr) és kettős szerepben a vékony angol szépség, Julie Christie ( Linda, mint butuska feleség, Clarisse, mint lázadó tanítónő).

A film rendezője és egyik főszereplője.

A történet szerint a nem távoli jövőben egy olyan társadalmi rendszer épül ki Angliában, amely száműzi a kultúrát és üldözi a másként gondolkodókat. A falvak és városok alattvalói sorban élő népe munka után és előtt a lakás interaktív televíziója előtt ül és sikít örömében, ha villog a tévé piros jelzője: őt szólítják, mondjon yes-t, vagy yes-t. Ebben a világban no nincs. Ha mégis, küldik az állam fizette serkentőket/bódítókat és ismét visszatér a felhőtlen boldogság.

Az Állam azonban biztosra akar menni, mint minden diktatúra. Ezért létrehozza a Tűzőrséget, amely mindenható szervezetté válik az idők folyamán. Fő feladta a könyvek felkutatása és elégetése, de minden olyan termék elégetése, amelyen betű van.

Az újságok értelemszerűen csak képekből állnak, a gyerekek az iskolában csak képekből tanulnak. Hogy könyv ne maradjon sehol, az utcákra tűzőrségi Feljelentő pontokat telepítenek, a dobozokba bárki bedobhatja névtelenül a maga feljelentését.  

Montag, a törekvő tűzőr, akinek gyönyörű feleségét, Lindát mindenki irigyli, szorgalmas. Egy bevetés után, amikor az egyik lakótelepi lakásban tíz regényre bukkannak, ő indítja a lángszórót a kivezényelt lakók előtt. Szinte ragyog Cervantes, Thomas Mann, Shakespeare, Hemingway, Picasso, Salvador Dalí, Balzac, Petőfi, amint könyvbe szőtt sorsuk, történetük hamvadni kezd.

Este a tévében Montag a sztár, amint éget és azt is közlik, hogy a rejtegetőt elkapták, sorsa nem kétséges. A nézőknek persze hazudnak, a rejtegető épp időben lépett le és indult el északnak. Oda, ahol az Ellenállók ütöttek tanyát a hideg erdőkben.

Montag eleinte jól elvan ebben a hamis világban, de lassan kiábrándítja felesége üressége, állandósult műboldogsága. Mígnem egy szép nap munkába menet a légvonaton egy rövid hajú, vékony, égőszemű lánnyal kezd el szemezni...

Innentől Montag jelleme alaposan megváltozik. Kiderül, a lány lázadó, könyv rejtegető. Apránként beavatja a férfit a betűk világába, aki amikor csak teheti, olvas, olvas, olvas. Falja a könyveket, lehet az színmű, mosógép használati leírás, vers, regény. Így aztán a rejtegetésről oktató tűzőr lakása valóságos könyvtárrá válik. Linda helyett pedig a lány lesz fontos számára.

A 108 perces, fordulatos film vége üt igazán nagyot, de ezt most nem áruljuk el. Azt viszont igen, hogy a lázadozó Montagnak mit válaszolt a parancsnoka arra a kérdésére, hogy miért kell elégetni a könyveket: „Azért, mert a könyvek szomorúvá teszik az embereket és a szomorú ember nem jó dolgozó. A könyvek aláássák a rendszerünket, mert azt mondják, hogy a világ sokféle. De a mi világunk nem sokféle, hanem egyféle, csak sikeres és boldog lehet. A mi világunk egyszerű, a könyvek meg bonyolultak. Ezért hát el kell égetni őket".

Truffaut ráérzett az író mondandójára és arra, hogy 1966-ban a világ fordulóponthoz érkezett. Nem erőlteti a náci párhuzamot, mint a könyvégetés szinonimáját, bár utal rá. Elkerüli tehát a konkretizálást és jól is teszi. Mert így a filmje maradandó és – sajnos – korokon áthúzódva aktuális érvényűvé válik.  

„Mégis, mikor játszódik a mű?", tette fel a premieren, a Velencei Filmfesztiválon a francia rendezőnek a kérdést egy újságíró. „Nincs ez kidátumozva, de ha akarja... Úgy 2020-30 körül, de remélem, tévedek", jött a ma megdöbbentőnek tűnő válasz. Látva a világ mostani folyását, a populizmusra, a hamis propagandára építő hatalmak 2008 utáni előre törését, Montag lassan ismét lázadhat.   

Szerencsére nálunk még tüzet oltanak a tűzoltók. De nem árt tudni: a 451 fok Fahrenheit a papír gyulladási hőmérséklete. 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.