Egy évre bezárják az izgága vendéglátóhelyeket

Nagy Donát 2021-01-30 09:41:57
Ha egy tönk szélén álló vendéglátós a tiltás ellen fellázadva kinyit, első alkalommal hat hónapra, utána pedig egy évre búcsút mondhat a vállalkozásának.

A kormány az éjjel egy rendelettel gyakorlatilag meghosszabbította a veszélyhelyzetet - írja a HVG.

A lap szerint a legjelentősebb változást a vendéglőket érinti, ugyanis

a kormány láthatóan elejét akarja venni annak, hogy a tönk szélén álló vállalkozók a tiltás ellen fellázadva kinyissanak.

A kormány szerint egy tömeges, önkényes boltnyitás nem polgári engedetlenség, hanem haszonszerzés

A mai kormányinfón a miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról, hogy minden marad úgy, ahogy eddig tették, azaz márciusig semmilyen lazításra nem lehet számítani. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak. Gulyás Gergely azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon, hiszen ott már a harmadik hullám van jelen.

Az éttermeket, kocsmákat a szabályok első alkalommal történő megszegése esetén hat hónapra, ismételt megszegése esetén egy évre be kell záratni. Ez pedig nem csak lehetőség, hanem előírás.

A bezárás ideje alatt az üzlet és vezetője, alkalmazottja semmiféle vendéglátási tevékenységet nem végezhet. Ha ezt megszegik, az üzemeltetővel szemben egytől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Gulyás Gergely: Semmilyen nyitásra vagy lazításra ne számítsanak!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak. Gulyás Gergely azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon, hiszen ott már a harmadik hullám van jelen. Ezt mi elkerülnénk. A miniszter egyébként megköszöni mindenkinek a védekezésben való részvételt.

Ahogy mi is írtuk, jelenleg márciusig semmilyen lazítás nem várható, ám valójában már most arról kommunikál a kormány, hogy áprilisig zárva kell tartani a csőd szélén álló vendéglátóhelyeket.

Márciust mondtak, áprilisra gondolhattak

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy márciusig meghosszabbítják mind az esti kijárási tilalmat, mind a vendéglátóhelyek zárva tartását, valamint az egyéb rendelkezéseket (például ingyenes parkolás). A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak.

Egy szombathelyi vállalkozóval egy hete készítettünk interjút, elmondása szerint a szektorban sokan már soha többé nem fognak tudni kinyitni - ami nem is csoda, hiszen a kormánytól alig kapnak segítséget, miközben hónapok óta nulla bevételük van a tiltás miatt.

Így nyírja ki a kormány a kedvenc kocsmáinkat

Mindenkinek volt a vírushelyzet előtt kedvenc kocsmája vagy kávézója, de a pandémia után sok hely már nem fog tudni kinyitni. A vírusra hivatkozva hónapok óta bevétel nélkül tengődnek a vendéglátósok, az államtól segítséget alig, információt egyáltalán nem kapnak. De mi lesz a lassan lejáró italokkal? Interjú egy névtelenséget kérő szombathelyi vállalkozóval.

Szólj hozzá!

A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

2,9 fokkal volt hűvösebb az átlagnál.

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

Glázer Tímea is megkapta az oltását - és még fotó is készülhetett róla

A győri DK-s önkormányzati képviselő a Facebook-oldalán posztolt erről.

"Elvágom a torkodat, csaje!"

Egy részeg vendég megfenyegetett egy pultosnőt Szombathelyen, a feljelentés után viszont két évig ment a papírtologatás, pedig még tárgyalás sem volt.

Így tűnt el az egykor virágzó szombathelyi kocsmakultúra

A kocsmát, a kocsmázást köznapi szinten a részegeskedéssel, nyomában a sodrófával szokás emlegetni. Pedig a kocsmák mindig egy adott kor közösségének lenyomatai, szubkulturális elemei.