Több, mint 13 millió forinttal lett olcsóbb a szombathelyi közvilágítás éves számlája

ugytudjuk.hu 2021-01-15 11:44:00
Lassan 2 éves, hogy lecserélték a régi lámpafejeket LED-es technikára. Az oké, hogy olcsóbb, de fényesebb is? Szavazzuk meg!

Talán még mindenki emlékszik az Elios-ügy néven elhíresült, nagy port kavart fideszes korrupciógyanús ügyre. Évekkel korábban több városban is elvégezték a közvilágítás korszerűsítését, és LED-alapú utcai lámpákat szereltek fel a régiek helyére. A cseréket a legtöbb esetben ugyanaz a cég végezte.

Az Elios sztoriban Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak voltak érdekeltségei.

A lakosság azonban országszerte azt érzékelte, hogy a projekt végén az utcák jóval sötétebbek, így kevésbé biztonságosak lettek, mint előtte.

A korszerűsítés jelentős EU-támogatással történt. Magyarországgal szemben több ügyben felmerült a gyanú, hogy a pénzeket a Fidesz nem megfelelően használja fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatokat indított, köztük 35 közvilágítási projektet is megnéztek.

Az OLAF által vizsgált 35 pályázatból 17-nél úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál. Az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint a pályázatokat nem a piaci körülményekre vagy ajánlatokra hivatkozva írták meg, hanem pont fordítva.

Minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.

Szombathelyen ebben az időszakban szintén fideszes volt a városvezetés, ezért itt is belevágtak a lámpacserékbe.

Nálunk viszont egy kis csavarral a K&H Bank nyerte el a szombathelyi közvilágítás cseréjére kiírt pályázatot, ami nem uniós pénzhez kötődött, hanem a város költségvetési pénzéből igénybevehető hitelkonstrukció volt. Itt több, mint 1 milliárd forintról volt szó, és ebben az időszakban a közbeszerzési bíráló bizottságban nem volt ellenzéki kontroll és rálátás sem, miért és mennyit fizet ki a Szombathely.

Közben országosan kiderült, hogy hiába ígérte a közvilágításra fordított kiadások jelentős csökkenését a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios, mégsem sikerült a LED-lámpákkal annyi pénzt megtakarítaniuk a régi lámpatesteket lecserélő önkormányzatoknak, mint megígérték. Ugyan valóban csökkentek a közvilágításra fordított kiadások a településeken, ám az nem az Elios által telepített technológiának, hanem a villamosenergia árának 38 százalékos korábbi mérséklésének volt köszönhető. A botrányok miatt egyébként Szombathelyen a K&H Bank alvállalkozójaként kilépett az együttműködésből az Elios, de helyére a sok milliárdos botrányban is nevesített többi cég lépett be.

A szombathelyi közvilágítás cseréje végül 2019-ben elkezdődött, és ekkor derült ki, hogy több helyen sokkal sötétebb lett, mint előtteEnnek rendkívül egyszerű oka van, mivel a hagyományos izzók körben, minden irányban világítanak, a LED-es fényforrások azonban csak egy irányba. Így ha túl távol vannak az oszlopok, akkor azok között sötétségbe borul a járda vagy útszakasz. A megkezdett munka leállítását anno az Éljen Szombathely Egyesület is kérte az akkori városvezetéstől.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A választási kampány évében mindkét politikai oldal rengeteget posztolt a kérdéssel kapcsolatban, és arról is készültek videók, hogy hol, mennyire van sötét.

Közben országosan kvázi elismerte a gigantikus csalást a Fidesz, és inkább visszafizette az EU-nak a milliárdokat a magyar közpénzből, csak ne kezdjenek el vizsgálódni a kérdésben.

13 milliárd forintunk bánta az egész mutyit.

"Természetesen" idehaza semmilyen valós vizsgálat nem indult az ügyben.

De vissza Szombathelyre. Ahogy korábban is említettük, anno a Fidesz azt ígérte, hogy a LED-es fényforrások kisebb áramfogyásztásával megtakarított pénből kitermelhető az a 12 éves hitel, amelyből az egészet finanszíroztuk.

A Polgármesteri Hivatal válaszából pedig kiderül, hogy valóban, hiszen

Kevesebb az éves költség. A korábbi havonkénti 20,8 millió Ft összegű számlák helyett most 7,7 millió Ft összegű számlák keletkeznek, így az éves megtakarítás 157 millió Ft összege fedezetet nyújt a lízing szerződés tőke törlesztésére, mind az 1 havi BUBOR-hoz igazított kamatfizetésre. Az önkormányzat a projekt elindításakor 12 éves megtérülést várt el a közbeszerzési eljárás nyertesétől. A jelenlegi kamatszintet és áramdíjat feltételezve megállapítható, hogy megtérülhet a fejlesztés a futamidő végéig.

Ugyanakkor az is igaz, hogy szerencsére a villamosenergia árában a piacon a közelmúltban 38 százalékos csökkenése volt tapasztalható.

A meghibásodások számáról is kérdeztük a hivatalt, és szerencsére a vadonatúj eszközökkel ezidáig nem volt kirívóan nagy gond.

A korszerű LED-es technológiájú lámpatest rendszer megbízhatóbban működik, a meghibásodások jelentősen csökkentek. A korábbi (2020. március) tájékoztatónk óta eltelt időszakban lakossági panasz nem érkezett.

Azaz költségek pipa, karbantartás pipa. A fényerősségről viszont most olvasóinkat kérdezzük:

Szavazás

Jobb lett a közvilágítás az elmúlt két évben az előzőekhez képest?

Szólj hozzá!

Egy nap alatt három embercsempészt és 11 határsértőt fogtak a rendőrök Vas megyében

Szombathelyen egy szerb és két osztrák ember próbált embereket csempészni.

Az MSZP körmendi szervezete rákérdezett Szijjártó Péternél, hogy a környező országokban lesznek-e az oltás igazolásáról szóló szabályozások

A lengyel kormány már meglépte, hogy csak olyan embereket enged be az országba, akiket az európai gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak be.

Hende Csaba megint kettős játékot játszik

Ezúttal a szemét van porondon.

A győri DK nem támogatja a 2021-es városi költségvetést

Erről a párt helyi elnöke, Glázer Tímea önkormányzati képviselő posztolt.

Orbán Viktor: Versenyt futunk az idővel

"Csupa rossz hírem van" - mondta a kormányfő a csütörtöki bejelentkezésében.

Szombathely több pontján is időszakos áramszünet lesz holnap

Reggel nyolc és délután négy óra között kell hanyagolni az áramot.

Müller Cecília: Vegyék fel a telefont!

Az országos tisztifőorvos szerint ha mindenkit elérnek, aki már beregisztrált az oltásra, akkor húsvétra végeznek is a listán lévőkkel.

Az uniós bíróság elkaszálta a Stop Sorost

Jogsértő a menedékkérők számára történő segítségnyújtás bűncselekménynek minősítése Magyarországon Atanasziosz Rantosz főtanácsnok szerint.

Kazán mellett tárolt tüzelőfa kapott lángra Szombathelyen

Két locsolóval esett neki a tulaj a tűznek a Szatmár utcában.

Már Győrben is egészségtelen a levegő minősége

Egyre rosszabb a helyzet az országban.

Ez a férfi mobilt lopott egy szombathelyi áruházból, felismeri valaki?

A rendőrök a lakosság segítségét kérik a tolvaj azonosításában.

Rangadót nyert az SZKKA ifi csapata Győrben

A szombathelyiek így egy pontra felzárkóztak az éllovas győriek mögé.

Ismeretlen okból lezárták a győri Olimpiai Sportpark teniszpályáit

Technikai okokból péntekig nem lehet ütögetni.

Izraeltől kaptunk Moderna-vakcinát, miközben az uniós keretnek csak a felét hívtuk le

Nem klappol annyira a kormány retorikája az EU-s vakcinabeszerzésekről.

van még itt cikk a témában: