Szemünk előtt zajlik a kerékpáros forradalom

Bazsó Bálint 2021-01-12 08:35:00
A fővárosban még sohasem mértek ilyen sok biciklist, mint idén, ráadásul télen sem hagyott alább a lendület. Kösz, koronavírus!

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. Soha nem mértek ennyi embert, 2020-ban összesen 2 millió 771 ezer 710 kerékpározót számoltak ezeken az útvonalakon. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő eredmény – derül ki a Magyar Kerékpárosklub által kiadott adatokból

Olyannyira felfutott a kerékpározás a fővárosban, hogy még télen is többen kerékpároztak, mint egy évvel korábban: az adatok szerint  a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek. 

Eszerint arányaiban decemberben nőtt legjobban a biciklis forgalom az előző év azonos hónapjához képest, helyenként 29% és 95% közti emelkedést produkálva.

Így adta vissza a járvány a gyalogosoknak és a bringásoknak a világ városait

Bár legtöbbször csak a budapesti nagykörút bringasávjáról esett szó itthon, a helyzet az, hogy a járvány alatt nem csak Magyarországon, de szerte a világon tért hódított a kerékpározás, amire az önkormányzatok a legtöbb helyen úgy reagáltak, hogy először időlegesen, a legtöbb helyen pedig már permanensen gyalogos- és kerékpárosbaráttá tettek számos utcát az autók és a parkolóhelyek rovására - derül ki a Guardian összefoglalójából.

Továbbra is a budai rakparti bicikliút a legnépszerűbb útvonal, ahol 2020-ban számoltak először 1 milliónál több kerékpározót. A növekedés nyertese 2019-hez képest viszont a Csepelre vezető Weiss Manfréd út kerékpárútja. Ez utóbbi azonban nemcsak a koronavírus számlájára írható: Az Atlétikai Stadion közúti kapcsolatának kiépítése miatt ugyanis a csepeli HÉV vonalat is leállították. A munkálatok viszont csúsznak, ezzel pedig a városrész kiemelkedően fontos kötöttpályás kapcsolatát használók kénytelenek átszállni és pótlóbuszozni. Ez természetesen azzal járt – ahogyan a 3-as metró felújításával is – hogy sokan kerülve a zsúfolt(tá tett) tömegközlekedést, inkább kerékpárra ülnek.

A Kerékpárosklub szerint a növekedést ezek mellett az is okozhatta, hogy sokan ismerhették fel: a kerékpáron elkerülhetők a dugók és parkolóhelyeket sem kell keresni.

Sokakat a Kerékpárosklub javaslatára kialakított új kerékpársávok és a rakparti korzó ültethetett biciklire.

"Ezt bizonyítja reprezentatív kutatásunk, mely szerint a budapestiek többsége szívesen kerékpározik, ha ezt kijelölt biciklisávok, utak teszik vonzóbbá"

– írják a lapunkhoz eljuttatott közleményükben, egyben kiemelték: az adatok nagy lakossági igényt mutatnak a kerékpározás iránt, ezért szerintük érdemes lenne folytatni a kerékpársávok fejlesztését, mert így olcsón és gyorsan lehet egészségesebb környezetet teremteni.

Így mérik a forgalmat

Budapesten jelenleg öt helyen mérik a kerékpáros forgalmat: a Bem rakparton, az Árpád hídnál, a Múzeum körúton, a Hungária körúton, valamint a már említett Weiss Manfréd úton, de ezeken kívül a főváros útfenntartó cége, a Budapest Közút is üzemeltet számlálókat.

Ugyanakkor a növekedés nem a koronavírussal indult: már januárban is 28 százalékkal több kerékpározót mért az öt darab BKK-s számláló, mint 2019 januárjában.

A közlekedési forma jellegéből fakadóan erősen függ az időjárástól: így az esős és hűvös 2020-as október esetében csökkenést mértek 2019-hez képest, ám a többi hónapban minden hónapban nőtt az össz kerékpáros forgalom - írják.

A legnagyobb növekedést decemberben mérték, mintegy 61 százalékkal többen tekertek az év utolsó hónapjában 2019-hez képest – írják a közleményükben. 

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.