Miért mehet be járvány idején váratlanul, rajtaütésszerűen az iskolákba Dézsi Csaba András, ha a szülők nem?

Papp László Tamás 2021-02-17 16:15:00
A győri polgármester menzarazziái kapcsán kérdeztünk rá erre az önkormányzatnál. A tankerületnél és az iskola vezetésénél arról is érdeklődtünk: a diákok szülei hozzájárultak-e ahhoz, hogy gyermekeik a politikussal együtt szerepeljenek a videófelvételen?

„Több kritika érkezett a Facebook oldalamra, miszerint nem jól főznek a győri menzákon. Elindultam és elkezdem tesztelni. Ahogy megígértem” – írta Dézsi Csaba András fideszes győri polgármester a menzalátogatását rögzítő videójához.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

„Eljöttem a Kálvária utcai általános iskolába, és megkóstoltam az ebédet, mert rengeteg kritika érkezett. Vagy mondjuk úgy, hogy sok kritika érkezett a Facebookon keresztül. Több helyre el fogok menni váratlanul, úgy, hogy ne tudjanak rákészülni. Hogy megkóstoljam az ebédet” – fogalmazott a politikus. „És ami a legfontosabb: beszélgettem a gyerekekkel, és senki nem mondta, hogy rossz lenne az étel” - tette hozzá Dézsi Csaba András. „Amikor megkérdeztem őket, hogy a főzelék milyen szokott lenni, akkor azt mondták, hogy finom szokott lenni a főzelék” – állította a városvezető. „További iskolába is el fogok menni, és meglátjuk az eredményeket” – ígérte Dézsi.

A polgármester időközben újabb győri tanintézményekbe is ellátogatott. Felmerült bennünk a kérdés: hogyan mehetett be a polgármester az iskolába, amikor a járványhelyzet miatt a gyerekek szülei se mehetnek be oda? Vajon ez jogszerű, megfelel a szabályoknak? A TASZ oldalán ugyanis arra a kérdésre, hogy bekísérheti-e a szülő a gyerekét az iskolába (különös tekintettel az iskolakezdő korosztályra)? A válasz: nem. „A legkisebbeket sem szabad bekísérni, legfeljebb a testhőmérséklet-mérési pontig mehet a szülő a gyerekével. Ezen kívül a szülő csak akkor léphet az iskolába, ha törvényi kötelezettségét teljesíti (tehát pl. ha gyermeke fejlődéséről, előmeneteléről tájékozódik)” – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért szakvéleményéből.

Az általunk megkérdezett szülő azt mondta: ha beszélni akar a tanárral vagy az igazgatóval gyerekéről, azt a jelenlegi rendkívüli jogrendben csak előzetes egyeztetés, időpontkérés után teheti. Semmiképpen nem olyan rajtaütésszerű váratlansággal, ahogy a polgármester a menzarazziát. Rákérdeztünk hát erre az önkormányzatnál. Ahonnan a következő lakonikus, egysoros válasz jött:

„Az étkeztetés az önkormányzat feladata, ebből kifolyólag jogosult arra, hogy ellenőrizze az étkeztetést, mint feladatellátást” – felelte Prédl Adél sajtóreferens.

Mivel a felvételen látszik, hogy a polgármester az ott tanuló gyerekekkel beszélget, velük együtt szerepel a videón, a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskolától azt is megkérdeztük: a felvételen szereplő gyerekek szülei hozzájárultak-e, hogy gyerekeik a videót közzétevő politikussal szerepeljenek a felvételen? Milyen formában történt ez a hozzájárulás? Ugyanezt tudakoltuk a Győri Tankerületi Központtól is. Válasz egyelőre nem jött, ha befutna a reagálásuk, frissítjük a cikket. 

Fotó: Dézsi Csaba András Facebook-oldala

Korábban Szombathelyen is feltűntek kormánypárti politikusok az egyik iskolában. A fideszes képviselő által igazgatott Reményik iskola végzőseinek fotózásán jelent meg a párt szombathelyi frakcióvezetője és városi alelnöke, hogy a Fidesz nevében boldog pedagógusnapot kívánjanak.a Reményikben a nyolcadikos végzős osztályok fotózása zajlott éppen, amikor egyszer csak váratlanul betoppant Illés Károly, a párt szombathelyi frakcióvezetője és Gál Sándor, a Szombathelyi Fidesz városi alelnöke – írtuk tavaly júniusban.

A szombathelyi Fidesz már megint nem bírt magával, bevitte az iskolába a politizálást, amit a törvény egyértelműen tilt

Családias hangulatú pedagógusnapot tartottak a Szombathelyi Fidesz képviselői a Reményik Iskolában. Az eseményről a párt házi blogja adott egy rövid, szirupos tudósítást, amit így kezdtek: "Még a tanárok sem tudták pontosan, milyen eseményre invitálták őket a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola földszinti közösségi terébe."

Akkor kérdéssel fordultunk a TASZ-hoz, hogy megtudjuk, mi szabályozza a politikai pártok iskolában való megjelenését.

A jogvédő szervezet azt írta, hogy az iskolai politizálást tiltja a köznevelési törvény: „a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” A TASZ még egy esetleges jogsértésre is felhívta a figyelmünket. A gyerekekről ugyanis a szüleik beleegyezése nélkül nem lehet fotót készíteni és azt közzétenni. 

2018 februárjában a XI. kerületben lett botrány abból, hogy óvodákban „csak az a gyerek vehet részt az 2018-ban megtartandó bármilyen nagyobb rendezvényen - ideértve a nyílt napot, a farsangot, a ballagást, a karácsonyt és a nemzeti ünnepeken tartott ünnepségeket - akinek a szülei aláírnak egy dokumentumot, amiben hozzájárulnak ahhoz, hogy az eseményeken készülő fotók és videók megjelenhessenek” a kerületi politikusok beszámolóiban, az önkormányzati médiában.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák