Mire készülnek a közgyűlésben a győri civilek?

Pintér Bence 2019-10-30 16:20:00
Alapítanak-e frakciót a közgyűlésbe bejutó civilek? Milyen ügyeket akarnak először bevinni a városházára? Elindulnának-e a polgármesterválasztáson, ha Borkai lemondana? Utánajártunk!

Az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte Győrben, a közgyűlés képe mégis alaposan megváltozott. A többségben lévő fideszes képviselők, illetve az eddig is függetlenként, vagy ellenzékiként tevékenykedő képviselők mellett két új civil szervezet jelöltjei is bejutottak a testületbe:

a Civilek Győrért nevű szervezetet Kovács László és Harasztovics István, az Összefogás Győrértet Balla Jenő képviseli majd.

A civilek a kompenzációs listáról jutottak be, és szerepük nem kis vitát váltott ki Győrben, hiszen az ellenzék szerint rajtuk úszott el az összefogás polgármesterjelöltjének, Glázer Tímeának a győzelme. Ahogy azt ebben az elemzésben megállapítottuk, ez valószínűleg nem pont így volt, mindenesetre okkal feltételezhető, hogy az összefogásból utolsó pillanatban kilépő helyi Jobbik a Civilek Győrért nevű szervezettel játszott össze.

Nagy kérdés, hogy milyen frakciók alakulhatnak most a képviselőtestületben, hiszen a jelenlegi szabályzat szerint ehhez legalább három képviselő kell, akiket ugyanaz a jelölőszervezet indított. Ez azt jelenti, hogy a két civil szervezet önmagában nem tud frakciót alakítani, de ellenzéki frakció létrehozására is például csak akkor van lehetőség, ha az eddig független, de most ellenzéki színekben bejutó Bárány István képviselő is csatlakozik a DK-s Glázer Tímeához és az MSZP-s Pollreisz Balázshoz.

De mire készülnek most a civil képviselők? Milyen ügyeket fognak képviselni, kikkel fognának össze, és elindulnának-e a polgármesterválasztáson, ha Borkai Zsolt lemondana? Megkérdeztük!

Civilek Győrért: a programunkat fogjuk képviselni

Kovács László, a Civilek Győrért képviselője az Ugytudjuknak elmondta: nem készülnek frakcióalakításra a testületben, erre nincs is lehetőségük, mivel csak ketten vannak. Nem terveznek szoros együttműködést az ellenzéki összefogás képviselőivel, illetve a másik civil képviselővel, de az ellenzék listájáról bejutó (bár azt ugye az utolsó pillanatban eláruló) Fodor Rolanddal sem fognak frakciót alapítani, hiszen erre gyakorlati lehetőség sincs.

Céljuk az, hogy minél többet megvalósítsanak a programjukból, tehát ügyek mentén kívánnak együttműködni másokkal a testületben.

A Civilek Győrért programját itt lehet elolvasni, Kovács most kérdésünkre azt emelte ki, hogy első körben a tömegközlekedés és a közlekedés helyzetének rendezése, a város zöldítése, ezen belül a kerékpárosbarát város kialakítása a prioritás. A buszok helyzetét hosszú távon továbbra is a tömegközlekedés szervezésének önkormányzati kézbe helyezésével oldanák meg.

Kovács arra a kérdésünkre, hogy Borkai esetleges lemondása esetén indulna-e a választáson, megismételte, amit korábban többször is elmondott: pártpolitikai ügyekkel, főleg olyanokkal, ami csak kárt okoz a városnak, nem szeretne foglalkozni, a választásról pedig egyelőre nincs szó, a kérdésre tehát nem tud érdemben válaszolni.

Balla Jenő: Mindenkit képviselni fogok!

Az Összefogás Győrért képviselőjét is felhívtuk, hogy a terveiről faggassuk. Balla Jenő lapunknak elmondta: frakciót alapítani egyedül nyilván nem tud, és nem tervez szoros együttműködést a többi képviselővel. Balla

azt ígéri, hogy ott lesz, figyelni fog, és minden ügyet igyekszik majd a győriek elé tárni – mint elmondta, őt nem érdekli mi van Budapesten, őt nem érdekli a pártpolitika, csak a város érdeke.

Elmondta az egy darab szavazatával talán érdemben nem fogja tudni befolyásolni a döntéseket, de igyekszik majd mindennek utánajárni, tovább szervezni a városi civil képviseleteket: most éppen a Vásárcsarnok ügyében dolgozik ilyesmin.

A frakcióalapítás ügyében annyit azért elmondott: nem bánná, ha módosítanának a szabályokon úgy, hogy akár két, eltérő jelölőszervezet által bejuttatott képviselő is alapíthatna frakciót, hiszen jelen állás szerint úgy néz ki, hogy Győrben csak fideszes frakció lesz.

Neki is feltettük a kérdést, hogy egy esetleges új polgármesterválasztáson indulna-e, de Balla azt mondta: nem kíván magának még egy kampányt, csak akkor indulna, ha valóban esélyesnek érezné magát, és meglennének a kampány anyagi feltételei. Ezt pedig majd csak akkor látja, ha aktuális lesz a kérdés.

Szólj hozzá!

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.

A MÁV applikációban átmetileg nem lehet jegyet váltani

A szokottnál tovább, akár 20-30 percig is eltarthat, amíg a jegy megérkezik a vásárlóhoz.

Halász Bence olyan eredményt szeretne a hazai vb-n, amire minden magyar büszke lehet

A szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője térde is egyre jobb állapotban van.

Szigorúan ellenőrzi a szombathelyi közterület-felügyelet a Brenner-villa melletti parkolókat

Van, ahol szabályosan lehet parkoló, van ahol tilos. Zöldterületen hagyott autóért akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhatnak.

Facebook-poszt miatt tört ki a cicaharc Borsi Róbert és Balla Jenő között

A keddi közgyűlésen Borsi fegyelmi eljárás megindításával fenyegette a független képviselőt: plágium miatt.

LMP: az akkumulátorgyárak sem mehetnek szembe az emberek érdekeivel

Keresztes László Lóránt résztvevő iparági befektetőkhöz szólva kijelentette: végleg elveszítik az emberek bizalmát, ha nem jelennek meg egy közmeghallgatáson.

Veszélybe került a kőszegi Kálvária templom felújítása

Szinte beszerezhetetlen alapanyagot loptak el a helyszínről.