Mire készülnek a közgyűlésben a győri civilek?

Pintér Bence 2019-10-30 16:20:00
Alapítanak-e frakciót a közgyűlésbe bejutó civilek? Milyen ügyeket akarnak először bevinni a városházára? Elindulnának-e a polgármesterválasztáson, ha Borkai lemondana? Utánajártunk!

Az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte Győrben, a közgyűlés képe mégis alaposan megváltozott. A többségben lévő fideszes képviselők, illetve az eddig is függetlenként, vagy ellenzékiként tevékenykedő képviselők mellett két új civil szervezet jelöltjei is bejutottak a testületbe:

a Civilek Győrért nevű szervezetet Kovács László és Harasztovics István, az Összefogás Győrértet Balla Jenő képviseli majd.

A civilek a kompenzációs listáról jutottak be, és szerepük nem kis vitát váltott ki Győrben, hiszen az ellenzék szerint rajtuk úszott el az összefogás polgármesterjelöltjének, Glázer Tímeának a győzelme. Ahogy azt ebben az elemzésben megállapítottuk, ez valószínűleg nem pont így volt, mindenesetre okkal feltételezhető, hogy az összefogásból utolsó pillanatban kilépő helyi Jobbik a Civilek Győrért nevű szervezettel játszott össze.

Nagy kérdés, hogy milyen frakciók alakulhatnak most a képviselőtestületben, hiszen a jelenlegi szabályzat szerint ehhez legalább három képviselő kell, akiket ugyanaz a jelölőszervezet indított. Ez azt jelenti, hogy a két civil szervezet önmagában nem tud frakciót alakítani, de ellenzéki frakció létrehozására is például csak akkor van lehetőség, ha az eddig független, de most ellenzéki színekben bejutó Bárány István képviselő is csatlakozik a DK-s Glázer Tímeához és az MSZP-s Pollreisz Balázshoz.

De mire készülnek most a civil képviselők? Milyen ügyeket fognak képviselni, kikkel fognának össze, és elindulnának-e a polgármesterválasztáson, ha Borkai Zsolt lemondana? Megkérdeztük!

Civilek Győrért: a programunkat fogjuk képviselni

Kovács László, a Civilek Győrért képviselője az Ugytudjuknak elmondta: nem készülnek frakcióalakításra a testületben, erre nincs is lehetőségük, mivel csak ketten vannak. Nem terveznek szoros együttműködést az ellenzéki összefogás képviselőivel, illetve a másik civil képviselővel, de az ellenzék listájáról bejutó (bár azt ugye az utolsó pillanatban eláruló) Fodor Rolanddal sem fognak frakciót alapítani, hiszen erre gyakorlati lehetőség sincs.

Céljuk az, hogy minél többet megvalósítsanak a programjukból, tehát ügyek mentén kívánnak együttműködni másokkal a testületben.

A Civilek Győrért programját itt lehet elolvasni, Kovács most kérdésünkre azt emelte ki, hogy első körben a tömegközlekedés és a közlekedés helyzetének rendezése, a város zöldítése, ezen belül a kerékpárosbarát város kialakítása a prioritás. A buszok helyzetét hosszú távon továbbra is a tömegközlekedés szervezésének önkormányzati kézbe helyezésével oldanák meg.

Kovács arra a kérdésünkre, hogy Borkai esetleges lemondása esetén indulna-e a választáson, megismételte, amit korábban többször is elmondott: pártpolitikai ügyekkel, főleg olyanokkal, ami csak kárt okoz a városnak, nem szeretne foglalkozni, a választásról pedig egyelőre nincs szó, a kérdésre tehát nem tud érdemben válaszolni.

Balla Jenő: Mindenkit képviselni fogok!

Az Összefogás Győrért képviselőjét is felhívtuk, hogy a terveiről faggassuk. Balla Jenő lapunknak elmondta: frakciót alapítani egyedül nyilván nem tud, és nem tervez szoros együttműködést a többi képviselővel. Balla

azt ígéri, hogy ott lesz, figyelni fog, és minden ügyet igyekszik majd a győriek elé tárni – mint elmondta, őt nem érdekli mi van Budapesten, őt nem érdekli a pártpolitika, csak a város érdeke.

Elmondta az egy darab szavazatával talán érdemben nem fogja tudni befolyásolni a döntéseket, de igyekszik majd mindennek utánajárni, tovább szervezni a városi civil képviseleteket: most éppen a Vásárcsarnok ügyében dolgozik ilyesmin.

A frakcióalapítás ügyében annyit azért elmondott: nem bánná, ha módosítanának a szabályokon úgy, hogy akár két, eltérő jelölőszervezet által bejuttatott képviselő is alapíthatna frakciót, hiszen jelen állás szerint úgy néz ki, hogy Győrben csak fideszes frakció lesz.

Neki is feltettük a kérdést, hogy egy esetleges új polgármesterválasztáson indulna-e, de Balla azt mondta: nem kíván magának még egy kampányt, csak akkor indulna, ha valóban esélyesnek érezné magát, és meglennének a kampány anyagi feltételei. Ezt pedig majd csak akkor látja, ha aktuális lesz a kérdés.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában:

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Nem medence, hanem „spray park” lesz a Cziráky-medence helyén Győrben

Közben már épül a „berlini fal” a 21,3 milliárd forintból vízi élményparkká újuló győri strandon.

Megszavazták Győr születésnapi tortáit

Mind hagyományos, mind mentes kategóriában a Habos-édesek és kávé alkotásai nyertek.