Nem igaz, hogy csak beteg fákat vágtak ki a győri fürdőnél - állítja a környezetvédelmi szakember

Papp László Tamás 2021-02-02 11:44:22
A Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa a fürdőfejlesztés miatti fakivágásokról írt.

A győri fürdőfejlesztés fakivágásainak tanulságai címmel posztolt a Győr összefog Facebook-csoportban Lajtmann Csaba, Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa. A témáról korábban portálunk is beszámolt.

Fakivágással indult el a győri élményfürdő fejlesztése

Mint arról nemrég írtunk: elindult a győri élményfürdő fejlesztése, aminek kapcsán egyelőre sem Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz), sem Simon Róbert Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő nem mondta el kérdéseinkre, hogy egészen pontosan miért is drágult meg az eredeti 8,5 milliárd forintról 21,3 milliárd forintra.

„Eltelt egy hét a fakivágások óta, és ugyan a kivágás alapjául szolgáló iratokat nem sikerült megismernünk, a város lépett, a polgármester után az önkormányzati sajtó is arról tudósít, hogy a beteg fákat vágták ki. Szerintünk ez nem igaz, a parkolóban egészen biztosan nem, de a fotók alapján a fürdő területén sem. Az új polgármester mellett újjáalakult környezetvédelmi bizottság külsős civil tagjától megkaptuk, hogy miért foglalkozunk ezzel az üggyel, mikor végre itt egy városvezetés, amely nyitott az együttműködésre” – írja Lajtmann Csaba. A szakember fotókat is mellékelt a bejegyzéséhez:

Fotók: Lajtmann Csaba

 

„Félreértés ne essek, az, hogy egy közcélú fejlesztés érdekében fákat vágnak ki, nem bűn. Az viszont, hogy ezt úgy tűnik megalapozatlanul, koncepció nélkül teszik, elkeserítő. Az is szomorú, hogy nagyon sokan vannak, akik úgy gondolják gyurcsányista, ellenzéki szócső az, aki a városvezetéstől eltérő véleményt képvisel és elkeseredik az egészséges fák kivágása láttán” – teszi hozzá.

„Bár ígéretet mind a környezetvédelmi bizottság elnökétől, mind a fakivágásokért felelős városi munkatárstól kaptunk, hogy megismerhetjük a fejlesztés környezetalakításnak terveit, idáig ezt nem tehettük meg. (Ha meglesz, frissítjük az albumot). A nyilvánosan elérhető útépítési engedélyből kiderül, hogy „A közlekedési létesítmények építése fa kivágását teszi szükségessé. A fakivágási engedélyt a kivitelezési megkezdése előtt meg kell kérni. A fapótlást a beruházás terhére végre kell hajtani.” A fakivágást a város munkatársának telefonos tájékoztatása szerint a mosonmagyaróvári önkormányzat engedélyezte, miután a beruházó Győr városa, így ez ügyben nem járhatott el” – állítja Lajtmann Csaba.

Persze lesz fapótlás is, a 68 kivágott helyett 110. Ez sok, vagy kevés? Néhány éve körbejártuk a hazai önkormányzati gyakorlatot. Sajnos a szabályozás nagyon rossz, egy élete teljében lévő faóriást egy csenevész suhánggal is lehet pótolni akár egy másik településen is. Sajnos a környezeti szempontból elfogadható megoldások, ahol a kivágott fák ökológia szolgáltatásait (por-, szén-dioxid megkötés, oxigén termelés, stb.) veszik figyelembe, és azt helyben próbálják pótolni, még nagyon ritkák. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivágott kifejlett fát nem egy vagy két csemetével, hanem akár öttel vagy tízzel pótolják – mutat rá a szakértő.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.