Komoly változásokat hoz 2020

ugytudjuk.hu 2019-12-30 15:21:00
Béremelés, családvédelmi program, nyugdíjkorhatár - több jogszabály is változik 2020. január elsején.

1. Újra nőnek a fizetések
 

2020-ban várhatóan nyolc-nyolc százalékkal emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege a 2018 végén kötött egyez­ség értelmében. Ez azt jelenti, hogy jövőre a minimálbér összege bruttó 160 920 ezer forintra (ennek nettója - családi adókedvezmény nélkül számolva - 107 ezer forint), míg a középfokú végzettséghez kötött bérminimum bruttó 210,6 ezer forintra nőhet.
 

2. Nagycsaládosoknak adómentesség
 

Négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a jövőben - a családvédelmi akcióterv keretében - a munkaviszonyból vagy más hasonló, nem önálló tevékenységből származó jövedelem után a jövőben nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetni (járulékokat azonban továbbra is igen). A kedvezmény a vér szerinti, az örökbe fogadott, valamint a már felnőtt gyermek után is jár. A családi kedvezményt ebben az esetben az anya a munkavállalói járulékából vagy az apával megosztva érvényesítheti. A pénzügyi tárca számításai szerint az anyák szja-mentességével jövőre nagyjából 40 ezer nő élhet, együttesen 20 milliárd forint körüli összeg maradhat náluk - írja a Napi.hu.
 

3. Korhatáremelés a nyugdíjasoknál
 

2020-ban immár 64,5 év lesz a korhatár (a folyamat a 65 év eléréséig tart 2020-ban) - azaz most majd az 1956 első félévében születettek mehetnek nyugdíjba. Bár továbbra is 28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum, az általános nyugdíjemelés 2,8 százalék lett - a költségvetési törvény alapján. Így januártól 3800 forinttal, körülbelül havi 138 ezer forintra nő az átlagnyugdíj.
 

4. Változik a benzin összetétele
 

Ahogy korábban is írtuk, Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. Az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában nem lehet majd változást érezni, több uniós országban is megtörtént a váltás és nem okozott műszaki problémát.
 

5. Újra árat emel a Magyar Posta
 

Változnak a levélfeladási díjak 2020. január 1-től: a 30 grammos közönséges levél ára nő, míg az 50 grammosé csökken. Az új ár belföldi 50 gramm tömeghatár alatt közönséges leveleknél 135 forint lesz, a belföldi elsőbbségi levél díja pedig 185 forintra változik. Az 500 grammos tömeghatárú levelek elsőbbségi kézbesítése 515 forint, a nem elsőbbségieké 390 forint lesz. A 2 kilogrammig terjedő elsőbbségi levelek ára 1490 forintba, a nem elsőbbségiek díja 1185 forint lesz.
 

6. Drágul a cigi és a lottó
 

A jelenlegi kilónként 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik a dohány jövedéki adója: így 2020. január 1. és június 30-a között 20 100 forint, július 1-jétől december végéig 20 700 forint, 2021. január 1-jét követően pedig 21 480 forint lesz. 

Az év utolsó napjaiban és az új év első napján a jelenlegi 250 forinttól 300 forintra ugrik a legnépszerűbb hazai lottójátékok, az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára - jelentette be a Szerencsejáték Zrt. Eszerint december 28-tól az ötös lottó, december 29-től a hatos lottó, 2020. január 1-jén pedig a skandináv lottó ára emelkedik. Legutóbb 2016 novemberében változott a lottójátékok ára. Némi vigasz, hogy a nyereményalap is dinamikusabban nő, így még nagyobb főnyeremények várják a játékosokat.
 

7. Januártól már nem váltható be az Erzsébet-utalvány
 

Aki december végéig nem használja fel az Erzsébet-utalvány bármilyen formáját, annak elvész a pénze. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. ugyanis 2020. január 1-jétől már csak a beváltott utalványok elszámolásával foglalkozik. A jelenleg forgalomban lévő, valamennyi érvényes, papíralapú vagy elektronikus Erzsébet-utalványt a mintegy 60 ezer elfogadóhelyen az utalványbirtokosok legkésőbb 2019. december 31-ig használhatják fel.
 

8. Bankjegycsere: a régi tízezer forintos utolsó napjai
 

2019. december 31-ig lehet bárhol fizetni a régi tízezres bankjegyekkel. Viszont annak sem kell aggódnia, akinél jövő január után is marad a régi címletből, mivel a posták és bankok még 3 évig, a MNB pedig 2039.december 31-ig váltja át azonos címletű fizetőeszközre.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.