Orvos- és ápolóhiány: tényleg rengetegen váltottak magánellátókhoz

Unyatyinszki György 2018-11-20 18:28:00
Megoldódni látszik, hogy mégis miért van szakemberhiány, miközben soha nem volt még ennyi orvos Magyarországon.
"Részben a magánellátásban, részben a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak az orvosok"

- ezzel magyarázta az ugytudjuk.hu-nak Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, hogy miért tapasztalható szakemberhiány az állami ellátórendszerben, noha soha nem volt még olyan sok nyilvántartásban lévő orvos Magyarországon, mint napjainkban. Az ÁEEK és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatót Budapesten egy új ösztöndíjprogram elindításáról, amely ápolónak tanulók számára biztosítana havi 40 ezer forintot, ezzel is küzdve a szakemberhiány ellen - utóbbi hátteréről kérdeztük az tájékoztató résztvevőit.

Gondos Miklós részletes adatokkal nem tudott szolgálni, de utalt a magánellátásban munkát vállalók megnövekedett arányára.

Horváth Ildikó szerint 2010 óta pontosan látható, hogyan változik a nyilvántartásban szereplő orvosok száma, mérni lehet a szakpolitikai beavatkozások hatásait. Az államtitkár szerint láthatóan mérséklődött a pályaelhagyás és a kivándorlás hét év után,illetve mérhető lett a visszaköltöző orvosok száma is. Hozzátette, hogy megnőtt az orvostanhallgatók száma is, kétszázzal többen tanulnak, mint 2010-ben - ezek együttesen magyarázhatják Horváth szerint, hogy miért nő az aktív orvosok száma.

"Emelkedett a nyugdíjkorhatár is"

- tette hozzá az államtitkár szavaihoz Viziné Molnár Anna, az Uzsoki utcai Kórház ápolási igazgatója. Fontos megjegyezni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásában minden orvos ötévente frissíti státuszát, a nyugdíjba vonulók, a kivándorlók, sőt az elhunyt orvosok is a statisztikában maradhatnak az adatokra rálátó forrásaink szerint. Erről korábban itt írtunk.

A rezidensek számára hét éve futó támogatási program szolgált a most induló, ápolók képzését támogató ösztöndíjprogram alapjául - hangzott el a tájékoztatón. 2010-ben az orvostanhallgatók alig több mint 50 százaléka lépett be a szakorvosképzésbe, ez az arány tavaly már 75-80 százalékra javult az ösztöndíjprogram hatására - számolt be az ugytudjuk.hu kérdésére Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese.

Hétfőn ismertette a Kórházszövetség, hogy a sürgősségi ellátás küzd a legnagyobb leterheltséggel az ország kórházaiban, ott a legnagyobb az orvos- és ápolóhiány. Ennek okairól Horváth Ildikó kérdéseinkre hangsúlyozta, hogy a sürgősségin a nap huszonnégy órájában bármire készen kell állni - a fejfájástól a súlyos vérzésekig - szaktudásban, fizikailag és érzelmileg, ami nagyon embert próbáló munka. A fiatal rezidenseknek, kezdő ápolóknak az államtitkár szerint a sürgősségi osztályon való munka kapcsán mérlegelnie kell, hogy össze tudják-e hangolni a magánéletükkel, hogy családot tudjanak mellette alapítani - az elfogadható munkakörnyezet megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, hogy az elhivatott szakembereket megtarthassa a rendszer.

Az államtitkár válaszában kitért arra a jelenségre is, amiről a Kórházszövetség is beszélt, hogy a betegek sokszor azért választják a sürgősségi ellátást, mert a szakorvosi időpontokra sokat kell várniuk, ezt a választást "jogosnak tartja" sok esetben. Horváth Ildikó szerint már előkészületben van az a jogszabálytervezet, ami úgy alakítaná át a sürgősségi ellátást, hogy a nem sürgősségi esetekben is megfelelő ellátást kapjon a beteg, de közben nem kösse le az osztály kapacitásait.

Aki csak receptért menne a sürgősségire, az kapja meg, de ne kösse le a más beteget kiszolgálni tudó orvos erejét.

- hozott példát az államtitkár.

A magánellátók térnyerése egyre égetőbb problémákhoz vezet az egészségügyben. Például akik meg tudják fizetni a magánszolgáltatókat,az gyorsan juthat ellátáshoz, de a szegényebbeknek marad az állami ellátás, ahonnan ép az az orvos hiányozhat, aki a módosabb betegen segít. sz ápolóknál is elterjedt, hogy egy állami és egy magánműszakot is elvállalnak, ugyanis utóbbiért magasabb fizetést kaphatnak. Ezek az ápolók szintén hiányozhatnak az állami ellátásból.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.