Mire készülnek a közgyűlésben a győri civilek?

Pintér Bence 2019-10-30 16:20:00
Alapítanak-e frakciót a közgyűlésbe bejutó civilek? Milyen ügyeket akarnak először bevinni a városházára? Elindulnának-e a polgármesterválasztáson, ha Borkai lemondana? Utánajártunk!

Az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte Győrben, a közgyűlés képe mégis alaposan megváltozott. A többségben lévő fideszes képviselők, illetve az eddig is függetlenként, vagy ellenzékiként tevékenykedő képviselők mellett két új civil szervezet jelöltjei is bejutottak a testületbe:

a Civilek Győrért nevű szervezetet Kovács László és Harasztovics István, az Összefogás Győrértet Balla Jenő képviseli majd.

A civilek a kompenzációs listáról jutottak be, és szerepük nem kis vitát váltott ki Győrben, hiszen az ellenzék szerint rajtuk úszott el az összefogás polgármesterjelöltjének, Glázer Tímeának a győzelme. Ahogy azt ebben az elemzésben megállapítottuk, ez valószínűleg nem pont így volt, mindenesetre okkal feltételezhető, hogy az összefogásból utolsó pillanatban kilépő helyi Jobbik a Civilek Győrért nevű szervezettel játszott össze.

Nagy kérdés, hogy milyen frakciók alakulhatnak most a képviselőtestületben, hiszen a jelenlegi szabályzat szerint ehhez legalább három képviselő kell, akiket ugyanaz a jelölőszervezet indított. Ez azt jelenti, hogy a két civil szervezet önmagában nem tud frakciót alakítani, de ellenzéki frakció létrehozására is például csak akkor van lehetőség, ha az eddig független, de most ellenzéki színekben bejutó Bárány István képviselő is csatlakozik a DK-s Glázer Tímeához és az MSZP-s Pollreisz Balázshoz.

De mire készülnek most a civil képviselők? Milyen ügyeket fognak képviselni, kikkel fognának össze, és elindulnának-e a polgármesterválasztáson, ha Borkai Zsolt lemondana? Megkérdeztük!

Civilek Győrért: a programunkat fogjuk képviselni

Kovács László, a Civilek Győrért képviselője az Ugytudjuknak elmondta: nem készülnek frakcióalakításra a testületben, erre nincs is lehetőségük, mivel csak ketten vannak. Nem terveznek szoros együttműködést az ellenzéki összefogás képviselőivel, illetve a másik civil képviselővel, de az ellenzék listájáról bejutó (bár azt ugye az utolsó pillanatban eláruló) Fodor Rolanddal sem fognak frakciót alapítani, hiszen erre gyakorlati lehetőség sincs.

Céljuk az, hogy minél többet megvalósítsanak a programjukból, tehát ügyek mentén kívánnak együttműködni másokkal a testületben.

A Civilek Győrért programját itt lehet elolvasni, Kovács most kérdésünkre azt emelte ki, hogy első körben a tömegközlekedés és a közlekedés helyzetének rendezése, a város zöldítése, ezen belül a kerékpárosbarát város kialakítása a prioritás. A buszok helyzetét hosszú távon továbbra is a tömegközlekedés szervezésének önkormányzati kézbe helyezésével oldanák meg.

Kovács arra a kérdésünkre, hogy Borkai esetleges lemondása esetén indulna-e a választáson, megismételte, amit korábban többször is elmondott: pártpolitikai ügyekkel, főleg olyanokkal, ami csak kárt okoz a városnak, nem szeretne foglalkozni, a választásról pedig egyelőre nincs szó, a kérdésre tehát nem tud érdemben válaszolni.

Balla Jenő: Mindenkit képviselni fogok!

Az Összefogás Győrért képviselőjét is felhívtuk, hogy a terveiről faggassuk. Balla Jenő lapunknak elmondta: frakciót alapítani egyedül nyilván nem tud, és nem tervez szoros együttműködést a többi képviselővel. Balla

azt ígéri, hogy ott lesz, figyelni fog, és minden ügyet igyekszik majd a győriek elé tárni – mint elmondta, őt nem érdekli mi van Budapesten, őt nem érdekli a pártpolitika, csak a város érdeke.

Elmondta az egy darab szavazatával talán érdemben nem fogja tudni befolyásolni a döntéseket, de igyekszik majd mindennek utánajárni, tovább szervezni a városi civil képviseleteket: most éppen a Vásárcsarnok ügyében dolgozik ilyesmin.

A frakcióalapítás ügyében annyit azért elmondott: nem bánná, ha módosítanának a szabályokon úgy, hogy akár két, eltérő jelölőszervezet által bejuttatott képviselő is alapíthatna frakciót, hiszen jelen állás szerint úgy néz ki, hogy Győrben csak fideszes frakció lesz.

Neki is feltettük a kérdést, hogy egy esetleges új polgármesterválasztáson indulna-e, de Balla azt mondta: nem kíván magának még egy kampányt, csak akkor indulna, ha valóban esélyesnek érezné magát, és meglennének a kampány anyagi feltételei. Ezt pedig majd csak akkor látja, ha aktuális lesz a kérdés.

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.