A választásokra bejelentett ukránok miatt több faluban elestek a falusi CSOK-tól

Unyatyinszki György 2019-03-05 06:17:00
Nem lennénk az átjelentkezéseket megtűrő polgármesterek és jegyzők helyében.

Hihetetlen hátrányt okozott pont az ország egyik legszegényebb régiójának, Szabolcs-Szatmár-Bereg 4-es választókörzetében lévő falvaknak, hogy pont az ő régiójukban történt a tavaszi választások egyik legjobban dokumentált választási csalása. A körzetben papíron annyira megemelkedett a falvak lakosságszáma a papíron átjelentett ukrán kettős állampolgárok miatt, hogy az ott élők nem tudják megigényelni a - pont a szegényebb régiókra szabott - "falusi csokot" - írja a Magyar Hang.

A falusi csok pályázati feltétele, hogy a pályázó lakhelyeként szolgáló falunak

  • 5000 fő alattinak kell lennie;
  • a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (tehát ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség).

Ennek pont a Vásárosnamény környéki falvak zöme nem felel meg, pontosan 89 településből mindössze 27 község lakosai tudnak beadni támogatási igényt. A többi településen közre játszott, hogy pont a választások előtt több ezer fővel nőtt a választókörzetben a szavazásra jogosultak száma az Ukrajnából szervezett csalás miatt, mikor is kettős állampolgárok jelentkeztek be számos helyre, gyakran egyetlen házba több százan - persze csak papíron élnek ott.

2014-ben 73 229 szavazásra jogosult neve szerepelt a választói névjegyzékben, ez 2018-ra 76 683-ra duzzadt - ezzel igencsak kompenzálva az egyébként folyamatosan csökkenő lakosságú régiót. A Hír TV Célpont című műsora mutatta be, hogyan szállították a szavazás napján Ukrajnából az utasokat szavazni, akiknek a sofőr el is mondta, hogy a Fidesz-KDNP színeiben induló Tilki Attilára kellene szavazni. Erről az akcióról bíróság mondta ki, hogy törvénysértő volt.

A Magyar Hang hozzáteszi, hogy nem pusztán a választások miatt népszerű az átjelentkezés, ugyanis „Szovjetunió jogutódai, Oroszország és Ukrajna állampolgárai járulékbefizetés nélkül is jogot formálhatnak a magyar szociális ellátásra, így például az öregségi nyugdíjra is, ha lemondanak az ukrán nyugdíjukról, kiváltanak egy lakcímkártyát, és letelepednek Magyarországon”. Ezt többen igyekeznek kijátszani, néha-néha el is kapnak olyanokat, akik valójában Ukrajnában élnek, mégis kérik a magyar ellátást.

Szólj hozzá!

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.