Baljós árnyak az Utazás Kiállítás felett – de mint tudjuk, hajózni muszáj!

Farkas Bazsi 2020-03-01 09:33:00
Az állam kiszállt a patinás Utazás Kiállítás mögül, de így is elég érdekes dolog látható évről évre.

Nem most volt 1977, amikor először nyitották meg az Utazás nemzetközi szakkiállítást és vásárt a fővárosi Kőbánya vásárközpontban.  A mostani a 43. a sorban és még mindig fut a szekér. Pontosabban döcög: az internetes világ berobbanása mellett más gondok is előjöttek. Ráadásul most még a koronavírusos ág is húzta a szervezőket.

Utóbbit letudták néhány jó tanáccsal és a kellő helyeken kitett kézfertőtlenítőkkel. De aki jegyet váltott... letöltött és nyomtatott magának a csütörtökön nyílt és vasárnap záruló eseményre, annak a világát úgyis más kötötte le. Mondjuk a szomorú látvány, miszerint az A pavilonban évről évre összébb szorul-szűkül a mezőny. Ha nem lett volna idén Interreg program, vagyis uniós pályázati támogatás, akkor végképp értelmét veszítette volna a kiállítás.

Az is feltűnt, hogy a magyar kiállító városok szinte mindegyike ellenzéki vezetésű, de olyan, a belföldi turizmusban meghatározó települések, mint például Győr, hiányoztak a palettáról.

Ne kerteljünk: állam bácsi és az ő turisztikája nagy ívben kivonult erről a rendezvényről. Nem most kezdődött ez a folyamat. Akkor, amikor politikai szinteken eldöntötték, hogy minden más mellett a hazai turizmusnak is új utakat szabnak. Eddig sokan mondták, mit kellene tenni és a kollektív ötletekből mindig kijött valami jobb. Mostanság pedig kevesek mondják meg, mire lesz pénz. Ezzel aztán a helyi, az Utazás kiállításra oly sok éven át jellemző tétek is elvesztek. Aztán kijön, ami kijön. Még szerencse, hogy több külföldi ország úgy döntött úgy, hogy kiállít. Ezzel picit színesebb lett a kőbányai világ.

Ami egyébként nagyon kezd megváltozni. A szomszédos lóversenypályát és épületeit elbontották, a vásárváros területén pedig hatalmas beruházás vette kezdetét. Daruk, cement, beton, ömlik a pénz az alapokba, újabb milliárdok. Még jó, hogy bent, a szombathelyi standon most nem ezen kell filózni, hanem a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján, amit Grünwald Stefánia ügyvezető vezet fel. A szép számmal demonstráló sajtó elsősorban a Veloregió programra kíváncsi.

Az Interreg-program keretében megvalósuló vállalkozás a Bécs térségéből induló, Vas megyét is érintő és Burgenlandban tovább futó kerékpáros turizmust mutatja be. Főleg a németek kedvelik ezt a módit, de egyre több magyar is. Vas megye pedig élen jár az innovációban és ezt méltányolják a partnerek, közte az osztrákok.  Megtudhattuk, hogy egészen mást jelent egy németnek a kerékpározás, mint egy magyarnak. Viccesen: előbbi olcsó kocsival és drága bringával érkezik, míg a magyar drága autóval és elnyűtt kétkerekűvel. Az osztrák pedig jó autóval és jó bicajjal.

Egy biztos, a kerékpározás felrázhatja az alvó térségeket is. Márpedig Vas megyére ráfér az erősebb tekerés.

De nyilvánvaló, hogy az olyan fő események, mint a karnevál, kiemelt támogatást érdemelnek. Ezért is kap idén a rendezvény az önkormányzattól több mint 20 millió forintos támogatást a meglévő összeg mellé. Azt is hallhattuk, hogy jószerivel már csak uniós pályázatok vannak, ha ez is eltűnik, akkor „nem tudni mi lesz".

Hivatalosan 40 ország állított ki a 43. Utazáson, de legtöbbjük szerényen, kis pavilonban, szórólap szinten. Az osztrák régiók jelen vannak, kellemes meglepetés Marokkó a pazar prospektusaival. Málta, Olaszország, Vietnam szintén jelen, de az olyan nagyágyúk, mint az uniós németek, franciák, angolok felszívódtak. Persze, az internet betörése óta már nem ezen a placcon köttetnek üzletek, nem itt dőlnek el a nyári turisztikai trendek (sok évig volt így).

Mégis kár lenne sutba dobni ezt a patinás intézményt. Már csak a személyessége miatt is. Az sem baj, ha a szakma még megmaradt jelesei egy pohár bor mellett vitatják meg dolgaikat. Bizonyára az is szóba kerül ilyenkor, hogy miként lehet túlélni ezt a központosított világot.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.