Egymásnak esett a Wall Street és a Reddit közössége

Fehér Buda 2021-01-29 19:37:39
A GameStop részvényei felett éppen egy kisebb háború zajlik.

Az amerikai játékszoftvereket forgalmazó GameStop körül egészen gigászi harc alakult ki. Még a koronavírus-járvány kirobbanásakor sokan arra számítottak, hogy a GameStop és a hozzá hasonló, főként a fizikai eladásokból élő boltok minden bizonnyal csődöt fognak jelenteni, ami az elhúzódó járvány miatt többször már valóra is vált. A tőzsdézésből élő cégek fel is figyeltek a GameStop csökkenő értékére, ezért több befektetéssel foglalkozó cég ís úgy döntött, shortolják a játékforgalmazó részvényeit.

A shortolás egy régi taktika a tőzsdéken, a lényege annyi, hogy a befektetőcégek kölcsönbe felvesznek egy-egy cég részvényeiből, majd ezeket tovább adják olyan áron, ami szerintük túlságosan felértékelt. Majd amikor a részvények leértékelődnek, sokkal kevesebb pénzért veszik vissza azokat, így profitot tudnak termelni a válságos helyzetből. A taktika maga nem túl biztonságos, hiszen a kölcsön során megszerzett részvényeket mindenképpen vissza kell adni, még akkor is, ha nem jönnek be a számítások, és a részvények értéke felfelé kezd mászni. Ezt a taktikát akarta kijátszani a GameStoppal több befektető cég is, ám ekkor beszálltak a buliba a reddites, amatőr tőzsdézők.

A dolog akkor kezdett megbukni, amikor a küszködő cégbe tavaly szeptemberben bevásárolta magát Ryan Cohen, az addig főként állateledellel foglalkozó üzletember. Cohen a cég 13 százalékát zsebelte be, ezután pedig megpróbálta úgy átalakítani a játékereskedelmet, hogy a fizikai boltok helyett inkább az online térben vesse meg a lábát. Cohen nem rejtett célja az volt, hogy közvetlenül az Amazonnal szálljon harcba a GameStop, ami érthető is, hiszen az Amazon, na meg Jeff Bezos a járvány eddigi abszolút győztese.

Fotó: Pixabay

Cohen lépésére figyeltek fel a Reddit önjelölt tőzsdézői is, akik úgy gondolták, hogy a GameStop lehet a következő sikertörténet, ha sikerül az átmenet az online térbe. Az internetezők ezután tömegével vásárolták be magukat a bolthálózat részvényeibe, aminek következtében ezeknek az értékei szépen lassan emelkedni kezdtek, írja a Metro.

A legnagyobb befektetőcége, például a Melvin Capital és a Citron Researc úgy gondolták, a redditesek nem fognak sokáig kitartani, így még több részvényt shortoltak, ám azok értéke egyre magasabbra szökkent. Tavaly áprilisban a GameStop egy-egy részvényének az értéke 3,25 dollár volt. Tegnap estére viszont már 148 dollárt is elkértek a részvényekért, tehát kevesebb mint egy év alatt 300 százalékkal nőtt az üzletlánc értéke. 

Az értéknövekedést pedig, úgy tűnik, a befektetőcégek szívták meg, csak hétfőn 6,12 milliárd dollárt buktak a cégek azon, hogy így elszámították magukat. A játszmának még azonban nincs vége, ha a részvények a jövőben újból zuhanni kezdenek, akkor a jelenleg mínuszban lévő cégek akár profitot is húzhatnak az elfuserált cselből. 

Az, hogy amatőr befektetők így megszivassák a legnagyobb tőzsdével foglalkozó cégeket, még sosem történt meg. Sokan úgy gondolják, hogy a shortolás etikátlan folyamat, amivel csak a gazdagok tömhetik még vastagabbra a tárcáikat, a redditezők közül pont ezért szálltak bele olyan sokan a felvásárlási lázba. A taktika jelenleg nekik kedvez, a Wall Streetnek már többször is le kellett állítania a GameStop részvények kereskedelmét, mert olyan magas számokat produkáltak az otthon ülő netezők. Az ügyre már a Fehér Ház is felfigyelt, miután az üzletlánc mellett az AMC mozik és a BlackBerry részvényei is hasonló mozgást produkáltak. Azt, hogy végül mi lesz az akció vége, nem tudni, de akár a teljes tőzsdei életet felfordíthatja a redditesek kis forradalma. Az ügy végén valakik viszont biztosan bukni fognak, sokan attól félnek, hogy pont az otthon ülő kisembereken fog csattanni az ostor, ha kipukkan a GameStop buborék.

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.