Csütörtökön áll nyilvánosság elé Borkai: megalakul a győri közgyűlés

Pintér Bence
2019. november 4. hétfő, 18:35
Csütörtökön tartja alakuló ülését a győri közgyűlés – ez lesz az első alkalom, hogy a botrányba keveredett győri polgármester megjelenik a nyilvánosság előtt.
November hetedikén csütörtökön, délután háromkor alakul meg a győri közgyűlés

 

– derült ki a szocialista önkormányzati képviselő, Pollreisz Balázs posztjából.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a csütörtöki lesz az első alkalom, amikor Borkai Zsolt a nyilvánosság előtt megjelenik, miután sem az október 23-i ünnepségen, sem a képviselők megbízólevelének átadásán nem vett részt, saját megbízólevelét szűk körben vette át a baráti sajtó kamerái előtt.

 

A közgyűlés ülésén mindenképpen meg kell jelennie a kampány utolsó heteiben szex- és korrupciós botrányba keveredő, szűk többséggel mégis újraválasztott polgármesternek, hiszen esküt fog tenni a többi képviselővel együtt. Ezután alpolgármestereket választanak, illetve megállapítják a polgármester és az alpolgármesterek bérét, illetve bejelentik a frakciók megalakulását.

 

Kérdés, hogy a Fideszen kívül lesz-e valakinek frakciója, tekintve, hogy egy frakcióhoz három képvelő kell azonos jelölőszervezettől. A civilekről már itt szót ejtettünk, az ellenzéki képviselők pedig ugyan négyen jutottak be – hárman a közös listáról, Bárány István pedig egyéniben –, de a jobbikos Fodor Roland még a választás előtt kilépett az összefogásból (de a kompenzációs listáról nem), és kérdés, hogy az eddig független Bárány István beül-e közös frakcióba Pollreisz Balázzsal (MSZP) és Glázer Tímeával (DK).

 

Mindeközben nyomoz a rendőrség a győri választás miatt

 

Bár az újraszámlálás után győri polgármesterválasztás eredménye jogerőre emelkedett, a választás ügyében a rendőrség nyomoz – írja a 24.hu. Arról az esetről van szó, ami még szeptemberben történt, amikor Juhász István szocialista képviselőt nem akarták beengedni a választási bizottság állítólagos ülésére.

 

Közben az ellenzéki pártokat képviselő Litresits András ügyvéd, illetve Czeglédy Csaba szombathelyi politikus az Alkotmánybírtósághoz fordult azért, mivel a jegyző hibája miatt a polgármesterekre leadott szavazatok újraszámlálása idején nem volt olyan hivatalos dokumentum, amely alapján kétséget kizáróan össze lehetett volna hasonlítani, hogy a város egyes választókerületeibe pontosan annyi szavazólapot hoztak vissza, mint amennyit kivittek.

 

A lépés visszaélésre adott lehetőséget, Litresitsék szerint Csörgits Lajos, aljegyző objektíve ellehetetlenítve a korrekt újraszámlálás lehetőségét azzal, hogy számos választási iratot már 2019 októberében megsemmisített.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás