A választásokra bejelentett ukránok miatt több faluban elestek a falusi CSOK-tól

Unyatyinszki György 2019-03-05 06:17:00
Nem lennénk az átjelentkezéseket megtűrő polgármesterek és jegyzők helyében.

Hihetetlen hátrányt okozott pont az ország egyik legszegényebb régiójának, Szabolcs-Szatmár-Bereg 4-es választókörzetében lévő falvaknak, hogy pont az ő régiójukban történt a tavaszi választások egyik legjobban dokumentált választási csalása. A körzetben papíron annyira megemelkedett a falvak lakosságszáma a papíron átjelentett ukrán kettős állampolgárok miatt, hogy az ott élők nem tudják megigényelni a - pont a szegényebb régiókra szabott - "falusi csokot" - írja a Magyar Hang.

A falusi csok pályázati feltétele, hogy a pályázó lakhelyeként szolgáló falunak

  • 5000 fő alattinak kell lennie;
  • a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (tehát ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség).

Ennek pont a Vásárosnamény környéki falvak zöme nem felel meg, pontosan 89 településből mindössze 27 község lakosai tudnak beadni támogatási igényt. A többi településen közre játszott, hogy pont a választások előtt több ezer fővel nőtt a választókörzetben a szavazásra jogosultak száma az Ukrajnából szervezett csalás miatt, mikor is kettős állampolgárok jelentkeztek be számos helyre, gyakran egyetlen házba több százan - persze csak papíron élnek ott.

2014-ben 73 229 szavazásra jogosult neve szerepelt a választói névjegyzékben, ez 2018-ra 76 683-ra duzzadt - ezzel igencsak kompenzálva az egyébként folyamatosan csökkenő lakosságú régiót. A Hír TV Célpont című műsora mutatta be, hogyan szállították a szavazás napján Ukrajnából az utasokat szavazni, akiknek a sofőr el is mondta, hogy a Fidesz-KDNP színeiben induló Tilki Attilára kellene szavazni. Erről az akcióról bíróság mondta ki, hogy törvénysértő volt.

A Magyar Hang hozzáteszi, hogy nem pusztán a választások miatt népszerű az átjelentkezés, ugyanis „Szovjetunió jogutódai, Oroszország és Ukrajna állampolgárai járulékbefizetés nélkül is jogot formálhatnak a magyar szociális ellátásra, így például az öregségi nyugdíjra is, ha lemondanak az ukrán nyugdíjukról, kiváltanak egy lakcímkártyát, és letelepednek Magyarországon”. Ezt többen igyekeznek kijátszani, néha-néha el is kapnak olyanokat, akik valójában Ukrajnában élnek, mégis kérik a magyar ellátást.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.