Orvos- és ápolóhiány: tényleg rengetegen váltottak magánellátókhoz

Unyatyinszki György 2018-11-20 18:28:00
Megoldódni látszik, hogy mégis miért van szakemberhiány, miközben soha nem volt még ennyi orvos Magyarországon.
"Részben a magánellátásban, részben a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak az orvosok"

- ezzel magyarázta az ugytudjuk.hu-nak Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, hogy miért tapasztalható szakemberhiány az állami ellátórendszerben, noha soha nem volt még olyan sok nyilvántartásban lévő orvos Magyarországon, mint napjainkban. Az ÁEEK és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatót Budapesten egy új ösztöndíjprogram elindításáról, amely ápolónak tanulók számára biztosítana havi 40 ezer forintot, ezzel is küzdve a szakemberhiány ellen - utóbbi hátteréről kérdeztük az tájékoztató résztvevőit.

Gondos Miklós részletes adatokkal nem tudott szolgálni, de utalt a magánellátásban munkát vállalók megnövekedett arányára.

Horváth Ildikó szerint 2010 óta pontosan látható, hogyan változik a nyilvántartásban szereplő orvosok száma, mérni lehet a szakpolitikai beavatkozások hatásait. Az államtitkár szerint láthatóan mérséklődött a pályaelhagyás és a kivándorlás hét év után,illetve mérhető lett a visszaköltöző orvosok száma is. Hozzátette, hogy megnőtt az orvostanhallgatók száma is, kétszázzal többen tanulnak, mint 2010-ben - ezek együttesen magyarázhatják Horváth szerint, hogy miért nő az aktív orvosok száma.

"Emelkedett a nyugdíjkorhatár is"

- tette hozzá az államtitkár szavaihoz Viziné Molnár Anna, az Uzsoki utcai Kórház ápolási igazgatója. Fontos megjegyezni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásában minden orvos ötévente frissíti státuszát, a nyugdíjba vonulók, a kivándorlók, sőt az elhunyt orvosok is a statisztikában maradhatnak az adatokra rálátó forrásaink szerint. Erről korábban itt írtunk.

A rezidensek számára hét éve futó támogatási program szolgált a most induló, ápolók képzését támogató ösztöndíjprogram alapjául - hangzott el a tájékoztatón. 2010-ben az orvostanhallgatók alig több mint 50 százaléka lépett be a szakorvosképzésbe, ez az arány tavaly már 75-80 százalékra javult az ösztöndíjprogram hatására - számolt be az ugytudjuk.hu kérdésére Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese.

Hétfőn ismertette a Kórházszövetség, hogy a sürgősségi ellátás küzd a legnagyobb leterheltséggel az ország kórházaiban, ott a legnagyobb az orvos- és ápolóhiány. Ennek okairól Horváth Ildikó kérdéseinkre hangsúlyozta, hogy a sürgősségin a nap huszonnégy órájában bármire készen kell állni - a fejfájástól a súlyos vérzésekig - szaktudásban, fizikailag és érzelmileg, ami nagyon embert próbáló munka. A fiatal rezidenseknek, kezdő ápolóknak az államtitkár szerint a sürgősségi osztályon való munka kapcsán mérlegelnie kell, hogy össze tudják-e hangolni a magánéletükkel, hogy családot tudjanak mellette alapítani - az elfogadható munkakörnyezet megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, hogy az elhivatott szakembereket megtarthassa a rendszer.

Az államtitkár válaszában kitért arra a jelenségre is, amiről a Kórházszövetség is beszélt, hogy a betegek sokszor azért választják a sürgősségi ellátást, mert a szakorvosi időpontokra sokat kell várniuk, ezt a választást "jogosnak tartja" sok esetben. Horváth Ildikó szerint már előkészületben van az a jogszabálytervezet, ami úgy alakítaná át a sürgősségi ellátást, hogy a nem sürgősségi esetekben is megfelelő ellátást kapjon a beteg, de közben nem kösse le az osztály kapacitásait.

Aki csak receptért menne a sürgősségire, az kapja meg, de ne kösse le a más beteget kiszolgálni tudó orvos erejét.

- hozott példát az államtitkár.

A magánellátók térnyerése egyre égetőbb problémákhoz vezet az egészségügyben. Például akik meg tudják fizetni a magánszolgáltatókat,az gyorsan juthat ellátáshoz, de a szegényebbeknek marad az állami ellátás, ahonnan ép az az orvos hiányozhat, aki a módosabb betegen segít. sz ápolóknál is elterjedt, hogy egy állami és egy magánműszakot is elvállalnak, ugyanis utóbbiért magasabb fizetést kaphatnak. Ezek az ápolók szintén hiányozhatnak az állami ellátásból.

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.