Forrás: egészségtér.hu

Adómentes házi pálinka? Úgy tűnik van rá igény

Székely Zoárd
2020. január 20. hétfő, 18:32
Tavaly 30%-al többen készítettek otthon legális körülmények között gyümölcspárlatot, mint az azt megelőző évben.

Aranykorát éli a házi pálinka: az otthoni (legális) párlatfőzésről 2015 óta készítenek statisztikát, ennek alapján kiderült, hogy az elmúlt években összesen 26 ezer főzőberendezést vásároltak, a készülékek tulajdonosai pedig tavaly a korábbinál harminc százalékkal többet, összesen 151 ezer liter pálinkát állítottak elő otthonukban.

 

Tállai András nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a 2019-es adatokról, eszerint tavaly legalább 2200 főzőberendezést és 151401 párlatadójegyet vásároltak országszerte. A legtöbb üstöt tavaly Budapesten jelentették be, ott 196-an is belevágtak az alkoholgyártásba, de Veszprémben, Borsodban és Zalában is magasak a számok. A legkevesebb legális pálinkát Vas, Tolna és Komárom-Esztergom megyében készítik.

 

A hétszáz forintos párlatadójegyekből tavaly 105 millió forintot zsebelt be az állam, ezt az adójegyet szeretnék most megszüntetni, mert Tállai szerint „a mai időkben szó szerint létkérdésnek számít, hogy egy-egy nép megtartsa, megtarthassa régi szokásait és hagyományait", ezért mindenkinek joga van ingyen pálinkát gyártani.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás