Orvos- és ápolóhiány: tényleg rengetegen váltottak magánellátókhoz

Unyatyinszki György 2018-11-20 18:28:00
Megoldódni látszik, hogy mégis miért van szakemberhiány, miközben soha nem volt még ennyi orvos Magyarországon.
"Részben a magánellátásban, részben a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak az orvosok"

- ezzel magyarázta az ugytudjuk.hu-nak Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, hogy miért tapasztalható szakemberhiány az állami ellátórendszerben, noha soha nem volt még olyan sok nyilvántartásban lévő orvos Magyarországon, mint napjainkban. Az ÁEEK és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatót Budapesten egy új ösztöndíjprogram elindításáról, amely ápolónak tanulók számára biztosítana havi 40 ezer forintot, ezzel is küzdve a szakemberhiány ellen - utóbbi hátteréről kérdeztük az tájékoztató résztvevőit.

Gondos Miklós részletes adatokkal nem tudott szolgálni, de utalt a magánellátásban munkát vállalók megnövekedett arányára.

Horváth Ildikó szerint 2010 óta pontosan látható, hogyan változik a nyilvántartásban szereplő orvosok száma, mérni lehet a szakpolitikai beavatkozások hatásait. Az államtitkár szerint láthatóan mérséklődött a pályaelhagyás és a kivándorlás hét év után,illetve mérhető lett a visszaköltöző orvosok száma is. Hozzátette, hogy megnőtt az orvostanhallgatók száma is, kétszázzal többen tanulnak, mint 2010-ben - ezek együttesen magyarázhatják Horváth szerint, hogy miért nő az aktív orvosok száma.

"Emelkedett a nyugdíjkorhatár is"

- tette hozzá az államtitkár szavaihoz Viziné Molnár Anna, az Uzsoki utcai Kórház ápolási igazgatója. Fontos megjegyezni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásában minden orvos ötévente frissíti státuszát, a nyugdíjba vonulók, a kivándorlók, sőt az elhunyt orvosok is a statisztikában maradhatnak az adatokra rálátó forrásaink szerint. Erről korábban itt írtunk.

A rezidensek számára hét éve futó támogatási program szolgált a most induló, ápolók képzését támogató ösztöndíjprogram alapjául - hangzott el a tájékoztatón. 2010-ben az orvostanhallgatók alig több mint 50 százaléka lépett be a szakorvosképzésbe, ez az arány tavaly már 75-80 százalékra javult az ösztöndíjprogram hatására - számolt be az ugytudjuk.hu kérdésére Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese.

Hétfőn ismertette a Kórházszövetség, hogy a sürgősségi ellátás küzd a legnagyobb leterheltséggel az ország kórházaiban, ott a legnagyobb az orvos- és ápolóhiány. Ennek okairól Horváth Ildikó kérdéseinkre hangsúlyozta, hogy a sürgősségin a nap huszonnégy órájában bármire készen kell állni - a fejfájástól a súlyos vérzésekig - szaktudásban, fizikailag és érzelmileg, ami nagyon embert próbáló munka. A fiatal rezidenseknek, kezdő ápolóknak az államtitkár szerint a sürgősségi osztályon való munka kapcsán mérlegelnie kell, hogy össze tudják-e hangolni a magánéletükkel, hogy családot tudjanak mellette alapítani - az elfogadható munkakörnyezet megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, hogy az elhivatott szakembereket megtarthassa a rendszer.

Az államtitkár válaszában kitért arra a jelenségre is, amiről a Kórházszövetség is beszélt, hogy a betegek sokszor azért választják a sürgősségi ellátást, mert a szakorvosi időpontokra sokat kell várniuk, ezt a választást "jogosnak tartja" sok esetben. Horváth Ildikó szerint már előkészületben van az a jogszabálytervezet, ami úgy alakítaná át a sürgősségi ellátást, hogy a nem sürgősségi esetekben is megfelelő ellátást kapjon a beteg, de közben nem kösse le az osztály kapacitásait.

Aki csak receptért menne a sürgősségire, az kapja meg, de ne kösse le a más beteget kiszolgálni tudó orvos erejét.

- hozott példát az államtitkár.

A magánellátók térnyerése egyre égetőbb problémákhoz vezet az egészségügyben. Például akik meg tudják fizetni a magánszolgáltatókat,az gyorsan juthat ellátáshoz, de a szegényebbeknek marad az állami ellátás, ahonnan ép az az orvos hiányozhat, aki a módosabb betegen segít. sz ápolóknál is elterjedt, hogy egy állami és egy magánműszakot is elvállalnak, ugyanis utóbbiért magasabb fizetést kaphatnak. Ezek az ápolók szintén hiányozhatnak az állami ellátásból.

Szólj hozzá!

Távozik Győrből Artner Tamás

A futball szakember másfél évig irányította a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiát.

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

van még itt cikk a témában: