Nem igaz, hogy csak beteg fákat vágtak ki a győri fürdőnél - állítja a környezetvédelmi szakember

Papp László Tamás 2021-02-02 11:44:22
A Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa a fürdőfejlesztés miatti fakivágásokról írt.

A győri fürdőfejlesztés fakivágásainak tanulságai címmel posztolt a Győr összefog Facebook-csoportban Lajtmann Csaba, Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa. A témáról korábban portálunk is beszámolt.

Fakivágással indult el a győri élményfürdő fejlesztése

Mint arról nemrég írtunk: elindult a győri élményfürdő fejlesztése, aminek kapcsán egyelőre sem Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz), sem Simon Róbert Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő nem mondta el kérdéseinkre, hogy egészen pontosan miért is drágult meg az eredeti 8,5 milliárd forintról 21,3 milliárd forintra.

„Eltelt egy hét a fakivágások óta, és ugyan a kivágás alapjául szolgáló iratokat nem sikerült megismernünk, a város lépett, a polgármester után az önkormányzati sajtó is arról tudósít, hogy a beteg fákat vágták ki. Szerintünk ez nem igaz, a parkolóban egészen biztosan nem, de a fotók alapján a fürdő területén sem. Az új polgármester mellett újjáalakult környezetvédelmi bizottság külsős civil tagjától megkaptuk, hogy miért foglalkozunk ezzel az üggyel, mikor végre itt egy városvezetés, amely nyitott az együttműködésre” – írja Lajtmann Csaba. A szakember fotókat is mellékelt a bejegyzéséhez:

Fotók: Lajtmann Csaba

 

„Félreértés ne essek, az, hogy egy közcélú fejlesztés érdekében fákat vágnak ki, nem bűn. Az viszont, hogy ezt úgy tűnik megalapozatlanul, koncepció nélkül teszik, elkeserítő. Az is szomorú, hogy nagyon sokan vannak, akik úgy gondolják gyurcsányista, ellenzéki szócső az, aki a városvezetéstől eltérő véleményt képvisel és elkeseredik az egészséges fák kivágása láttán” – teszi hozzá.

„Bár ígéretet mind a környezetvédelmi bizottság elnökétől, mind a fakivágásokért felelős városi munkatárstól kaptunk, hogy megismerhetjük a fejlesztés környezetalakításnak terveit, idáig ezt nem tehettük meg. (Ha meglesz, frissítjük az albumot). A nyilvánosan elérhető útépítési engedélyből kiderül, hogy „A közlekedési létesítmények építése fa kivágását teszi szükségessé. A fakivágási engedélyt a kivitelezési megkezdése előtt meg kell kérni. A fapótlást a beruházás terhére végre kell hajtani.” A fakivágást a város munkatársának telefonos tájékoztatása szerint a mosonmagyaróvári önkormányzat engedélyezte, miután a beruházó Győr városa, így ez ügyben nem járhatott el” – állítja Lajtmann Csaba.

Persze lesz fapótlás is, a 68 kivágott helyett 110. Ez sok, vagy kevés? Néhány éve körbejártuk a hazai önkormányzati gyakorlatot. Sajnos a szabályozás nagyon rossz, egy élete teljében lévő faóriást egy csenevész suhánggal is lehet pótolni akár egy másik településen is. Sajnos a környezeti szempontból elfogadható megoldások, ahol a kivágott fák ökológia szolgáltatásait (por-, szén-dioxid megkötés, oxigén termelés, stb.) veszik figyelembe, és azt helyben próbálják pótolni, még nagyon ritkák. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivágott kifejlett fát nem egy vagy két csemetével, hanem akár öttel vagy tízzel pótolják – mutat rá a szakértő.

Szólj hozzá!

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.