Orvos- és ápolóhiány: tényleg rengetegen váltottak magánellátókhoz

Unyatyinszki György 2018-11-20 18:28:00
Megoldódni látszik, hogy mégis miért van szakemberhiány, miközben soha nem volt még ennyi orvos Magyarországon.
"Részben a magánellátásban, részben a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak az orvosok"

- ezzel magyarázta az ugytudjuk.hu-nak Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, hogy miért tapasztalható szakemberhiány az állami ellátórendszerben, noha soha nem volt még olyan sok nyilvántartásban lévő orvos Magyarországon, mint napjainkban. Az ÁEEK és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatót Budapesten egy új ösztöndíjprogram elindításáról, amely ápolónak tanulók számára biztosítana havi 40 ezer forintot, ezzel is küzdve a szakemberhiány ellen - utóbbi hátteréről kérdeztük az tájékoztató résztvevőit.

Gondos Miklós részletes adatokkal nem tudott szolgálni, de utalt a magánellátásban munkát vállalók megnövekedett arányára.

Horváth Ildikó szerint 2010 óta pontosan látható, hogyan változik a nyilvántartásban szereplő orvosok száma, mérni lehet a szakpolitikai beavatkozások hatásait. Az államtitkár szerint láthatóan mérséklődött a pályaelhagyás és a kivándorlás hét év után,illetve mérhető lett a visszaköltöző orvosok száma is. Hozzátette, hogy megnőtt az orvostanhallgatók száma is, kétszázzal többen tanulnak, mint 2010-ben - ezek együttesen magyarázhatják Horváth szerint, hogy miért nő az aktív orvosok száma.

"Emelkedett a nyugdíjkorhatár is"

- tette hozzá az államtitkár szavaihoz Viziné Molnár Anna, az Uzsoki utcai Kórház ápolási igazgatója. Fontos megjegyezni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásában minden orvos ötévente frissíti státuszát, a nyugdíjba vonulók, a kivándorlók, sőt az elhunyt orvosok is a statisztikában maradhatnak az adatokra rálátó forrásaink szerint. Erről korábban itt írtunk.

A rezidensek számára hét éve futó támogatási program szolgált a most induló, ápolók képzését támogató ösztöndíjprogram alapjául - hangzott el a tájékoztatón. 2010-ben az orvostanhallgatók alig több mint 50 százaléka lépett be a szakorvosképzésbe, ez az arány tavaly már 75-80 százalékra javult az ösztöndíjprogram hatására - számolt be az ugytudjuk.hu kérdésére Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese.

Hétfőn ismertette a Kórházszövetség, hogy a sürgősségi ellátás küzd a legnagyobb leterheltséggel az ország kórházaiban, ott a legnagyobb az orvos- és ápolóhiány. Ennek okairól Horváth Ildikó kérdéseinkre hangsúlyozta, hogy a sürgősségin a nap huszonnégy órájában bármire készen kell állni - a fejfájástól a súlyos vérzésekig - szaktudásban, fizikailag és érzelmileg, ami nagyon embert próbáló munka. A fiatal rezidenseknek, kezdő ápolóknak az államtitkár szerint a sürgősségi osztályon való munka kapcsán mérlegelnie kell, hogy össze tudják-e hangolni a magánéletükkel, hogy családot tudjanak mellette alapítani - az elfogadható munkakörnyezet megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, hogy az elhivatott szakembereket megtarthassa a rendszer.

Az államtitkár válaszában kitért arra a jelenségre is, amiről a Kórházszövetség is beszélt, hogy a betegek sokszor azért választják a sürgősségi ellátást, mert a szakorvosi időpontokra sokat kell várniuk, ezt a választást "jogosnak tartja" sok esetben. Horváth Ildikó szerint már előkészületben van az a jogszabálytervezet, ami úgy alakítaná át a sürgősségi ellátást, hogy a nem sürgősségi esetekben is megfelelő ellátást kapjon a beteg, de közben nem kösse le az osztály kapacitásait.

Aki csak receptért menne a sürgősségire, az kapja meg, de ne kösse le a más beteget kiszolgálni tudó orvos erejét.

- hozott példát az államtitkár.

A magánellátók térnyerése egyre égetőbb problémákhoz vezet az egészségügyben. Például akik meg tudják fizetni a magánszolgáltatókat,az gyorsan juthat ellátáshoz, de a szegényebbeknek marad az állami ellátás, ahonnan ép az az orvos hiányozhat, aki a módosabb betegen segít. sz ápolóknál is elterjedt, hogy egy állami és egy magánműszakot is elvállalnak, ugyanis utóbbiért magasabb fizetést kaphatnak. Ezek az ápolók szintén hiányozhatnak az állami ellátásból.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.