Van, akit kevésbé, van, akit jobban sarcol a kormány: Így kárpótolják a 25 ezer főnél kisebb településeket

Bazsó Bálint 2021-01-15 09:13:03
Végre kiderült, hogyan és milyen mértékben szándékozik kárpótolni a saját intézkedése miatt bajba került kisebb önkormányzatokat a kormány.

Ugyanakkor a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet csak a 25 ezer főnél kisebb településekre vonatkozik (az ezeknél nagyobb, zömmel megyei jogú városok esetében már egyedi kormánydöntés szerint ítélik oda a kompenzációt, amit több politikai szereplő is egyszerű zsarolásnak, sőt, egyenesen kivégzésnek tart).

Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint Orbán Viktor mai bejelentése az önkormányzatiság kivégzését jelenti

Ahogy arról mi is beszámoltunk, újabb csomaggal bővítette ma a gazdaságvédelmi akciótervet a kormány. Orbán Viktor többek között azt jelentette be, hogy január elsejétől a kis-, és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók az iparűzési adóját a felére csökkentik. 4 új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor.

A mostani kormányhatározat viszont pontosan részletezi a kisebb települések kompenzációjának menetét és mértékét. Eszerint

"A huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzat a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet rendelkezései szerinti, a  2021. évben kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben a  központi költségvetésből támogatásra jogosult"

Természetesen a támogatás mértékéről is rendelkezik, külön kedveskedve a hivatali bikkfanyelv szerelmeseinek, és az önkormányzatok gazdasági osztályainak:

"A  támogatás összege a  Korm. rendelet 2.  § (2)  bekezdése szerinti vagy az  adózás rendjéről szóló 2017.  évi CL.  törvény 69.  §-a szerinti – kizárólag a  Korm. rendelet 1.  §-ára tekintettel benyújtott kérelem alapján megállapított  – adóelőleg-csökkentés összege, növelve a  helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/B.  § (3)  bekezdése szerinti iparűzési adóalap-megállapítást választó adózó adóalapjának a  2021. január 1-jén hatályos önkormányzati adórendeletben megállapított adómérték és az 1%-os adómérték különbözetének a szorzatával."

Ennél lényegesen egyszerűbb információ, hogy a támogatást két egyenlő részletben fizeti ki az állam, legkésőbb júniusban és októberben.

Mint ismert, a kormány még decemberben döntött úgy, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét elengedi. Ezzel persze nem sokat segített a cégeknek (lévén költségeiknek csak nagyon kicsi részét teszi ki ez az adónem), annál nagyobb lyukat ütött az önkormányzatok költségvetésén. 

Már ekkor tudható volt, hogy a 25 ezer főnél kisebb településeket automatikusan kompenzálják, az ennél nagyobb települések ugyanakkor egyedi elbírálás alá esnek. 

Mivel a 23 megyei jogú városból 10-nek ellenzéki vezetése van, ezért már akkor sejthető volt, hogy az "egyedi döntések" - hogy hogy nem - valamiért pont a fideszes vezetésű önkormányzatoknak fognak kedvezni. 

Így is lett: december 24-én Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására, működési költségre.

A fideszes városoknak kompenzálja a kormány az elvonásokat

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására - derül ki a december 24-én közzétett Magyar Közlönyből a 24.hu cikke szerint. Amíg Ausztriában az ottani kormány kisegíti a településeket, itthon Orbán Viktor a járvány okozta gazdasági károk enyhítését az elvonásokban látja.

A rendelet alapján kaptak támogatást az ellenzéki vezetésű települések is - Eger például 600 millió forintot költhet az egri vár fejlesztésére -, azonban ők felcímkézett pénzt kaptak, vagyis nem költhetik szabadon működésre a támogatást, mint a fideszes vezetésű városok, amelyek ebből a pénzből pótolni tudják a kormány által elvett összeget.

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.